Je huis tijdelijk verhuren als vakantiewoning 

Verhuur jij je huis of een deel van je huis tijdelijk aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb of Wimdu? Een handige manier om je extra ruimte in inkomsten om te zetten of reizigers te ontmoeten. Onze Opstal- en Inboedelverzekering dekken schade aan je huis tijdens particuliere toeristische verhuur. Hier zijn enkele tips voor het verhuren van je huis en je verzekeringen.

Dekking voor particuliere verhuur aan toeristen: een checklist 

Onze Opstal- en Inboedelverzekering bieden dekking voor tijdelijke verhuur aan toeristen in de volgende gevallen:

Huis is particulier bezit
Je bent als particulier eigenaar van jouw huis. Het huis staat dus niet op naam of op de balans van een bedrijf. 

Verhuur aan particulieren
Je verhuurt je huis aan particulieren. Verhuur je jouw huis aan een bedrijf? En heb je een bedrijf? Dan kun je jouw huis niet verzekeren via de particuliere Woonverzekeringen. Bekijk of je jouw huis zakelijk kan verzekeren met onze Gebouwenverzekering.

Maximaal 300 dagen per jaar
Verhuur aan toeristen mag maximaal 300 dagen per jaar. Verhuur je meer dan 300 dagen per jaar? Dan ben je niet gedekt. Je kunt de verhuur zelf regelen of via een boekingssite als Airbnb.nl of bedandbreakfast.nl. Zorg er wel voor dat je altijd een verhuurovereenkomst afsluit. 

Verhuurde woning verzekeren

Verhuurders sluiten vaak de volgende Woonverzekeringen af:

Opstalverzekering; voor je huis
Tijdelijke verhuur van je huis aan toeristen is bij onze Opstalverzekering standaard meeverzekerd. Zonder extra premie. Stel er waait een boom op je huis tijdens een storm dan ben je hier voor verzekerd met de Opstalverzekering. Verhuur je een appartement? Informeer dan bij de Vereniging van Eigenaren (VvE) of dit verzekerd is onder de opstalverzekering. Tip: Check ook bij je hypotheekverstrekker of verhuur is toegestaan. 

Inboedelverzekering; voor je spullen 
Tijdelijke verhuur van je huis aan toeristen is bij onze Inboedelverzekering standaard meeverzekerd. Je betaalt hier geen extra premie voor. Let op de dekking die je afsluit. Met de basisdekking ben je verzekerd bij schade aan je spullen door bijvoorbeeld diefstal, brand of inbraak. Laat je huurder per ongeluk een glas wijn over je bank vallen? Dat is alleen verzekerd met een All Risk Inboedelverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering; bij ongelukken 
Een Aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking bij schade die je per ongeluk veroorzaakt aan (de spullen van) een ander. Bijvoorbeeld als een afgewaaide dakpan de auto van de buren beschadigt. Maar ook als bij jou een waterleiding springt waardoor de woonkamer van de onderburen plots in een zwembad verandert. Bij Centraal Beheer is aansprakelijkheid bij verhuur standaard meeverzekerd.

Rechtsbijstandverzekering; bij onenigheid
Is er onenigheid met de huurder en kom je er samen niet uit? Bijvoorbeeld over het betalen van de huur. Met onze Rechtsbijstandverzekering Familie, belasting en vermogen ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. Tip: leg duidelijk afspraken van te voren vast in een huurcontract om conflicten te voorkomen.