Uw verzuimbeleid moet passen bij uw bedrijf
Is een verzuimbeleid verplicht?
Een verzuimbeleid is verplicht. Dit staat gemeld in het Arbeidsomstandighedenbesluit art. 2.9. U als werkgever moet een ziekteverzuimbeleid hebben dat bijdraagt aan de gezondheid van uw medewerkers.
Wat staat er in een verzuimbeleid?
Een verzuimbeleid bestaat uit verschillende onderdelen, zoals wat te doen bij ziekte? En welke preventiemaatregelen neemt u? We leggen stap voor stap de onderdelen uit.
Maak uw verzuimcijfers inzichtelijk
Tot slot; meten is weten! Houd alle verzuim goed bij en analyseer. Hoe ziet het verzuim van de afgelopen periode eruit? Waar zit de pijn in uw bedrijf? Op basis van analyses kunt u uw verzuimbeleid aanpassen en nieuwe doelen stellen
Dit staat in het verzuimbeleid
- Een verzuimprotocol: wat moet een medewerker doen bij een ziekmelding? En welke rechten en verplichtingen heeft u en uw medewerker bij verzuim? Dit staat in het verzuimprotocol. Uw medewerkers weten dan precies wat ze moeten doen als ze ziek zijn. En ook u heeft alles helder op papier. Lees hier meer over het verzuimprotocol.
- Het basiscontract: heeft u personeel? Dan bent u verplicht een basiscontract met een arbodienst te hebben. In dit onderdeel staat hoe u uw basiscontract heeft geregeld en eventueel waar er intern meer informatie over te vinden is.
- Een preventiebeleid: wat doet u eraan om langdurig ziekteverzuim bij uw medewerkers te voorkomen? Beschrijf dit in het verzuimbeleid. Vergeet ook niet om aandacht te besteden aan de wettelijk verplichte risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en het wettelijk verplichte Preventief Medisch Onderzoek (PMO).
- De bedrijfsarts: hoe is de toegang tot de bedrijfsarts geregeld? Wanneer is er een open spreekuur? En heeft de bedrijfsarts vrije toegang tot de werkplek? Beschrijf deze procedure in uw verzuimbeleid. Twijfelt uw medewerker aan het besluit van de bedrijfsarts? Dan moet het ook mogelijk zijn om een second opinion op te vragen bij een andere bedrijfsarts. Ook dit proces beschrijft u in dit onderdeel.
- Contactmomenten en begeleiding: Wie bewaakt het ziekteverzuimproces? Welke regels zijn er rondom het contact met de zieke medewerker? Hoe ziet het re-integratieproces eruit? Laat deze informatie terugkomen in het verzuimbeleid.
- Vervolgstappen bij langdurige ziekte: Is uw medewerker meer dan zes weken ziek? Dan gaat de Wet verbetering poortwachter in. Vermeld de stappen aan de hand van deze wet ook in het verzuimbeleidsdocument.