Thuis

Zo bespaart u kosten bij een verbouwing

Thuis

Goed nieuws! U heeft uw droomhuis gevonden. Eindelijk een badkamer met ligbad en woonkeuken met kookeiland. Of moet er toch nog verbouwd worden? Lees dan onze tips hoe u kosten bespaart bij een verbouwing.

22 jun 2020
3 minuten

Lagere kosten verbouwing?

Eerlijk is eerlijk, u kunt kosten besparen door niet te verbouwen. Is de keuken nog goed, maar niet helemaal uw smaak? De deurtjes verven of knoppen veranderen, maakt een groot verschil. Wilt u meer ruimte? Of toch écht die droomkeuken. Dan wilt u het goed aanpakken met zo laag mogelijke kosten.

Verbouw in het klein

Soms is een kleine verbouwing al genoeg. Wilt u bijvoorbeeld meer ruimte? Dan kunt u misschien een tussenmuur slopen. Dat is goedkoper dan een aan- of uitbouw. Of kies voor de budget badkamer, in plaats van de luxe variant. Of u nu klein of groot wilt verbouwen, wij geven u bespaartips.

Een goedkopere verbouwing

 In 7 stappen besparen op verbouwen 

Begin met het maken van een plan. Wat wilt u precies veranderen in uw woning? Waar heeft u een vakman voor nodig? En wat kunt u zelf doen? U kunt meer dan u denkt. Bijvoorbeeld een muurtje slopen. Schilderen. Of afval opruimen. Hoe meer u zelf kunt doen, hoe lager de kosten van uw verbouwing.

Voordat u vakmensen inschakelt, is het goed om uw budget te bepalen. Wat wilt u maximaal uitgeven aan een verbouwing? Tel hier dan nog 5% bij op. Voor kosten tijdens de verbouwing die u niet verwacht. Want die zijn er bijna altijd.

Heeft u meerdere, kleine klussen op uw lijstje die u niet zelf kunt doen? Combineer ze en huur een vakman per uur in. Bijvoorbeeld een elektricien, loodgieter of klusjesman per uur. Voor een vast uurtarief kan de vakman meerdere klussen voor u uitvoeren.

Schakelt u een aannemer in, kies dan niet de eerste de beste. Kijk naar de online beoordelingen. Vraag naar referenties. En als u er 3 heeft gekozen, bestudeer dan goed de offertes. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar hoe ze het doen. Betaal niet per uur, maar spreek een totaalprijs af. U weet dan waar u aan toe bent. Zet de afspraken duidelijk op papier. Betaal de totaalprijs niet in 1 keer. Houd de helft achter voor als de klus erop zit. Zo kunt u onderhandelen als u nog niet helemaal tevreden bent.

Misschien willen de buren ook wel verbouwen. Of iemand van een paar deuren verder. Vraag het even na in de straat. Als er meer verbouwplannen zijn, kunt u samen naar een aannemer gaan. De aannemer weet dan zeker dat hij nog een klus heeft. Hij kan meteen voor 2 klanten materialen kopen. En hij hoeft minder kilometers te maken. En u kunt om korting vragen.

Heeft u een aannemer uitgekozen? Maak dan afspraken over de bouwmaterialen. Als u een oud huis heeft gekocht, kunt u misschien materialen opnieuw gebruiken. En soms liggen in kringloopwinkels en sloopbedrijven nog goede balken en kozijnen. Heeft u toch materialen nodig? Overleg met de aannemer wie ze gaat kopen. Vaak krijgt de aannemer korting bij een bouwmarkt. Maar misschien bent u goedkoper uit bij een andere bouwmarkt. Neem dan wel een 'boodschappenlijstje' mee. En houd u daaraan. Zo voorkomt u dat u materialen koopt die u eigenlijk helemaal niet nodig heeft.

Als u toch gaat verbouwen, maak uw huis dan meteen duurzaam. Gebruik materialen die u uiteindelijk geld besparen. Isoleer de leidingen, muren, dak en ramen. En installeer zonnepanelen. Misschien is de verbouwing daardoor wel wat duurder. Maar u bespaart energie. En dat scheelt in de maandlasten.

Verbouwing betalen

Een verbouwing kunt u op verschillende manieren betalen. Bijvoorbeeld met spaargeld. Of door de kosten van de verbouwing in uw hypotheek op te nemen. Hiervoor heeft u wel een verbouwplan nodig. Lees meer over een verbouwplan maken op Prettig Wonen.

Denk aan uw opstalverzekering

Als u uw huis verbouwd heeft, is deze waarschijnlijk meer waard geworden. Als u later uw huis gaat verkopen, is dat mooi meegenomen. Als u bij Centraal Beheer een opstalverzekering afsluit, maakt die hogere waarde voor deze verzekering niet uit. We kennen geen maximaal verzekerd bedrag. U bent dus goed verzekerd.