Jongeman kijkt naar papieren

Tips voor uw belastingaangifte

Vóór 1 mei moeten de meeste mensen weer belastingaangifte doen. Waarschijnlijk niet de leukste klus die u kunt bedenken. Maar als u het slim aanpakt, kunt u geld besparen.

Geldzaken 15 feb 2023 3 minuten

Begin op tijd

Vanaf 1 maart staat de vooraf ingevulde belastingaangifte inkomstenbelasting voor u klaar. Kreeg u een brief van de Belastingdienst? En moet u dus aangifte doen? Verstuur uw aangifte dan vóór 1 mei 2023. Anders kunt u een boete krijgen. Zonde! Soms kunt u wel uitstel aanvragen.

Veel is vooraf ingevuld  

De naam zegt het al: de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Er is al zoveel mogelijk voor u ingevuld. U hoeft de VIA alleen maar te controleren, aan te vullen of aan te passen. Let op uw aftrekposten. Die zijn vaak nog niet ingevuld. U heeft een DigiD nodig om uw aangifte te controleren. Bent u uw inloggegevens kwijt? Vraag ze dan opnieuw aan.

8 tips en weetjes

Zo doet u slim belastingaangifte

Sloot u een lening af om een huis te kopen of te verbouwen in 2022? Sommige kosten die u maakte zijn aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van hypotheekadvies, notariskosten en taxatiekosten. Deze kosten verlagen uw belastbaar inkomen. Geef ze daarom door bij uw belastingaangifte.
Heeft u in 2022 een schenking ontvangen voor het kopen of verbouwen van een eigen woning? Deze schenking was in 2022 nog tot € 106.671,- onbelast. In 2023 daalt deze schenkingsvrijstelling naar € 28.947,-. U leest alle voorwaarden voor schenkingen en vrijstellingen op de website van de Belastingdienst. In 2024 verdwijnt deze regeling helemaal.
Wisselt uw inkomen sterk per jaar? Bijvoorbeeld omdat u een tijd onbetaald verlof heeft opgenomen? Met de ‘middelingsregeling’ kijkt de Belastingdienst naar uw gemiddelde belasting over 3 jaar. Dit kan voordeling uitpakken. Het laatste tijdvak waarover nog gemiddeld kan worden is 2022-2023-2024.
Met ingang van 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar. Nieuw is het STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. Het is een subsidie van maximaal € 1.000,- die u kunt gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding.
Sommige kosten die u maakt, kunt u aftrekken van de belasting. Voorbeelden zijn ziektekosten, giften, partneralimentatie of reiskosten. Een compleet overzicht van de regels hierover ziet u op de website van de Belastingdienst.

Had u in 2022 beleggingen? En ontving u dividend? Dan betaalde u waarschijnlijk 15% dividendbelasting. Die kunt u vaak terugvragen. Omdat u in Nederland ook al belasting betaalt over uw box 3-vermogen.

Sinds 1 januari 2023 zijn de tarieven in box 1 veranderd. In deze box betaalt u belasting over uw inkomen uit arbeid en woning. De Belastingdienst past deze tarieven automatisch toe bij uw belastingaangifte. Hier hoeft u verder niets voor te doen.
Het invullen van de aangifte is niet voor iedereen even eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen als u onzeker bent of u alles goed invult. De  Belastingdienst weet raad.

Eenvoudig uw aangifte doen in 4 stappen

Weet u niet hoe te beginnen met uw aangifte inkomstenbelasting? De Belastingdienst maakt het u gemakkelijk met een eenvoudig stappenplan. Zo weet u welke gegevens u nodig heeft en welke stappen nodig zijn.

Uw jaaroverzichten

Bij uw belastingaangifte heeft u de jaaroverzichten van uw bankrekeningen nodig. Voor uw producten van Centraal Beheer vindt u die in Mijn Centraal Beheer of in de app. Kijk goed of er geen bankrekeningen in uw aangifte missen. En andersom: check ook of er geen overbodige rekeningen tussen staan.