Man kijkt op laptop

Slimme tips voor uw belastingaangifte

Vóór 1 mei moeten de meeste mensen weer belastingaangifte doen. Waarschijnlijk niet de leukste klus die u kunt bedenken. Maar als u het slim aanpakt, kunt u misschien geld besparen. Kocht of verbouwde u bijvoorbeeld uw huis? Sommige kosten zijn aftrekbaar en dit scheelt belasting. Lees hieronder onze tips.
30 jan 2024 3 minuten

Onze tips voor u

Vanaf 1 maart staat de vooraf ingevulde belastingaangifte inkomstenbelasting voor u klaar. Kreeg u een brief van de Belastingdienst? En moet u dus aangifte doen? Verstuur uw aangifte dan vóór 1 mei 2024. Dan voorkomt u een boete. Soms kunt u wel uitstel aanvragen.
Het lijkt lekker makkelijk. Bij het invullen van je belastingaangifte zijn er best al wat gegevens ingevuld. Ga er niet vanuit dat deze vooraf ingevulde gegevens altijd kloppen. Controleer daarom altijd zelf alles en pas de gegevens aan als dat nodig is. Vooral als er iets veranderde in uw persoonlijke of financiële situatie.
Sloot u een lening af om een huis te kopen of te verbouwen in 2023? Sommige kosten die u maakte, zijn aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van hypotheekadvies, notariskosten en taxatiekosten. Deze kosten verlagen uw belastbaar inkomen. Geef ze daarom door bij uw belastingaangifte.
Bent u ziek geweest in 2023? Of heeft u een lichamelijke beperking? Veel zorgkosten mag u aftrekken van uw belastbaar inkomen. Kijk voor een volledig overzicht op de website van de Belastingdienst.
Sommige kosten die u maakt, kunt u aftrekken van de belasting. Voorbeelden zijn ziektekosten, giften, partneralimentatie of reiskosten. Een compleet overzicht van de regels hierover ziet u op de website van de Belastingdienst.
Had u in 2023 beleggingen op uw Beleggingsrekening? En ontving u dividend? Dan betaalde u waarschijnlijk 15% dividendbelasting. Die kunt u vaak terugvragen. Omdat u in Nederland ook al belasting betaalt over uw box 3-vermogen.

Laat u helpen

Het invullen van de aangifte is niet voor iedereen even eenvoudig. Weet u niet hoe te beginnen met uw aangifte inkomstenbelasting? De Belastingdienst maakt het u gemakkelijk met een eenvoudig stappenplan. Zo weet u welke gegevens u nodig heeft en welke stappen nodig zijn. Ook zijn er verschillende manieren om hulp te krijgen als u onzeker bent of u alles goed invult. De Belastingdienst weet raad.

Uw jaaroverzichten van Centraal Beheer

Bij uw belastingaangifte heeft u de jaaroverzichten van uw bankrekeningen nodig. Voor uw producten van Centraal Beheer vindt u die in Mijn Centraal Beheer of in de app. Kijk goed of er geen bankrekeningen of tegoeden in uw aangifte ontbreken. En andersom: check ook of er geen overbodige rekeningen tussen staan.