Op vakantie als startende ondernemer?

Ga er gerust even uit als ondernemer

Even geen werk klinkt lekker, maar als ondernemer weet u ook dat dit betekent: geen inkomsten. Kunt u dan eigenlijk wel op vakantie? Ja, dat kan! Volg onze 7 tips en ga als startende ondernemer met een gerust hart op vakantie. 

7 tips om als ondernemer gerust op vakantie te gaan

Tijdens uw vakantie verdient u waarschijnlijk weinig. Dat hoeft niet erg te zijn, als u vantevoren een buffer heeft opgebouwd. Draait uw onderneming goed? Zet dan steeds een deel van uw omzet opzij voor uw vakantie. Gebruik hiervoor een aparte rekening, of neem een vakantiebudget op in uw administratie.

Soms lukt het niet om snel een buffer op te bouwen. Misschien omdat u te weinig opdrachten heeft, of omdat u te veel kosten maakt. Kies er dan voor om uw buffer langzamer op te bouwen of ergens kosten te besparen. Een low-budget vakantie is ook een optie. Zorg wel dat u voldoende rust of vakantie neemt. Het slechtste wat u kunt doen is doorwerken tot u echt niet meer kan. 
Voor (startende) ondernemers is de timing van hun vakantie essentieel. En die timing heeft niets te maken met de temperatuur op de bestemming, de dikte van de sneeuw of het regenseizoen. Het gaat om het juiste moment voor uw organisatie. Dit moment hangt af van uw klanten en uw omzet. Het is ook raadzaam om bij het plannen van uw vakantie rekening te houden met (verwachte) grote opdrachten. 

Kies een rustig moment en mis zo weinig mogelijk omzet

Op vakantie gaan in de periode met de meeste omzet is niet verstandig. Dit heeft een grote impact op uw inkomen in heel het jaar. Kies een rustige periode, waarin uw klanten niet actief zijn. Wanneer die periode precies is? Dat hangt af van uw onderneming. Een startende ondernemer weet meestal niet precies in welke periodes hij of zij de meeste omzet draait. Als u wat langer onderneemt, wordt dat vanzelf duidelijk. 

Kies een periode waarin opdrachtgevers weinig actief zijn

Wat opdrachtgevers betreft: zij waarderen het als u bereikbaar bent als zij u nodig hebben. Een vakantie plannen in de drukste periode van uw klanten is dus geen optie, ook als er nog geen concrete opdracht ligt. De kans is groot dat u dan opdrachtgevers kwijtraakt aan concurrenten. In sommige branches geldt ook: op bepaalde momenten bepalen opdrachtgevers het budget en de strategie voor het volgende jaar. Meestal is dit in de periode van september tot november. Het is goed om dan beschikbaar te zijn voor het maken van offertes. Mogelijk geldt in uw branche een andere piekperiode. Zorg dat u weet wanneer en plan uw vakantie op een ander moment. 
Stel opdrachtgevers en klanten zo vroeg mogelijk op de hoogte van uw vakantie. Zij kunnen dan direct nagaan of ze u nodig hebben voor projecten of evenementen. Bovendien laat u zo zien dat u rekening met ze houdt. Een informeel belletje naar uw klant is nooit verkeerd. Hiermee investeert u in uw relatie en ontdekt u mogelijk kansen voor nieuwe opdrachten.

Informeer klanten persoonlijk en gebruik liever geen bericht op social media of een bericht op de website. Criminelen kunnen uw vakantiebericht misbruiken om een inbraak of andere criminele activiteiten te plannen. 
Tijdens de looptijd van een opdracht op vakantie gaan is mogelijk, maar dit levert waarschijnlijk ongewenste vertraging op. Voor u en uw opdrachtgever. Het is daarom beter om uw vakantie te plannen als uw opdrachten klaar zijn. Dat geeft ook een veel fijner gevoel als u de deur achter u dicht trekt. Plan uw vakantie niet een week na een belangrijke deadline. De kans dat een opdracht uitloopt - of dat er nazorg nodig is - is groot. Neem net voor uw vakantie geen nieuwe opdrachten aan en laat uw klanten weten dat u hun opdracht na uw vakantie snel oppakt.
Terugkomen van vakantie met een berg administratie in het vooruitzicht? Daar zit u vast niet op te wachten. Maak voordat u op pad gaat uw urenregistratie compleet en verstuur al uw facturen. Dit maakt opnieuw opstarten makkelijker en zorgt voor geld op de rekening wanneer u terugkomt.

