Wat is lijfrente?

Net als pensioen is lijfrente een vorm van een oudedagsvoorziening. Bij lijfrenteproducten kennen we een opbouw- en een uitkeerfase. Een lijfrenteproduct kunt u afsluiten bij een verzekeraar, een bank of een beleggingsinstelling.1. AOW
via overheid


De AOW is de 1e pijler. Dit is een basisinkomen dat iedereen die in Nederland woont automatisch opbouwt.


2. Pensioen
via werkgever


De 2e pijler is pensioenopbouw via de werkgever. Veel werkgevers bieden hun werknemers een pensioenregeling aan. Hierdoor krijgen gepensioneerde werknemers een uitkering bovenop de AOW.

3. Lijfrente
aanvulling op uw inkomen voor laterIndividuele lijfrenteverzekeringen, bankspaarproducten en bepaalde levensverzekeringen vormen de 3e pijler. Daarmee spaart u belastingvriendelijk voor een aanvulling op uw AOW of pensioen. Bijvoorbeeld om een pensioengat te dichten of eerder te stoppen met werken. Kijk hier waarom het verstandig is om aanvullend te sparen voor later.

In de opbouwfase legt u eenmalig of periodiek geld in. Met deze inleg en het rendement daarop spaart u een bedrag. Dit bedrag gebruikt u in de toekomst voor de aankoop van periodieke lijfrente-uitkeringen (de uitkeerfase). Met het product Extra Pensioen Sparen van Centraal Beheer kunt u lijfrente opbouwen. Lees meer over lijfrente opbouwen met Extra Pensioen Sparen.

In de uitkeerfase koopt u een product aan dat gedurende een bepaalde periode of levenslang op vaste tijdstippen een vast bedrag uitkeert. Deze uitkeringen kunnen een aanvulling zijn op uw AOW en pensioen. Of, als u geen pensioen heeft, een vervanging daarvan.

Heeft u al wat langer geleden een lijfrenteproduct afgesloten? Dan kunt u soms ook de uitkeringen gebruiken als overbrugging tussen het stoppen met werken en de start van uw pensioen of AOW. U kunt de opbouwfase soms ook overslaan en direct een bedrag inleggen op een uitkerend lijfrenteproduct.

Centraal Beheer Achmea heeft 2 producten waarmee u lijfrentekapitaal kunt laten uitkeren.

We hebben de belangrijkste verschillen tussen deze producten op een rij gezet.

De kosten hiervoor verschillen. Meer over onze dienstverlening en de kosten leest u in ons Dienstverleningsdocument ‘Vermogen opbouwen’. Weet u niet welke oplossing geschikt is voor u? Bel ons voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Lees meer over het afsluiten van onze producten met of zonder advies.

In onze brochure leest u meer over lijfrente opbouwen en uitkeren, onze bijbehorende producten en het afsluiten hiervan met of zonder persoonlijk advies.