Met de auto naar Spanje

Met de auto naar Spanje: 10 handige tips

Bent u van plan om met de auto naar Spanje te gaan? De verkeersregels in Spanje zijn bijna hetzelfde als in Nederland. Toch zijn er wat regeltjes anders. Met de volgende 10 tips bent u goed voorbereid.

Onderweg 19 jul 2017 3 minuten

Autovakantie Spanje populair

Spanje is een populair vakantieland van vele Nederlanders. Sommigen gaan er met het vliegtuig naar toe. Maar ook autovakanties naar Spanje zijn erg geliefd.

Blik op het verkeer houden

In Spanje moet u uw aandacht als bestuurder helemaal op het rijden hebben. Zelfs het drinken van een blikje cola kan een boete opleveren.

Veilig op weg in Spanje

Dit zijn belangrijke Spaanse verkeersregels 

Krijgt u in Spanje een auto-ongeluk, staat u met pech onderweg of is de lading van uw auto gevallen? Dan moet u tenminste 1 gevarendriehoek plaatsen op een afstand van 50 meter achter de auto. Draag ook een reflecterend veiligheidsvest als u de driehoek neerzet. 

 
Lees ook: ‘Naar het buitenland: wat moet mee in de auto?’

 

U mag in Spanje geen andere auto slepen met uw auto. Dit mogen alleen professionele bedrijven doen.

In tunnels, op wisselstroken en op rijstroken waar verkeer in beide richtingen rijdt, moet u uw dimlicht aan doen.

U mag geen koptelefoon of oordopjes gebruiken tijdens het rijden. Ook mag u geen telefoon vasthouden tijdens het rijden.

U mag de knoppen van uw navigatiesysteem niet indrukken als u rijdt.

In straten waar eenrichtingsverkeer geldt, moet u op even dagen parkeren aan de kant met de even huisnummers. Op oneven dagen moet u parkeren aan de kant met de oneven huisnummers.

In een blauwe zone mag u maximaal 1,5 uur parkeren tussen 8.00 en 21.00 uur. Soms moet u ook nog een apart (parkeer)kaartje kopen bij een tabakswinkel.

Heeft u een caravan of aanhanger met eigen kenteken achter uw auto? Dan heeft u een speciale groene kaart nodig omdat de caravan of aanhanger zwaarder is dan 750 kg. U krijgt in Spanje een boete als u de groene kaart niet kunt laten zien.

Voorzie uw fietsendrager van een reflecterend rood-wit bord.

Huisdieren mogen in Spanje alleen achterin de auto worden meegenomen. Ze moeten worden vastgemaakt met een tuigje of in een bench zitten. Als u in Spanje bijvoorbeeld uw hond los in de auto meeneemt, kunt u een boete krijgen.

Tol betalen in Spanje? 

In Spanje moet u tol betalen voor tunnels en bijna alle snelwegen. U kunt de tol vaak gewoon contant betalen. Lees meer over tol in Spanje.

Boete gekregen in Spanje?

Spaanse verkeersboetes voor snelheidsovertredingen beginnen bij enkele tientjes. Wist u ook dat u korting krijgt als u uw Spaanse boete direct betaalt?