Het is niet alleen een fijn gevoel om alle facturen te versturen voor u vertrekt. Het voorkomt ook fouten. De vakantie is er om alles even lekker te vergeten. Dit kan er ook voor zorgen dat u niet meer precies weet welke uurtarieven u nou had afgesproken of hoeveel uur u aan een opdracht besteed hebt. Zorg er dus voor dat de facturen de deur uit zijn vóór uw vakantie. Dit scheelt een boel correctiewerk achteraf. 
U bent op vakantie, maar wat doet u als een klant toch belt? Voor sommige ondernemers is opnemen noodzakelijk. Zeker als opdrachtgevers van u afhankelijk zijn. Toch wilt u niet heel de vakantie paraat zijn. Dit zijn enkele afspraken die u kunt maken met betrekking tot bereikbaarheid: 
  • Zorg voor een bereikbare vervanger die opdrachtgevers kan helpen bij een noodgeval;
  • Plan een paar momenten in de vakantie, waarop u bereikbaar bent. Communiceer op die momenten met uw opdrachtgevers. Blijf de rest van de vakantie offline;
  • Vang vragen via de telefoon en mail af met een automatisch antwoord of een voicemail die aangeeft wanneer u weer online bent.
Accepteer dat u soms niet bereikbaar zult zijn. Alleen op die manier heeft uw vakantie het gewenste effect. Opdrachtgevers zullen ook beseffen dat u als ondernemer soms tijd nodig heeft om bij te komen. 
Natuurlijk wilt u het liefst helemaal niets doen tijdens uw vakantie. Helaas kunt u sommige zaken niet laten liggen. De Belastingdienst verwacht van u de aangifte voor omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Ook de loonheffingen lopen door als u op vakantie bent. Doet u geen aangifte, of bent u te laat? Dan krijgt u een boete. Zorg dat uw aangiftes gedaan zijn, of dat u de middelen heeft om uw aangiftes te doen vanaf uw vakantiebestemming. Het is dan uiteraard het makkelijkst als u de berekeningen daar niet meer hoeft te doen. Doe die van tevoren. 

Vakantie: juist belangrijk voor ondernemers

Ondernemers hebben meer kans op burn-out klachten dan mensen in loondienst. U klokt niet uit en u heeft geen vast aantal vakantiedagen. Dat maakt investeren in vrije tijd voor uzelf extra belangrijk. Gaat u er een paar dagen of weken tussenuit? Dan heeft u tijd om u bezig te houden met andere vragen. En u kunt die broodnodige afstand nemen en energie opdoen. Want die heeft u nodig om de rest van het jaar weer succesvol aan de weg te timmeren als zelfstandig ondernemer. Of u nu afreist naar zonnige oorden, de latten onderbindt op besneeuwde pistes, of gewoon fijn in uw achtertuin ontspant; vakantie is een onlosmakelijk onderdeel van uw ondernemerschap.

Verzekeringen voor ondernemers op vakantie

Voor ondernemers en niet-ondernemers geldt: op vakantie gaan brengt risico’s met zich mee. In het buitenland bent u in een onbekende omgeving. U kunt hier een exotische ziekte oplopen of uzelf bezeren, bijvoorbeeld tijdens een outdoor-activiteit. Kunt u hierdoor tijdelijk niet werken? Dan heeft u tijdens en na uw vakantie geen inkomsten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt dit risico af. Als u ziek wordt of een ongeval krijgt, ontvangt u via uw AOV een maandelijkse uitkering. Zo heeft u toch een inkomen. Ook als u op reis iets overkomt.

Voor hulp bij ongevallen in het buitenland, verloren bagage of gecancelde vluchten kunt u een reisverzekering en annuleringsverzekering afsluiten. 

Ook interessant voor u om te lezen: