Vaste of variabele rente

Hier moet u op letten bij het kiezen van een rentevorm

De juiste keuze maken voor uw hypotheek

U betaalt graag de laagste rente voor uw hypotheek. U heeft genoeg geld achter de hand. Uw maandlasten mogen dus best wat schommelen. Een beetje risico nemen vindt u prima, maar u heeft wel een gezin dat op u rekent. Kiest u dan wel of niet voor een variabele rente?

Een variabele rente is meestal de laagste rente

Maar ook de rente met het meeste risico. Als de rente daalt, woont u goedkoper. Maar stijgt de rente? Dan bent u ineens misschien erg veel geld kwijt iedere maand. Bedenk daarom goed of een variabele rente bij u past.

Bij een variabele rente schommelen uw maandlasten

We stellen de variabele rente iedere 3 maanden opnieuw vast. De rente kan dalen. Dan heeft u lagere maandlasten. U houdt meer geld over voor bijvoorbeeld boodschappen of kleding. Maar de rente kan ook stijgen. Dan heeft u hogere maandlasten. U kunt minder uitgeven aan de boodschappen. Blijft de rente stijgen? Of blijft deze langere tijd hoog? U moet er natuurlijk niet aan denken dat u uw huis moet verkopen omdat u de hypotheek niet meer kunt betalen.

Bij een vaste rente weet u precies wat u iedere maand betaalt

Bij een vaste rente zet u de rente voor langere tijd vast. Bij de Leef Hypotheek kunt u kiezen voor een vaste rente tussen de 1 en 30 jaar. U weet dan voor korte of langere tijd precies waar u aan toe bent. U loopt minder risico.

Kiest u voor vast of variabel?

Heeft u nu een variabele rente? Reken dan eens uit wat er gebeurt als de rente flink stijgt. Houdt u genoeg geld over? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Maar komt u in de problemen? Praat dan met uw adviseur.

Tip

Heeft u een variabele rente? En betaalt u nu een lagere rente? Reserveer dan maandelijks een extra bedrag op uw spaarrekening. Zo bouwt u automatisch een buffer op voor wanneer de rente stijgt.

Bekijk ook onafhankelijke websites

Kijk ook eens op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM): www.afm.nl. Of van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud): www.nibud.nl. Hier vindt u het laatste nieuws over vaste en variabele rente. En nuttige tips om goed met uw geld om te gaan.