Vrouw met stapel papierwerk

Langdurig arbeidsongeschikt raken: bent u voorbereid?

Langdurig arbeidsongeschikt raken. We denken er vaak niet over na, maar het kan iedereen gebeuren. Dat kan grote financiële gevolgen hebben. Want kunt u dan bijvoorbeeld nog uw huur of hypotheek betalen? Het is dan dus fijn als u alles goed geregeld heeft. Maar wat kunt u regelen? En waar moet u op letten? Wij vertellen u graag wat u kunt verwachten.
24 jun 2024 3 minuten

De WIA-verzekering van haar werkgever redde Marit van een uitzichtloze situatie

Marit had een goede baan bij een grote uitgeverij. Samen met haar man had ze haar droomhuis gekocht en van kelder tot dak verbouwd. Alles liep op rolletjes. Tot haar man niet vruchtbaar bleek en de kinderwens onvervuld dreigde te worden. Het vruchtbaarheidstraject dreef een wig in het huwelijk. Een burn-out volgde, het stel scheidde en Marit werd zelfs dakloos omdat ze haar hypotheek niet meer kon betalen. Toen ontdekte ze dat ze via haar werkgever recht had op de aanvullende WIA-verzekering van Centraal Beheer. Dat bleek haar redding. Lees hier haar hele verhaal.

De kans is aanwezig dat u langdurig arbeidsongeschikt raakt

Arbeidsongeschiktheid komt vaak door lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding of ziekte zoals kanker. Maar ook psychische klachten, zoals een burn-out, liggen op de loer. Dat gebeurt niet alleen bij oudere mensen. Ook jonge mensen raken hierdoor arbeidsongeschikt. En dan hebben we het nog niet gehad over ongelukken of blessures. Een verkeersongeluk, een misstap tijdens het sporten of een ongeluk op de werkvloer kan zomaar gebeuren.

Dit gebeurt er met uw inkomen als u arbeidsongeschikt raakt

Als u arbeidsongeschikt raakt, is uw inkomen in het begin goed beschermd. Maar dit is maar voor een korte periode. De 1e 2 jaar van ziekte is de werkgever wettelijk verplicht minstens 70% van het dagloon (niet meer dan het maximum dagloon) door te betalen. In het 1e jaar van ziekte minimaal het minimumloon. En staat in uw cao of arbeidsovereenkomst een hoger percentage? Dan kan dit stijgen tot 100%.

Kunt u leven van € 800,- bruto per maand?

Bent u na 2 jaar nog steeds (volledig) arbeidsongeschikt? Dan kunt u een WIA-uitkering van UWV krijgen. De hoogte van de WIA-uitkering hangt af van het percentage dat u arbeidsongeschikt bent en hoeveel u nog werkt. In sommige gevallen daalt uw inkomen flink. Soms zelfs naar € 800,- bruto per maand (zie het voorbeeld hieronder). En dat is voor de meeste mensen niet genoeg om van te leven.

De hoogte van uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid hangt onder andere af van wat uw werkgever voor u heeft geregeld. Heeft uw werkgever een WIA-verzekering afgesloten? Dan wordt uw uitkering van UWV aangevuld met een vergoeding uit de WIA-verzekering. 

Voorbeeld: U bent voor 50% arbeidsongeschikt verklaard. Helaas lukt het u niet om ander of aangepast werk te gaan doen. Na 2 jaar komt u dan in de vervolguitkering van UWV terecht. U ontvangt dan 70% van het minimumloon (in 2024: € 26.819,-) x uw arbeidsongeschiktheidspercentage van 50%. 70% x 50% x € 26.819,- = € 782,- bruto per maand.

Bekijk voor meer informatie over de WIA dit handige filmpje.

Check bij uw werkgever hoe u ervoor staat

Uw werkgever kan u vertellen of hij iets voor u geregeld heeft. Het kan ook voorkomen dat uw werkgever een WIA-verzekering heeft afgesloten, maar dat u daar nog niet aan meedoet. Deze vragen kunt u uw werkgever bijvoorbeeld stellen:

  • Heeft u een WIA-verzekering voor uw medewerkers afgesloten?
  • Is dat een Hiaat of een Hiaat uitgebreid?
  • Is mijn inkomen boven de WIA-loongrens ook verzekerd?
  • Hoe kan ik mij aanmelden voor de WIA-verzekering? (als dit voor u geldt)
In dit filmpje voor werkgevers vindt u uitgebreide informatie over de WIA en WIA-verzekering. Wilt u berekenen wat de gevolgen voor uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid zijn? Ga dan naar de WIA-calculator van Centraal Beheer. 

Bel ons gerust als u vragen heeft: (055) 579 8198

U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur.  U kunt ook uw werkgever vragen om ons te bellen. Wij helpen u graag.