Veilig op weg in Spanje

Dit zijn belangrijke Spaanse verkeersregels 

Krijgt u in Spanje een auto-ongeluk, staat u met pech onderweg of is de lading van uw auto gevallen? Dan moet u tenminste 1 gevarendriehoek plaatsen op een afstand van 50 meter achter de auto. Draag ook een reflecterend veiligheidsvest als u de driehoek neerzet. 

 
Lees ook: ‘Naar het buitenland: wat moet mee in de auto?’

 

U mag in Spanje geen andere auto slepen met uw auto. Dit mogen alleen professionele bedrijven doen.

In tunnels, op wisselstroken en op rijstroken waar verkeer in beide richtingen rijdt, moet u uw dimlicht aan doen.

U mag geen koptelefoon of oordopjes gebruiken tijdens het rijden. Ook mag u geen telefoon vasthouden tijdens het rijden.

U mag de knoppen van uw navigatiesysteem niet indrukken als u rijdt.

In straten waar eenrichtingsverkeer geldt, moet u op even dagen parkeren aan de kant met de even huisnummers. Op oneven dagen moet u parkeren aan de kant met de oneven huisnummers.

In een blauwe zone mag u maximaal 1,5 uur parkeren tussen 8.00 en 21.00 uur. Soms moet u ook nog een apart (parkeer)kaartje kopen bij een tabakswinkel.

Heeft u een caravan of aanhanger met eigen kenteken achter uw auto? Dan heeft u een speciale groene kaart nodig omdat de caravan of aanhanger zwaarder is dan 750 kg. U krijgt in Spanje een boete als u de groene kaart niet kunt laten zien.

Voorzie uw fietsendrager van een reflecterend rood-wit bord.

Huisdieren mogen in Spanje alleen achterin de auto worden meegenomen. Ze moeten worden vastgemaakt met een tuigje of in een bench zitten. Als u in Spanje bijvoorbeeld uw hond los in de auto meeneemt, kunt u een boete krijgen.