Vrouw laat papierwerk zien aan een vrouwelijke en mannelijke collega die achter de computer zitten op kantoor

Zo beschermt u zonder kosten het inkomen van uw zieke medewerkers

U zorgt graag goed voor uw mensen. Ook als zij even niet voor u kunnen werken. Met een WIA-verzekering biedt u zekerheid.
9 feb 2024 3 minuten

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor uw medewerkers

De WIA-verzekering beschermt het inkomen van uw zieke medewerkers als zij (tijdelijk) arbeidsongeschikt zijn. Zodat zij zich volledig kunnen richten op herstel. En dat is een fijne gedachte. Want van geldzorgen wordt toch nooit iemand beter?

Uw medewerker behoudt minimaal 70 procent van zijn inkomen

Medewerkers lopen het risico op een lager inkomen als zij (gedeeltelijk) arbeids­ongeschikt worden. Dat komt door de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Deze wet gaat ervan uit dat uw medewerker zelf nog geld verdient voor het deel dat hij nog wel kan werken. De uitkering die overblijft is soms maar een klein percentage van het minimumloon. Als werkgever kunt u de financiële zorgen (deels) wegnemen. En zo uw medewerker helpen. Want met een WIA-verzekering beschermt u uw personeel tegen een terugval in het inkomen. Hiermee verzekert u bijvoorbeeld een inkomens­garantie van 70%, 75% of 80% tot een salaris van € 125.000,-. Ook voor het salaris hier­boven heeft Centraal Beheer oplossingen.

U hoeft de premie niet zelf te betalen

Met maar een kleine inspanning van uw kant hoeven uw zieke medewerkers zich geen financiële zorgen te maken. En de premiebetaling? Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. U bepaalt namelijk zelf hoe u de premie tussen het bedrijf en uw medewerkers verdeelt. Betaalt uw bedrijf de volledige premie? Of wordt een deel of zelfs alles ervan ingehouden op het brutoloon van uw medewerkers? Daarnaast kunt u de premie van de WIA-verzekering aftrekken van de belasting.

Uw medewerker kan weer sneller aan het werk

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor uw arbeidsongeschikte medewerker. En een goede aanpak van langdurig verzuim is belangrijk, maar ook wettelijk verplicht. Met de WIA-verzekering krijgt uw medewerker gratis wachtlijstbemiddeling. En dus sneller de hulp die hij nodig heeft om beter te worden.

Kan uw medewerker weer (deels) aan het werk? Dan krijgt u professionele hulp van ervaren re-integratiecoaches. Duurt het verzuim toch langer en is uw medewerker langer dan 8 weken ziek? Dan helpt uw persoonlijke casemanager u met een plan van aanpak. Rond 91 weken ziekte neemt onze WIA Re-integratieservice contact met u op. Onze Casemanager maakt met u afspraken over o.a. de re-integratie van uw zieke medewerker na 104 weken ziekte.

Is een WIA-verzekering verplicht?

Als werkgever bepaalt u meestal zelf of u een WIA-verzekering (AOV voor uw Personeel) aanbiedt. Volgens de wet hoeft dit niet. Maar sommige cao’s verplichten u om deze wel af te sluiten. Wilt u weten hoe een WIA-verzekering het verschil maakt voor uw medewerkers? Met de WIA-calculator berekent u hoe hoog een inkomen is bij langdurige uitval. Zo ziet u direct hoe u de financiële stress wegneemt bij uw arbeidsongeschikte medewerker.