Verkeersboete in het buitenland

Hoe zit het met verkeersboetes in Frankrijk?

Wist u dat Franse flitspalen in 20% van de gevallen auto's met een buitenlands kenteken flitsen? En die boetes vallen gewoon thuis in de brievenbus. Soms moeten Franse verkeersboetes meteen betaald worden.

Onderweg 14 jul 2017 2 minuten

Boetes tot € 750,- moet u direct betalen

Als de politie u staande houdt, moet u soms direct betalen. De politie mag dat van u eisen. Dat mag met boetes tot € 750,-. Als u een boete krijgt die hoger is, dan krijgt u de rekening thuis. U kunt contant betalen, maar ook pinnen of met de creditcard betalen.

U kunt bezwaar maken tegen een verkeersboete in Frankrijk

Het kan zo zijn dat u het niet eens bent met de politie. Dan kunt u bezwaar maken. Dat kan bij de politie die u aanhoudt of via deze pagina van de Franse overheid. Als u bezwaar maakt, moet u toch betalen. Maar als u gelijk heeft, krijgt u dit geld terug. De officier van justitie in Frankrijk bepaalt of u gelijk heeft. Als dat niet zo is, komt er een bedrag bovenop de boete. Heeft u wel gelijk, dan vraagt u het geld terug door een brief te sturen.

U krijgt korting als u een boete binnen 14 dagen betaalt

Betaalt u de verkeersboete binnen 14 dagen. Chapeau, u krijgt dan korting. 'Amende minorée' heet dat in het Frans. Klinkt prachtig. Maar maak er vooral gebruik van.

Betaal boete op tijd

Het bedrag van een verkeersboete in Frankrijk gaat omhoog als u niet binnen 45 dagen betaalt. En dat maakt een hoop uit. Als u 20 kilometer per uur te hard rijdt buiten de bebouwde kom is de boete € 45,-. Na 46 dagen is de boete € 65,-. Lees meer over de maximum snelheid per Europees land.

Verschillende boetes

Verkeersboetes in Frankrijk zijn er in 5 soorten. Er zijn boetes voor lichte overtredingen (categorie 1) tot boetes voor zware delicten (categorie 5). Rijden onder invloed van alcohol is een voorbeeld van een zwaar delict.