Contracten en overeenkomsten

Vooraf zekerheid over uw zzp-opdracht

Wanneer u als zelfstandige werkt en zelf bepaalt hoe en op welk moment u uw werk doet, bent u een zzp’er of freelancer pur sang. Maar het kan zijn dat uw situatie lijkt op die van een medewerker in loondienst. U loopt dan het risico dat u niet als ondernemer wordt aangezien, maar dat de Belastingdienst u ziet als ‘medewerker in loondienst’. Dan moet uw opdrachtgever alsnog loonbelasting en premies betalen. U voldoet dan namelijk aan de voorwaarden die voor een arbeidscontract gelden. Als u een modelcontract sluit tussen u en uw klant dan voorkomt u dit. 

Maak gebruik van modelovereenkomsten

Op de website van de Belastingdienst staan algemene modelovereenkomsten. Deze kunt u als zzp’er downloaden, invullen en (her)gebruiken. Deze algemene modelovereenkomsten zijn geschikt voor alle soorten opdrachten, ongeacht de branche of het beroep.

Vooraf zekerheid over uw zzp-opdracht

Als u afspreekt volgens een bepaalde modelovereenkomst te werken, hebben u en uw opdrachtgever zekerheid. Welke overeenkomst u neemt, kiest u als ondernemer samen met uw klant, de opdrachtgever.

Modelovereenkomst opstellen met uw opdrachtgever

Het sluiten van modelovereenkomsten is nieuw sinds 1 mei 2016. Tot die tijd maakten ondernemers gebruik van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Er is tot 1 mei 2017 een overgangsfase waarin de belastingdienst opdrachtgevers en opdrachtnemers de tijd geeft om hun werkwijze aan te passen.
Volgende: administratie