Brand­veiligheid controleren

Hoe veilig is uw huis?

Hoe brandveilig een huis is, hangt af van hoe het huis gebouwd is, welke maatregelen er zijn genomen en hoe u met uw spullen omgaat. Op de site van de brandweer vindt u een uitgebreide checklist met brandveiligheidspunten en -maatregelen.
Checklist verhuizen

De materialen van het huis

Een nieuwbouwwoning wordt uiteraard volgens de laatste normen gebouwd. Maar koopt u een bestaande woning, let dan bij de bezichtiging ook op de materialen waar het huis van gemaakt is. Waar is het dak van gemaakt? Van welk materiaal zijn de plafonds in uw woning gemaakt? Zijn de wanden en plafonds en deuren voorzien van onbrandbaar materiaal? Materiaal zoals kunststof zachtboard vatten makkelijk vlam en versnellen een brand. Gaat u verbouwen, let dan op de brandwerendheid van het materiaal dat u gebruikt.
In de meterkast controleert u de aardlekschakelaar, zekeringen en het aantal groepen. Bent u van plan een extra elektrisch apparaat te kopen, zoals een vaatwasser terwijl de vorige bewoners die niet hadden? Controleer dan of u een extra groep in de meterkast nodig heeft voor dit apparaat, zodat u de andere groepen niet teveel belast.

Cv-ketel

Is er regelmatig onderhoud en controle geweest aan de cv-ketel? Gaat u uw huis verkopen, dan is het slim om het onderhoudscontract voor uw cv-ketel klaar te leggen en aan te tonen dat u uw cv-ketel aan een jaarlijkse controlebeurt onderwierp. Koopt u een huis of een nieuwe cv-ketel, regel dan direct het jaarlijkse onderhoud.

Schoorsteen

Een huis met een houtkachel en schoorsteen? Controleer bij de koop van het huis wanneer de schoorsteen voor het laatst geveegd is. En hou de schoonsteen schoon wanneer u in het huis woont.

Omgaan met uw eigen apparaten

  • Wasdroger: Maak het filter en de luchtafvoerslag van de wasdroger na elk gebruik stofvrij.
  • Gasfornuis: Controleer de slang regelmatig en vervang de slang als u kleine scheurtjes ziet ontstaan.
  • Afzuigkap: Maak deze regelmatig schoon en verwijder vet. Vervang ook het filter regelmatig.
  • Wasmachine: Controleer de kranen en slangen naar de wasmachine.
  • Geiser: Laat deze regelmatig controleren en reinigen.

Rookmelders

Hang rookmelders in de buurt van de slaapkamers en in de gang en controleer de werking ervan regelmatig.

Blusmateriaal

Naast rookmelders is het verstandig om blusmateriaal in huis te hebben, zodat u direct in actie kunt komen bij brand. Een blusdeken hangt u in de buurt van de keuken. En het is zeker ook verstandig om een (schuim)blusser in huis te hebben.