Hagel in wijnveld

Chantals vakantie aan het Gardameer geruïneerd

Het was de eerste keer kamperen voor Chantal. Maar nadat de vakantie aan het Gardameer door een flinke hagelstorm in het water viel, werd het meteen de laatste keer...

Zo groot als tennisballen

Chantal gaat al jaren op vliegvakantie. Toch besloot zij dit jaar samen met haar gezin te gaan kamperen bij het Gardameer. Een plek waar het soms flink kan spoken. En dat hebben ze geweten: “We sliepen in de gehuurde stacaravan toen we opeens – BAM – rechtop in bed zaten. Toen kwam er een 2e slag. Weer BAM. Alsof er iemand met een moker op het dak sloeg. Het waren hagelstenen zo groot als tennisballen...”

Papa, kom naar binnen!

“Met onze 2 kinderen van 11 en 14 jaar ben ik in de woonkamer aan de voorkant van de stacaravan gaan staan. De wind kwam namelijk van de andere kant, waar alle ruiten er inmiddels uit waren.” De storm duurde niet lang, maar de 10 minuten leken een eeuwigheid. “Mijn man was buiten aan het filmen, terwijl de kinderen gilden dat hun vader binnen moest komen.” Toen de storm was gaan liggen, kwam het besef dat niet alleen de stacaravan schade had. “Oh nee, we zijn met de auto.”

Ruiten eruit, water erin

De schade aan de auto bleek enorm. “Het dakraam en de achterruit waren aan diggelen, waardoor er veel waterschade in de auto was. Daarnaast had de motorkap 40 flinke deuken te pakken.” Stormschade komt natuurlijk nooit goed uit, maar voor het gezin was de timing wel erg slecht. “De storm woedde maandagavond terwijl we woensdagochtend voor 10.00 uit de stacaravan moesten. En nu? ” Al snel bleek dat ze zo laat op de avond niet geholpen zouden worden. Dinsdagochtend maar weer een nieuwe poging.

Veel schademeldingen

De stormschade aan het Gardameer was groot. Niet alleen bij Chantal, maar bij honderden andere vakantiegangers. Wanneer er veel schademeldingen tegelijk binnenkomen, bijvoorbeeld door een storm of overstroming, werken verschillende verzekeraars samen met Eurocross. Deze organisatie regelt op grote schaal dat bijvoorbeeld auto’s die total loss zijn, vervoerd worden naar Nederland. Hoe meer schademeldingen er tegelijk binnenkomen, hoe groter de logistieke uitdaging. 

Meedenken in mogelijkheden

Het duurde dan ook tot dinsdagavond voordat Chantal van Eurocross te horen kreeg wat er met haar auto zou gebeuren. “Aan mijn reisverzekering, die ik ergens anders heb afgesloten, had ik niks. Zij wezen op natuurschade en verder moest ik het zelf uitzoeken. Gelukkig had ik binnen 3 kwartier iemand van Centraal Beheer aan de lijn, waar mijn Autoverzekering loopt. Er werd meegekeken naar mogelijkheden om naar huis te vliegen of te treinen. Helaas was alles volgeboekt.” Uit pure wanhoop belde Chantal een goede vriend die een deel van het jaar in Oostenrijk woont.

Weer veilig thuis

“Helaas was onze vriend op dat moment in Nederland. Hoewel hij met liefde in de auto was gesprongen, wilden we dat niet. Toen bleek opeens dat zijn ex-vrouw, een goede vriendin van mij, in Neurenberg was om een sportpaard op te halen.” De paardentrailer werd afgekoppeld waarna de vriendin doorreed om het gezin op te halen. “Na een terugrit van 17 uur – we moesten op de terugweg haar paard ophalen – waren we weer veilig thuis in Budel-Dorplein.” Dat gold niet voor de auto. Die was nog in Italië, maar waar precies? Dat wist Chantal op dat moment niet.

Terug naar de camping

Helaas duurde de autorepatriatie (terugbrengen van de auto) door Eurocross veel langer dan gepland. “Mijn man en schoonvader besloten om zelf naar Italië te rijden om de auto op te halen. Alleen bleek hij niet in het depot te staan, maar nog steeds op de camping. Gelukkig kreeg mijn man toestemming van de campingeigenaar om de auto op te laden, waarna ze weer terugreden naar het depot om de papieren op te halen. Wat een gedoe.” Toch heeft Chantal er wel begrip voor. “Het was voor Eurocross ook een ramp om het allemaal te regelen.”

Eind goed, al goed

Eenmaal thuis bracht Chantals man de auto naar het schadebedrijf. Conclusie? Total loss. “De schade was ruim € 16.500,-. Dat heb je niet zomaar liggen.” Gelukkig was de auto goed verzekerd. “Op donderdag hoorden we dat de auto total loss was. Op vrijdag leverden we de rest van de spullen, zoals de trekhaak, in en op dinsdag stond het geld op onze rekening. Toen konden we gelukkig weer op zoek naar een nieuwe auto. Mijn hobby is paardrijden en een westernzadel en 4 zakken paardenbrokken achter op je fiets is toch niet heel handig.”