Thuis
Thuis

Uw eigen huis, maar dan duurzaam

Steeds vaker wordt er slim duurzaam gebouwd. Maar wat als u in uw niet-duurzame huis wilt blijven wonen. En wel bewust met het milieu wilt omgaan. Wat kunt u zelf aan uw huis doen? Of laten doen? 

  • 5 jun 2017
  • 4 minuten
  • 0

Oude huizen...

Een oud huis heeft vaak zijn charme. Maar een oud huis is meestal slecht geïsoleerd. En het huis is gebouwd met oudere technieken die vaak ook minder energievriendelijk zijn. Wat kun je doen om je oude huis te verduurzamen.

Zelf energie opwekken

Kort gezegd kun je kijken hoe je minder energie verbruikt en hoe je eventueel zelf energie kunt opwekken. Energie die je zelf opwekt hoe je niet te betalen aan het energiebedrijf. Dus dat is pure winst!

6 praktische tips

Om energie te besparen en zelf op te wekken

1

Muren isoleren

Met goed geïsoleerder muren heeft u minder stookkosten en minder kosten voor het koelen van uw huis. Zo bespaart u meteen energie. Een professioneel isolatiebedrijf regelt het vaak in 1 dag. Heeft u geen spouwmuren? Dan kunt u ook van binnenuit isoleren door isolatiemateriaal aan te brengen op de buitenmuur. Met een gipswandje maakt u het weer netjes af. Het nadeel van van binnenuit isoleren is wel dat u bij iedere muur een paar centimeter binnenruimte verliest.
2

Dak isoleren

Warmte stijgt. Daarom verliest u via het dak in verhouding veel warmte. Met een warmtecamera is op een koude dag gemakkelijk te zien hoeveel warmte er verloren gaat. Door uw dak goed te isoleren, heeft u de 1e winst snel te pakken. En gebruikt u de zolderruimte weinig? Dan hoeft u het geïsoleerde dak ook niet af te werken. Zo bespaart u energie en blijven de kosten beperkt.
3

Vloer isoleren

Ook een goed geïsoleerde vloer scheelt flink in de stookkosten. Een vloer isoleren kan op veel verschillende manieren. De kruipruimte kunt u isoleren met speciale korrels of kussens. U kunt de vloer ook van bovenaf isoleren door vloerplaten te leggen. Of door de vloer af te dichten met isolatiebeton of purschuim.
4

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u zelf energie op. Ook als de zon niet heel fel schijnt. De panelen zijn de laatste jaren steeds beter en goedkoper geworden. Zo verdient u de panelen steeds sneller terug, al blijft het een flinke investering. De opbrengsten van zonne-energie zijn van veel zaken afhankelijk. Staan de panelen niet goed op het zuiden? Of daalt de energieprijs? Dan heeft u ook minder voordeel. U moet de kosten dus goed afwegen tegen de opbrengsten.

5

Windmolen

Een windmolen in de tuin is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Wel kunt u ervoor kiezen om aandeelhouder te worden van een windproject. U heeft dan een stukje van een windmolen. En u krijgt energie van de windmolen tegen een vast tarief. Meestal ligt dit tarief lager dan het tarief van normale stroom. En bespaart u dus op uw energierekening.
6

Warmtepomp

Een warmtepomp kan warmte verplaatsen, bewaren en weer gebruiken. Zo kan de warmtepomp in de zomer warmte uit het huis halen en opslaan, om die later weer te gebruiken. Er zijn pompen die de warmte opslaan in de grond, en pompen die warmte uit de buitenlucht halen. De kosten voor een warmtepomp kunnen flink oplopen. Meestal is een warmtepomp pas een interessante oplossing als het huis goed geïsoleerd is.

Kijk of u subsidie krijgt

Wilt u een van deze oplossingen in uw huis aanbrengen. Kijk dan eerst welke subsidies er zijn. Vaak geven gemeenten subsidie als u energiebesparende maatregelen neemt. Of misschien van de provincie of de Rijksoverheid. Kijk daarom vooraf op energiesubsidiewijzer.nl om te kijken of u een bijdrage van de overheid kunt krijgen.

Meer over uw financiën

Op Mijn Leven vindt u veel handige tips en rekenhulpen voor uw plannen voor morgen. Minder of meer werken? Die geweldige reis maken? Een huis kopen of huren? Plannen maken is fantastisch. Mijn Leven laat zien hoe u ervoor staat. En helpt vooruitkijken.

Speciaal aanbevolen