Sjon Sluys vertelt over het starten van LEUT

Uw eigen bedrijf starten: waar begint u?

Zoveel ideeën en dromen; maar hoe maakt u echt de stap om een eigen bedrijf te starten? Sjon Sluys vertelt zijn verhaal over het opstarten van zijn bedrijf LEUT.

Ondernemen 13 mrt 2016 4 minuten

Ondernemen in een compleet andere branche

Al 15 jaar runt Sjon Sluys het internetbureau Sjonic. Afgelopen jaar besloot hij daarnaast in een compleet andere branche te gaan ondernemen. Hij richtte samen met compagnon Roland Zollinger LEUT koffie op: een mobiele koffiebar waarbij klanten hun koffie via een app bestellen. Hoe pakte hij dat aan?

Inspiratie uit Amerika

Sluys kwam op het idee voor LEUT toen hij anderhalf jaar geleden met zijn gezin door Amerika reisde. “Er was daar een koffietentje waar je langs kon rijden en koffie af kon halen. Het werd gerund door een sympathieke zelfstandige ondernemer. We vonden dat een leuk momentje aan het begin van onze dag. Ik besprak dit met Roland en hij bleek ook ideeën te hebben voor een eigen koffiezaak. Zo ontwikkelden we samen LEUT.”

Gewoon beginnen en bijschakelen

Zo’n 4 maanden geleden startte de mobiele koffiebar de verkoop. De omgebouwde brandweerwagen staat 6 ochtenden per week op een carpoolplaats bij IJsselstein. Via de app kunnen klanten op de minuut af aangeven wanneer ze willen dat hun koffie klaar staat. “We hebben vooraf geen uitgebreid plan opgesteld. We zijn gewoon begonnen en ontdekten gaandeweg waar je allemaal tegen aanloopt met een mobiele koffiebar. Zo hadden we de wagen neergezet en bedachten toen pas dat het ook kon regenen, waaien en vriezen. Daar moet je dan iets op verzinnen. Het is compleet anders dan het runnen van een internetbureau. Daar wist ik bijna elke dag wat me te wachten stond. Hier is het steeds anders.”

Klantgedrag veranderen

De LEUT-app is inmiddels door 650 mensen gedownload en er zijn zo’n 300 actieve gebruikers. “Dat gaat wel iets langzamer dan verwacht. We hadden ook niet verwacht dat de winter een topperiode zou zijn. Daarnaast hebben we nog niks gedaan aan adverteren. We willen een campagne starten in het voorjaar, als het weer beter wordt. We moeten het gedrag van mensen veranderen en dat is een flinke uitdaging. In plaats van thuis of bij de benzinepomp een kop koffie te drinken, moet het in hun systeem komen dat ze onderweg naar hun werk bij ons een bakkie af kunnen halen.”

Inzetbaar op meerdere manieren

Om LEUT kostendekkend te krijgen, moet er 500 euro per dag worden omgezet. Dat zijn zo’n 150 kopjes koffie. “Dat is zeker haalbaar, alleen zien we wel in dat dit nog niet de plek is waar we het grote geld gaan verdienen. Daarom verhuren we de wagen ook tijdens evenementen en bedrijfsfeesten. We zijn bezig een tweede koffiebar te bouwen, zodat we altijd inzetbaar zijn voor evenementen. Je kunt met 1 kar immers niet op 2 plekken tegelijk zijn. Binnenkort staan we 2 dagen op een beurs. We verdienen daar in 2 dagen wat we normaal in 3 weken omzetten. Zo verdien je je geld. De carpoolplaats zien we meer als een marketinglocatie.”

Grootse toekomstplannen

Toch wil Sluys over 5 jaar zo’n 10 mobiele koffiebars hebben op verschillende carpoolplekken in de regio. “Het gaat langzamer dan verwacht, maar we zijn ervan overtuigd dat het een succes wordt. Voordat we een tweede locatie gaan zoeken, willen we dat het in IJsselstein helemaal goed loopt. Als we dit voorjaar starten met onze marketingcampagne, kan de vraag zo toenemen dat we de kopjes koffie niet op tijd klaar hebben. Dat moeten we in goede banen leiden voordat we naar een volgende locatie kijken.”

Problemen creatief oplossen

Bij het ondernemen in een nieuwe branche heeft Sluys nauwelijks problemen ondervonden. “Je loopt wel tegen dingen aan. Maar die los je vervolgens op een creatieve manier op. Ik heb bewust gekozen niet het gezicht van de tent te worden. Dat zou verwarrend zijn voor mensen die mij kennen van mijn internetbureau. We hebben een goede barista die ‘de vent in de tent’ is. Hij is het gezicht van LEUT en weet hoe hij met mensen om moet gaan. Ik houd me bezig met de klantbeleving. Mijn compagnon is analytisch sterk en goed met cijfers. Doordat we elkaar zo goed aanvullen, kunnen we alles aan.”