4 tips en weetjes

Zo doet u slim belastingaangifte

Vanaf 1 maart staat de vooraf ingevulde belastingaangifte inkomstenbelasting voor u klaar in Mijn Belastingdienst. Tot 1 mei 2020 kunt u belastingaangifte doen. Het is handig om de aangifte vóór 1 april op te sturen. Dan krijgt u voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. En weet u waar u aan toe bent. Krijgt u geld terug? Dan heeft u dat eerder binnen dan wanneer u tot 1 mei wacht met aangifte doen. U heeft een DigiD nodig om uw vooraf ingevulde belastingaangifte te controleren. Bent u uw inloggegevens kwijt? Vraag ze dan opnieuw aan.

Soms kunt u uitstel aanvragen. Doet u dat niet, dan moet uw aangifte vóór 1 mei binnen zijn.U kunt een boete krijgen als u te laat aangifte doet. De boete begint bij € 385,- en kan flink oplopen. Zonde!

De Belastingdienst heeft veel van uw gegevens vooraf ingevuld in uw aangifte. Is er iets veranderd in uw financiële situatie? Dan kan het zijn dat de gegevens niet kloppen. Denk bijvoorbeeld aan uw pensioen of andere uitkeringen. Kijk ook goed of u aftrekposten heeft. Deze zijn niet altijd vooraf ingevuld.

Had u een fiscale partner in 2019? Dan mag u bij uw aangifte uw gezamenlijke vermogen en aftrekposten verdelen op de manier die voor u beiden het voordeligst is. Dat is aantrekkelijk als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de ander. Degene met het hoogste inkomen kan dan bijvoorbeeld de kosten aftrekken.

Is uw inkomen in 3 opvolgende jaren sterk gedaald of gestegen? Dan betaalt u meer belasting. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u net gestart bent met werken. Of een tijdje onbetaald verlof heeft gehad. U kunt misschien belasting terugkrijgen. Dit noemen we 'middeling'. Op de site van de Belastingdienst leest u hoe het precies werkt.

Bent u klaar voor de belastingaangifte? De Consumentenbond geeft u tips en helpt u met een handige checklist bij de voorbereiding op uw aangifte.