6 praktische tips

Om energie te besparen en zelf op te wekken

Met zonnepanelen wekt u zelf energie op. Ook als de zon niet heel fel schijnt. Maar voordat het zover is, komt er veel op u af. Wat kost het bijvoorbeeld? Waar moet u op letten? Is mijn dak geschikt voor zonnepalen? En wat is de terugverdientijd? Met Duurzaam Woongemak regelt u snel en gemakkelijk uw eigen zonnepanelen. Zo hoeft u niet alles zelf uit te zoeken. U bent verzekerd van een betrouwbare partij die ruime ervaring heeft in zonnepanelen. En van een partij die kijkt naar uw persoonlijke situatie.

Warmte stijgt. Daarom verliest u via het dak in verhouding veel warmte. Met een warmtecamera is op een koude dag gemakkelijk te zien hoeveel warmte er verloren gaat. Door uw dak goed te isoleren, heeft u de 1e winst snel te pakken. En gebruikt u de zolderruimte weinig? Dan hoeft u het geïsoleerde dak ook niet af te werken. Zo bespaart u energie en blijven de kosten beperkt.

Ook een goed geïsoleerde vloer scheelt flink in de stookkosten. Een vloer isoleren kan op veel verschillende manieren. De kruipruimte kunt u isoleren met speciale korrels of kussens. U kunt de vloer ook van bovenaf isoleren door vloerplaten te leggen. Of door de vloer af te dichten met isolatiebeton of purschuim. Bekijk wat u kunt besparen met vloerisolatie.

Met goed geïsoleerde muren heeft u minder stookkosten en minder kosten voor het koelen van uw huis. Zo bespaart u meteen energie. Een professioneel isolatiebedrijf regelt het vaak in 1 dag. Heeft u geen spouwmuren? Dan kunt u ook van binnenuit isoleren door isolatiemateriaal aan te brengen op de buitenmuur. Met een gipswandje maakt u het weer netjes af. Het nadeel van van binnenuit isoleren is wel dat u bij iedere muur een paar centimeter binnenruimte verliest.

Een windmolen in de tuin is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Wel kunt u ervoor kiezen om aandeelhouder te worden van een windproject. U heeft dan een stukje van een windmolen. En u krijgt energie van de windmolen tegen een vast tarief. Meestal ligt dit tarief lager dan het tarief van normale stroom. En bespaart u dus op uw energierekening.

Een warmtepomp kan warmte verplaatsen, bewaren en weer gebruiken. Zo kan de warmtepomp in de zomer warmte uit het huis halen en opslaan, om die later weer te gebruiken. Er zijn pompen die de warmte opslaan in de grond, en pompen die warmte uit de buitenlucht halen. De kosten voor een warmtepomp kunnen flink oplopen. Meestal is een warmtepomp pas een interessante oplossing als het huis goed geïsoleerd is.