Financiële check nieuwbouw

Kunt u de nieuwbouwwoning betalen?

De financiële check voor een nieuwbouwwoning heet soms ook ‘haalbaarheidstoets’ of ‘financieringsakkoord’. De ontwikkelaar van het project of de woningen bepaalt onder andere hiermee of u een geschikte kandidaat bent voor de woning.

Bezig met de aankoop van een huis?

Gebruik onze checklist

  • Alle stappen voor de aankoop van een huis overzichtelijk op een rij
  • Korting op services die u altijd nodig hebt
  • Handige tips voor de aankoop van een huis

De financiële check toont aan of u de woning kunt betalen

In de check wordt duidelijk of u de woning en bijkomende kosten kunt betalen. Het helpt als u voor die tijd al een beeld heeft bij wat u kunt lenen. Een financiële check is niet hetzelfde als een hypotheekaanvraag. U hoeft dus nog niet aan de slag met een hypotheekofferte.

U levert informatie aan of uw hypotheekadviseur regelt het

Meestal krijgt u al vroeg de informatie over de financiële check. Bijvoorbeeld tijdens een informatiebijeenkomst of in een brochure. Het staat meestal ook op de website van een nieuwbouwproject. U kunt die informatie vervolgens verzamelen. Een adviseur kan dit ook voor u doen. U betaalt daar wel voor.

De check helpt bij het bepalen van de juiste kandidaat

Nadat de inschrijving sluit, wordt bepaald wie de woning krijgt. Daarbij wordt gekeken naar voorkeuren van de kopers en hoe de huizen het beste verdeeld kunnen worden. Zodat er zo weinig mogelijk lege huizen over blijven. En de kans zo groot mogelijk is dat de kopers de woning kunnen betalen. Hoe sneller de kopers hun financiering regelen, hoe beter. En dan helpt zo’n financiële check vooraf.