Klimaatverandering en je huis: goed om te weten

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer noodweer, overstromingen en droogte. Dit betekent ook meer schade. In dit artikel lees je over deze risico’s. En waar Centraal Beheer kan helpen. 

Centraal Beheer wil mensen helpen, ook bij de gevolgen van klimaatverandering

Veel mensen weten niet wat voor schade klimaatverandering met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan de overstroming in Limburg of de verzakte scheefstaande huizen aan de grachtengordel in Amsterdam. Dat betekent dat ze voor verrassingen komen te staan. Wat is nu wel of niet verzekerd? En wat kun je doen om schade te voorkomen? 

De kleine letters laten zien dat je veel risico’s bij ons verzekert

Mensen denken vaak negatief over de kleine letters in de voorwaarden. Als je de voorwaarden van onze Woonverzekering leest, zie je dat we schade door forse lokale regenbuien en storm dekken. Ook spelen we in op extremere weersomstandigheden door klimaatverandering en breiden we dekkingen uit. Voordat de overstroming in Limburg plaatsvond, voegden we bijvoorbeeld als 1 van de 1e verzekeraars de dekking voor overstroming van kleine rivieren en secundaire waterkeringen toe. Voorbeelden van secundaire waterkeringen zijn waterkeringen die beschermen tegen het water van kanaaldijken, boezemkaden en polderscheidingen. Primaire waterkeringen beschermen het land tegen het water van grote rivieren (Rijn, Maas, IJssel), het IJsselmeer, het Markermeer en de zee. Overstromingen van primaire waterkeringen zijn niet verzekerd.

Centraal Beheer verzekert duurzame oplossingen

We spelen niet alleen in op actuele gebeurtenissen, maar verzekeren ook klimaatvriendelijke oplossingen. Zonder dat onze klant extra premie betaalt. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, laadpalen en een warmtepomp die standaard zijn meeverzekerd op onze Opstalverzekering

Sommige risico’s zijn te groot om te verzekeren

Centraal Beheer kan als verzekeraar echter niet alles verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan de watersnoodramp in Zeeland in 1953. Dat is een nationale ramp waarvoor de schade in de miljoenen loopt. Verzekeraars hebben niet de middelen om dit soort schades te vergoeden. De overheid heeft wel de middelen. Zij kent hiervoor de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen. Centraal Beheer wil als verzekeraar graag met de overheid samenwerken. Wij kunnen onze kennis en ervaring bijvoorbeeld goed inzetten bij het ontzorgen en de afhandeling van de schade van de slachtoffers.

Schades die geleidelijk ontstaan, zijn niet verzekerd

Denk bijvoorbeeld aan het grondwaterpeil dat zakt. Hierdoor kan de fundering van een huis geleidelijk vrij komen te liggen. Er komt zuurstof bij. Bij een houten fundering kunnen de palen dan rotten. Hierdoor verzakt het huis. Dit soort schades is dus niet verzekerd. Daarnaast kunnen de waterschappen ook het grondwaterpeil reguleren. Als het terrein van een tuinder onder water dreigt te komen, kan een waterschap het water afvoeren. Hierdoor zakt het grondwaterpeil ook voor huizenbezitters. Verzekeraars kunnen dit niet tegenhouden en de schade die hierdoor ontstaat niet verzekeren.

Centraal Beheer biedt oplossingen om schades door extreem weer te voorkomen

Door klimaatverandering hebben we dus steeds meer te maken met heftiger weer. Daarom spelen we in op actuele gebeurtenissen en breiden we dekkingen uit. Daarnaast bieden we diensten aan om schades door extreem weer te voorkomen. Voorbeelden van diensten zijn:
Een groen dak beschermt je woning onder andere tegen barre weersomstandigheden. Er stroomt bijvoorbeeld minder water naar het riool. De kans op wateroverlast en ondergelopen straten neemt daardoor af. Ook zorgt een groen dak voor isolatie. In de zomer zorgt het voor verkoeling en in de winter voor warmte.
Goede isolatie van de woning vermindert het warmteverlies. Goede isolatie is een goede eerste stap naar gasloos verwarmen. Dit zorgt uiteindelijk voor minder CO2-uitstoot en dus minder uitstoot van broeikasgas.

5 Handige tips

  1. Wees bewust van de schades die je kunt krijgen door klimaatverandering.
  2. Kijk welke schades je verzekering dekt, zodat je bij schade niet voor verrassingen komt te staan.
  3. Weet dat de schade door een grote nationale ramp niet verzekerd is. Deze schade valt onder de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen. De overheid bepaalt welke schade ze wel en niet vergoedt.
  4. Houd bij de koop van een huis rekening met het risico op verzakking van de fundering en neem dit mee in de onderhandelingen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een technische (aankoop)keuring doen.
  5. Voorkom schade met preventieve oplossingen.

Wil je weten welke schades door klimaatverandering wij verzekeren?

Ga dan naar onze Woonverzekering.