Geldzaken
Geldzaken

Tips voor uw belastingaangifte

Vóór 1 mei moeten de meeste mensen weer belastingaangifte doen. Waarschijnlijk niet de leukste klus die u zich kunt bedenken. Maar als u het slim aanpakt, kunt u geld besparen.

  • 25 feb 2019
  • 3 minuten
  • 0

Zo werkt het

Elke maand betaalt u loonheffing en sociale premies over uw salaris, uitkering of pensioen. Het jaar erop doet u aangifte. Zo controleert de Belastingdienst of het bedrag klopt dat u aan loonheffing en premies betaalde. Heeft u te veel of te weinig betaald? Dan krijgt u geld terug of moet u bijbetalen.

U krijgt vaak vanzelf bericht  

De Belastingdienst laat u weten als u aangifte moet doen. Krijgt u geen brief? Dan kan aangifte doen toch voordelig zijn. Bijvoorbeeld als u chronisch ziek of gepensioneerd bent. Ook jongeren met een bijbaan krijgen vaak geld terug. Aangifte doen kan ook verplicht zijn, ook al krijgt u geen brief. Bijvoorbeeld als u iets hebt bijverdiend naast uw baan.

4 tips en weetjes

Zo doet u slim belastingaangifte

1

Begin op tijd

Tot 1 mei 2019 kunt u belastingaangifte doen.

Het is handig om de aangifte vóór 1 april op te sturen. Dan krijgt u voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. En weet u waar u aan toe bent. Krijgt u geld terug? Dan heeft u dat eerder binnen dan wanneer u tot 1 mei wacht met aangifte doen.

2

Doe uw aangifte niet later dan 1 mei

Soms kunt u uitstel aanvragen. Doet u dat niet, dan moet uw aangifte vóór 1 mei binnen zijn. 

U kunt een boete krijgen als u te laat aangifte doet. De boete begint bij € 369,- en kan flink oplopen. Zonde!

3

Controleer uw gegevens goed

De Belastingdienst heeft veel van uw gegevens vooraf ingevuld in uw aangifte. 

Is er veel veranderd in uw financiële situatie? Dan kan het zijn dat de gegevens niet kloppen. Denk bijvoorbeeld aan uw pensioen of andere uitkeringen. Kijk ook goed of u aftrekposten heeft. Deze zijn niet altijd vooraf ingevuld.

4

Vraag belasting terug bij sterk stijgend inkomen

Is uw inkomen in 3 opvolgende jaren sterk gedaald of gestegen? 

Dan betaalt u meer belasting. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u net gestart bent met werken. Of een tijdje onbetaald verlof heeft gehad. U kunt misschien belasting terugkrijgen. Dit noemen we 'middeling'. Op de site van de Belastingdienst leest u hoe het precies werkt.

Jongeman kijkt naar papieren

Meer slimme tips?

Lees verder over belastingaangifte doen met een koophuis. Of over belastingvrij schenken voor een koophuis. Heeft u de afgelopen jaren te weinig pensioen opgebouwd? Dan kunt u met een lijfrente belastingvriendelijk sparen voor een aanvulling op uw pensioen of AOW. Lees er meer over op onze website.