Jongeman kijkt naar papieren

Tips voor uw belastingaangifte

Vóór 1 mei moeten de meeste mensen weer belastingaangifte doen. Waarschijnlijk niet de leukste klus die u kunt bedenken. Maar als u het slim aanpakt, kunt u geld besparen.

Geldzaken 15 feb 2022 3 minuten

Begin op tijd

Vanaf 1 maart staat de vooraf ingevulde belastingaangifte inkomstenbelasting voor u klaar. Kreeg u een brief van de Belastingdienst? En moet u dus aangifte doen? Verstuur uw aangifte dan vóór 1 mei 2022. Anders kunt u een boete krijgen. Zonde! Soms kunt u wel uitstel aanvragen.

Veel is vooraf ingevuld  

De naam zegt het al: de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Er is al zoveel mogelijk voor u ingevuld. U hoeft de VIA alleen maar te controleren, aan te vullen of aan te passen. Let op uw aftrekposten. Die zijn vaak nog niet ingevuld. U heeft een DigiD nodig om uw aangifte te controleren. Bent u uw inloggegevens kwijt? Vraag ze dan opnieuw aan.

8 tips en weetjes

Zo doet u slim belastingaangifte

Is er iets veranderd in uw persoonlijke en/of financiële situatie? Kijk dan extra goed naar uw aangifte. Het zou goed kunnen dat u uw gegevens moet aanpassen of aanvullen.
Had u een fiscale partner in 2021? Dan kunt u in 2022 voor het eerst gebruik maken van de automatische ‘optimale partnerverdeling’ van gezamenlijk vermogen en aftrekposten. De verdeling is zo voordelig mogelijk als het gaat om de belasting die u moet betalen. Óf het geld dat u juist terug kan krijgen. Toch liever de bedragen anders verdelen? Dat kan ook. Een fijne ontwikkeling. Eerder moest u deze berekening zelf maken.
Is uw inkomen in 3 opvolgende jaren sterk gestegen? Bijvoorbeeld omdat u net gestart bent met werken? Of is uw inkomen opeens lager geworden door de coronacrisis? Dan kunt u misschien belasting terugkrijgen. Via de ‘middelingsregeling’. Let op: deze regeling verdwijnt in 2023.
Kocht u in 2021 een huis? Sommige kosten daarvan zijn aftrekbaar. Bijvoorbeeld de kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Zoals advieskosten voor uw hypotheekadviseur. Deze kosten verlagen uw belastbaar inkomen. Geef ze daarom door bij uw belastingaangifte.
Volgde u in 2021 een opleiding of studie? Dan kunt u kosten zoals cursusgeld of leermiddelen aftrekken bij uw belastingaangifte over 2021. Het minimale bedrag is € 250,-. Houd er rekening mee dat studiekosten vanaf 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar zijn.

Had u in 2021 beleggingen? En ontving u dividend? Dan betaalde u waarschijnlijk 15% dividendbelasting. Die kunt u vaak terugvragen. Omdat u in Nederland ook al belasting betaalt over uw box 3-vermogen.

Bent u klaar voor de belastingaangifte? De Belastingdienst helpt u met een handige checklist bij de voorbereiding op uw aangifte.
Ontving u in 2021 een schenking? Afgelopen jaar was het bedrag voor een belastingvrije schenking € 1.000,- hoger vanwege corona. Of heeft u de afgelopen jaren te weinig pensioen opgebouwd? Dan kunt u met een lijfrente belastingvriendelijk sparen voor een aanvulling op uw pensioen of AOW.
Jongeman kijkt naar papieren

Uw jaaroverzichten

Bij uw belastingaangifte heeft u de jaaroverzichten van uw bankrekeningen nodig. Voor uw producten van Centraal Beheer vindt u die in Mijn Centraal Beheer of in de app. Kijk goed of er geen bankrekeningen in uw aangifte missen. En andersom: check ook of er geen overbodige rekeningen tussen staan.