Onderweg
Onderweg

Met de auto naar Spanje: 10 handige tips

Bent u van plan om met de auto naar Spanje te gaan? De verkeersregels in Spanje zijn bijna hetzelfde als in Nederland. Toch zijn er wat regeltjes anders. Met de volgende 10 tips bent u goed voorbereid.

  • 19 jul 2017
  • 3 minuten
  • 0

Autovakantie Spanje populair

Spanje is een populair vakantieland van vele Nederlanders. Sommigen gaan er met het vliegtuig naar toe. Maar ook autovakanties naar Spanje zijn erg geliefd.

Blik op het verkeer houden

In Spanje moet u uw aandacht als bestuurder helemaal op het rijden hebben. Zelfs het drinken van een blikje cola kan een boete opleveren.

Veilig op weg in Spanje

Dit zijn belangrijke Spaanse verkeersregels 

1

Neem gevarendriehoek en veiligheidsvest mee

Krijgt u in Spanje een auto-ongeluk, staat u met pech onderweg of is de lading van uw auto gevallen? Dan moet u tenminste 1 gevarendriehoek plaatsen op een afstand van 50 meter achter de auto. Draag ook een reflecterend veiligheidsvest als u de driehoek neerzet. 

 
Lees ook: ‘Naar het buitenland: wat moet mee in de auto?’

 

2

Sleep geen andere auto

U mag in Spanje geen andere auto slepen met uw auto. Dit mogen alleen professionele bedrijven doen.

3

Doe dimlicht aan 

In tunnels, op wisselstroken en op rijstroken waar verkeer in beide richtingen rijdt, moet u uw dimlicht aan doen.

4

Draag geen koptelefoon of oordopjes

U mag geen koptelefoon of oordopjes gebruiken tijdens het rijden. Ook mag u geen telefoon vasthouden tijdens het rijden.

5

Blijf van uw navigatiesysteem af

U mag de knoppen van uw navigatiesysteem niet indrukken als u rijdt.

6

Parkeer op even dagen bij even huisnummers

In straten waar eenrichtingsverkeer geldt, moet u op even dagen parkeren aan de kant met de even huisnummers. Op oneven dagen moet u parkeren aan de kant met de oneven huisnummers.

7

Parkeer maximaal 1,5 uur in blauwe zone

In een blauwe zone mag u maximaal 1,5 uur parkeren tussen 8.00 en 21.00 uur. Soms moet u ook nog een apart (parkeer)kaartje kopen bij een tabakswinkel.

8

Neem een speciale groene kaart mee voor uw caravan

Heeft u een caravan of aanhanger met eigen kenteken achter uw auto? Dan heeft u een speciale groene kaart nodig omdat de caravan of aanhanger zwaarder is dan 750 kg. U krijgt in Spanje een boete als u de groene kaart niet kunt laten zien.

9

Plaats een reflecterend bord op uw fietsendrager

Voorzie uw fietsendrager van een reflecterend rood-wit bord.

10

Zet uw huisdier achterin uw auto

Huisdieren mogen in Spanje alleen achterin de auto worden meegenomen. Ze moeten worden vastgemaakt met een tuigje of in een bench zitten. Als u in Spanje bijvoorbeeld uw hond los in de auto meeneemt, kunt u een boete krijgen.

Tol betalen in Spanje? 

In Spanje moet u tol betalen voor tunnels en bijna alle snelwegen. U kunt de tol vaak gewoon contant betalen. Lees meer over tol in Spanje.

Boete gekregen in Spanje?

Spaanse verkeersboetes voor snelheidsovertredingen beginnen bij enkele tientjes. Wist u ook dat u korting krijgt als u uw Spaanse boete direct betaalt?

Speciaal aanbevolen