Gezondheid en vitaliteit van medewerkers

Verbeter de vitaliteit op de werkvloer

U kunt als werkgever veel doen om de gezondheid en vitaliteit van medewerkers te verbeteren. En dat loont. Want gezonde, vitale werknemers hebben volop energie en houden hun werk langer vol.

Gezond leven start met gezond werken

Nederland staat bekend om onze parttime-werkcultuur. Toch werkt de helft van onze beroepsbevolking 40 uur of meer per week. Nu werken veel mensen thuis vanwege het coronavirus. Daarvoor was het normaal om die 40 uur door te brengen in de auto, op kantoor, op de bouwplaats of in de werkplaats. Het is dan ook niet gek dat veel gezondheidsproblemen ontstaan op en rond het werk. Het betekent ook dat u als werkgever veel invloed heeft op de vitaliteit van uw medewerkers.

Stimuleert u werknemers om actief bezig te zijn met hun vitaliteit op de werkvloer? Dan heeft dat effect op de fysieke én mentale gezondheid. En die hebben direct impact op hun duurzame inzetbaarheid.

Als werken thuiswerken wordt

Na de uitbraak van het coronavirus is de gezondheid van medewerkers nog belangrijker geworden. Ondersteun thuiswerkend personeel en vraag regelmatig naar hun gezondheid. Het virus zelf veroorzaakt fysieke klachten, net als een ongeschikte thuiswerkplek. Houd uw ogen ook open voor tekenen van eenzaamheid en coronastress.

Vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit op het werk is een belangrijk thema voor werkgevers en HR-medewerkers. De digitale revolutie neemt nieuwe ziektes met zich mee. Medewerkers bewegen te weinig en dit vergroot de kans op overgewicht en hart- en vaatziekten. Ook langdurige stress veroorzaakt veel uitval.

Vitaliteit in organisaties verdient dus aandacht. Niet alleen omdat medewerkers daardoor langer en gelukkiger werken, maar ook omdat de organisatie zelf zo stabieler en efficiënter wordt. Gezondheid op de werkvloer bevordert zo de flexibiliteit en innovatieve kracht van uw organisatie.

Vitale medewerkers houden werken langer vol

Aandacht voor gezondheid op de werkvloer is een manier om uitval te voorkomen. Gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van uw personeel hangen nauw samen. Gezonde werknemers hebben meer plezier, leveren beter werk en houden hun werk langer vol. Werk volhouden wordt steeds belangrijker, want de pensioenleeftijd stijgt.

Er is steeds meer aandacht voor gezond werken en de vitaliteit van medewerkers op de lange termijn. Dat is niet gek. De gevolgen van onze ongezonde werkgewoontes zijn groot. Zittend werk zorgt voor rugklachten, nekklachten en RSI. Het werktempo en de vraag naar efficiëntie zijn toegenomen, wat leidt tot veel stressklachten en burn-out verschijnselen. Om uitval te voorkomen is er een tegenbeweging nodig.

Fysieke gezondheid van medewerkers bevorderen 3 tips

Gezonde keuzes maken is niet altijd eenvoudig voor uw werknemers. Als werkgever kunt u die keuzes makkelijker maken. Daar hoeft u echt niet heel de organisatie voor te veranderen. Soms zijn het de kleine dingen die het doen. Zo zorgt u dat de fysieke gezondheid van uw werknemers op peil blijft:
Veel werkplekken hebben een snackautomaat in de gang en gefrituurde snacks in de kantine. Medewerkers met een ongezond eetpatroon kunnen die verleiding moeilijk weerstaan, zeker als er geen ander eten is. Zorg voor een gezond alternatief of alleen gezond eten in de werkomgeving. Houd hierbij ook rekening met allergieën of (religieuze) overtuigingen.
Stoppen met roken, gewicht verliezen of genoeg bewegen op een dag. Daar kan iedereen wel wat hulp bij gebruiken. Hier ligt een kans voor u als werkgever. Met slimme apps of software op de werkcomputers zorgt u dat medewerkers met hun gezondheid aan de slag gaan.
Ook niet-digitale hulpmiddelen zijn effectief. Hang bijvoorbeeld instructies op voor veilig tillen of zorg voor aanpasbaar meubilair waarmee werknemers ook staand kunnen werken.

Niet iedereen beweegt graag. Ongeveer 45% van de Nederlanders vanaf 19 jaar sport minder dan 1 keer per week. Eén van de belangrijkste oorzaken: tijdgebrek. Ook de motivatie om te sporten laat wel eens te wensen over. Daar kunt u als werkgever iets aan doen.

