Subsidies voor ondernemers

Overheidsregelingen die ondernemen makkelijker maken 

Heeft u een eigen onderneming? Dan heeft u mogelijk recht op subsidies voor ondernemers. Daarnaast heeft de overheid startersregelingen, speciaal voor startende ondernemers. Bekijk hier de belangrijkste.  

Waarom vragen ondernemers subsidies aan voor hun eigen bedrijf?

Er zijn veel verschillende redenen om subsidies aan te vragen. Sommige ondernemers hebben de subsidie nodig om hun bedrijf te starten. Anderen zien het als extra inkomsten die de ruimte geven voor innovatie in de toekomst.

Er zijn ook ondernemers die subsidies gebruiken om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Subsidies zijn een direct gevolg van het overheidsbeleid. Ze dragen bij aan de maatschappelijke doelen van de regering. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidies op het gebied van leren en ontwikkelen, duurzame energie, innovatie en sociale gelijkheid. Hier kunt u als ondernemer van profiteren bij het opzetten van diensten die deze doelen ondersteunen.

Om subsidie of andere vergoedingen aan te vragen, moet u vaak meerdere formulieren invullen. Toch loont dat de moeite. Een succesvolle aanvraag zorgt ervoor dat u zonder financiële zorgen kunt investeren.

Overzicht subsidies voor ondernemers

U vindt alle beschikbare subsidies voor ondernemers op de site van RVO: subsidies voor startende ondernemers en vergoedingen binnen uw vakgebied.

Tip denk al bij het schrijven van uw ondernemingsplan aan de subsidies die u kunt aanvragen. Vaak kunt u er geen aanspraak meer op maken als u al begonnen bent met een eigen bedrijf.

7 aantrekkelijke startersregelingen en subsidies voor ondernemers

Hieronder vindt u de 7 belangrijkste subsidies voor ondernemers. 4 van deze 7 regelingen zijn startersregelingen: de startersaftrek, starterskrediet, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid en behoud van ww bij het starten van uw onderneming. Lees hieronder meer over deze subsidies voor startende ondernemers. 
Startende ondernemers krijgen startersaftrek. Dat betekent dat u naast uw zelfstandigenaftrek geen belasting betaalt over nog eens € 2.123,- van uw winst. Dit mag u 3 keer doen in de eerste 5 jaar van uw onderneming.
U kunt als ondernemer bij uw gemeente financiering aanvragen. Daarvoor doet u een beroep op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Er zijn verschillende vormen van financiering. Een tijdelijke aanvulling op uw inkomen, bijvoorbeeld, of een bedrag om uw onderneming te starten. Vaak is dit een lening. 
Bent u arbeidsongeschikt en wilt u een eigen bedrijf starten? Dan kunt u een starterskrediet aanvragen bij het UWV. Dit kan als een commerciële bank u geen lening geeft. UWV leent u het geld als het om een bedrag gaat van minder dan € 36.155,-. Bekijk de voorwaarden voor het starterskrediet
Met deze aftrek betaalt u voor een deel van uw winst geen belasting. Om de startersaftrek bij arbeids­ongeschiktheid te mogen gebruiken, moet u ondernemer zijn voor De Belastingdienst. Daarnaast moet u minstens 800 uur per jaar besteden aan uw onderneming. Daarmee voldoet u aan het verlaagd urencriterium
Als startende ondernemer kunt u bij de Stichting Qredits Microfinanciering Nederland terecht voor een zakelijke lening van € 50.000,- (microkrediet) tot € 250.000,- (MKB-krediet). In de stichting werken onder meer overheid en banken samen.
De WW-uitkering krijgt u als u werkloos wordt. Het is een tijdelijke uitkering die u de tijd geeft om nieuw werk te vinden. U kunt deze periode ook gebruiken om een onderneming te starten. Wanneer u in de WW zit en een eigen bedrijf wilt starten, kan dat met (gedeeltelijk) behoud van uw uitkering. Daarvoor moet u wel een ondernemingsplan opstellen. Het UWV begeleidt u erbij.
Als u van plan bent om een Europees bedrijf te starten, kunt u in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit is een uitwisselingsprogramma voor jonge ondernemers die ervaring willen opdoen in Europa. Het programma zorgt voor een aantrekkelijke tegemoetkoming in de kosten.

Bekijk onze checklist

U las over subsidies voor ondernemers. Bent u zich aan het oriënteren? Of bent u van plan om binnenkort te beginnen als startende ondernemer? Bekijk dan onze checklist. Deze helpt u bij wat u allemaal moet regelen en geeft u praktische tips als u al gestart bent met uw eigen bedrijf.

Ook interessant voor u om te lezen:

Subsidies zijn voor ondernemers een manier om kosten te beperken. Wist u dat u ook slim om kunt gaan met de reiskosten voor uw onderneming? Lees er meer over op deze pagina’s: