Onderweg
Onderweg

Hoe zit het met verkeersboetes in Frankrijk?

U krijgt korting als u een verkeersboete in Frankrijk binnen 14 dagen betaalt. En het gebruiken van een radarverklikker is een slecht idee. In dit artikel leest u alles dat u moet weten over verkeersboetes in Frankrijk.

  • 14 jul 2017
  • 2 minuten
  • 0

Boetes tot € 750,- moet u direct betalen

Als de politie u aanhoudt, moet u direct betalen. De politie mag dat van u eisen. Dat mag met boetes tot € 750,-. Als u een boete krijgt die hoger is, dan krijgt u de rekening thuis. U kunt contant betalen, maar ook pinnen of met de creditcard betalen.

U kunt bezwaar maken tegen een verkeersboete in Frankrijk

Het kan zo zijn dat u het niet eens bent met de politie. Dan kunt u bezwaar maken. Dat kan bij de politie die u aanhoudt of via deze pagina van de Franse overheid. Als u bezwaar maakt, moet u toch betalen. Maar als u gelijk heeft, krijgt u dit geld terug. De officier van justitie in Frankrijk bepaalt of u gelijk heeft. Als dat niet zo is, komt er een bedrag bovenop de boete. Heeft u wel gelijk, dan vraagt u het geld terug door een brief te sturen.

U krijgt korting als u een boete binnen 14 dagen betaalt

Betaalt u de verkeersboete binnen 14 dagen, dan krijgt u korting. Amende minorée heet dat in het Frans. Klinkt prachtig. Maar maak er vooral gebruik van.

Laatste artikelen

Motorkap checken

Help! Mijn auto maakt een raar geluid

Lees meer
Handen aan het stuur

Autoverzekering? Niet voor iedereen verplicht!

Lees meer
Kleine kras op auto

Kleine schade aan auto: opgeven of niet?

Lees meer

Betaal boete op tijd

Het bedrag van een verkeersboete in Frankrijk gaat omhoog als u niet binnen 45 dagen betaalt. En dat maakt een hoop uit. Als u 20 kilometer per uur te hard rijdt buiten de bebouwde kom is de boete € 45,-. Na 46 dagen is de boete € 65,-. Lees meer over de maximum snelheid per Europees land.

Verschillende boetes

Verkeersboetes in Frankrijk zijn er in 5 soorten. Er zijn boetes voor lichte overtredingen (categorie 1) tot boetes voor zware delicten (categorie 5). Rijden onder invloed van alcohol is een voorbeeld van een zwaar delict.