Een paar ideeën die sporten makkelijker maken voor uw personeel:

  • Het vormen van sportgroepjes met collega’s die elkaar motiveren;
  • Een douche op de werkplek, zodat collega’s zich op kunnen frissen na het fietsen of hardlopen;
  • Een fitnessruimte bij de werkplek of korting bij een fitnessclub in de buurt;
  • Flexibel omgaan met werktijden, zodat er voor, tijdens of na het werk tijd is om te sporten.

3 tips om werknemers mentaal gezond te houden

De gezondheid van een medewerker gaat verder dan alleen het lichaam. Ook mentale vitaliteit op het werk heeft invloed op hun werkgeluk. Hier zijn 3 manieren om daar als werkgever aandacht aan te besteden:
Soms lopen werknemers met problemen rond, waar ze niet over praten. Zorgen over ouders, kinderen of partners en onzekerheid over de toekomst zijn misschien niet werk-gerelateerd. Ze hebben wel invloed op de energie op werk. Misschien ziet u het resultaat wel, maar blijft de oorzaak onduidelijk. Hoe komt u erachter wat uw medewerkers bezig houdt?

Eigenlijk is het antwoord op die vraag simpel: praat ook over andere dingen. Vraag hoe het met iemand gaat, toon interesse en deel zelf ook zorgen van buiten het werk. Dit zorgt voor een open cultuur, waarbij u werknemers beter leert kennen en waarin zij zich vrij voelen om hun zorgen te delen.
Bij een vertrouwenspersoon kunnen medewerkers terecht met klachten of zorgen over collega’s of leidinggevenden. Bijvoorbeeld bij agressie, seksuele intimidatie, discriminatie of pestgedrag. Daarbij is het belangrijk dat de vertrouwenspersoon onpartijdig is. Een vertrouwenspersoon kan helpen om problemen te ontdekken. Daarmee voorkomt u dat ze groter worden en houdt u uw personeel mentaal gezond.
Pesten komt niet alleen op school voor. 1 op de 4 Nederlanders wordt wel eens gepest op de werkvloer. Soms zelfs structureel. Dit kan leiden tot zware psychische klachten en uitval van medewerkers.

Vermoedt u dat een werknemer gepest wordt? Besef dan dat hij of zij hier waarschijnlijk niet graag over praat. Een confrontatie kan pestgedrag ook verergeren, dus een directe aanpak is niet altijd de beste. Soms helpt het om alle medewerkers eerst bewust te maken van pesten en de gevolgen. Daarna is het makkelijker om de discussie te starten over de situatie op uw werkplek. Neem ook kleine pesterijtjes serieus en houd in de gaten of er misschien meer achter zit.

Wat als het toch misgaat met vitale medewerkers?

Hoeveel aandacht u ook besteedt aan de vitaliteit van uw medewerkers, het kan misgaan. Bijvoorbeeld door een langdurige ziekte, een ongeluk of een burn-out. Het gevolg: één van uw werknemers valt uit. Wat nu?

Denk in mogelijkheden

Thuiszitten en nietsdoen is frustrerend voor uw werknemer. Bedenk samen manieren waarop hij of zij betrokken kan blijven bij uw organisatie. Hoe dat kan is afhankelijk van de klachten. Bij fysieke problemen is het soms mogelijk om op afstand te werken. Deels arbeidsongeschikte medewerkers kunnen mogelijk aangepast werk krijgen.

Na de uitval is het belangrijk om, indien mogelijk, een plan te maken voor re-integratie. Uw werknemer kan daarbij hulp krijgen van de bedrijfsarts of UWV. Is re-integratie geen optie? Bekijk dan de opties voor het aanbieden van een andere functie. Wilt u meer weten over de wetgeving en verplichtingen voor werkgevers? Download dan onze whitepaper: Uw medewerker is ziek, en nu?

Uw medewerker is ziek, en nu?

Een werknemer met een griepje valt wel te overzien. Maar wat doet u bij ziekteverzuim voor een langere periode? Bijvoorbeeld door het coronavirus, een burn-out of een langdurige ziekte. Welke stappen moet u zetten? Wij nemen u graag mee in de Arbowet en de recente wijzigingen daarin, de kosten van verzuim en de stappen die u als werkgever bij verzuim doorloopt.

Alstublieft, het whitepaper 'Uw medewerker is ziek, en nu?'. U kunt de whitepaper via onderstaande knop downloaden.  

Even voorstellen, onze expert Martine

Martine is business partner Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer. Samen met werkgevers brengt ze de dialoog op gang in organisaties en onderzoekt de vragen die leven over duurzame inzetbaarheid.
Op weg naar oplossingen gebruikt ze haar brede ervaring en HR expertise en brengt klanten in verbinding met andere werkgevers. De ontwikkeling en het versterken van mens en organisatie staan centraal. Mensen maken organisaties en daarmee het verschil voor de klant.
Kennismaken