Ook belastingplichtig in een ander land?

Belastingnummer vereist

Als u een rekening opent bij CentraalĀ Beheer gaan we na of u (ook) belastingplichtig bent buiten Nederland. Dan moeten we namelijk uw buitenlandse belastingnummer doorgeven aan de Belastingdienst.

Tax Identification Number

De internationale naam van het buitenlandse belastingnummer is Tax Identification Number (TIN).

  • In Nederland is het TIN hetzelfde als het Burgerservicenummer.
  • In de VS is het TIN (US TIN) gelijk aan het Social Security Number (SSN). Wie geen SSN heeft, kan een Individual Tax Identification Number (ITIN) aanvragen
  • Informatie over het TIN in andere landen vindt u op de website van de OECD.

Voorkom problemen

Bent u belastingplichtig buiten Nederland en heeft u nog geen buitenlands belastingnummer? Vraag het dan snel aan en geef het aan ons door. Anders kunt u uw rekening straks niet meer gebruiken.


US Person? Regel het op tijd!

Als US Person bent u automatisch belastingplichtig in de Verenigde Staten. U bent een US Person als u een Amerikaanse staatsburger of inwoner bent. Het is erg belangrijk dat u uw TIN zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. De kans is namelijk groot dat we binnenkort verplicht zijn om uw rekening te blokkeren als we geen TIN van u hebben.

Internationale afspraken

Veel landen hebben afspraken gemaakt over de uitwisseling van fiscale gegevens. Nederland heeft met meer dan 100 landen zulke afspraken. Alle EU-landen horen daarbij. De uitwisseling gebeurt volgens de Common Reporting Standard (CRS). Meer informatie over de CRS-afspraken en alle deelnemende landen vindt u via de website van de Belastingdienst . De uitwisseling van fiscale gegevens met de VS is geregeld in een afzonderlijk verdrag. Dat is een uitwerking van de Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA).