Wet Arbeids­ongeschikt­heid

Wet en regelgeving rondom arbeids­ongeschiktheid

Als u arbeids­ongeschikt wordt heeft u mogelijk een aantal rechten via de wet arbeids­ongeschiktheid. Waar u precies recht op heeft, is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld: werkt u in loondienst, bent u zzp'er, of onderneemt u op een andere manier? We zetten de belangrijkste punten over de wet arbeids­ongeschiktheid op een rij.

In loondienst heeft u bij arbeids­ongeschiktheid meestal recht op een uitkering

Gedurende de eerste 2 jaar ziekte is de werkgever meestal verplicht (een deel) van het loon van de zieke werknemer door te betalen. U draagt als werknemer in loondienst ook bij aan de sociale zekerheid doordat u premies afdraagt via uw bruto salaris. Als u arbeidsongeschikt raakt, heeft u daarom na 2 jaar ziekte zelf ook recht op een uitkering. Hoe dit precies zit in uw situatie kunt u bekijken op de website van het UWV. Hier wordt meer uitgelegd over de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).

Als zzp’er of ondernemer heeft u meestal geen recht op een uitkering

Arbeids­ongeschiktheid werkt anders voor zzp'ers en andere ondernemers. U betaalt immers geen premies voor de sociale zekerheid, tenzij u zich vrijwillig bij het UWV hebt verzekerd. Wordt u arbeids­ongeschikt? Dan heeft u meestal geen recht op een uitkering en in ieder geval geen recht op uitkering via de WIA.

Komt u uit loondienst en begint u voor uzelf? Dan kunt u er ook voor kiezen om bij het UWV verzekerd te blijven. Dit heet vrijwillige voortzetting. U kunt dit doen voor de Ziektewet (ZW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). U moet zich wel aanmelden binnen 13 weken nadat u uit loondienst bent gegaan.

Ondernemers regelen hun inkomen bij arbeids­ongeschiktheid meestal zelf

Als u niet bij het UWV bent verzekerd wilt u alles toch goed geregeld hebben als u niet meer kunt werken. U kunt zelf regelingen treffen voor een alternatief inkomen. Eén van de manieren waarop u dit kunt doen is door het afsluiten van een arbeids­ongeschiktheids­verzekering. Voor zo'n verzekering betaalt u maandelijks een premie. Op het moment dat u arbeids­ongeschikt raakt ontvangt u een maandelijkse uitkering.

Het grootste verschil tussen een werknemer en een ondernemer is dat ondernemers vrij zijn om wel of niet voor een AOV te kiezen. Een belangrijke overweging hierin zijn de kosten van een arbeids­ongeschiktheids­verzekering. Maar houd ook rekening met de verschillende soorten AOV en bepaal wat u wel of niet gedekt wilt hebben.

Bereken uw premie
Meer over AOV