Ondernemen

Online sneaker-shop ontsnapt aan gevolgen DDoS-aanval

Ondernemen

Steeds meer grote én kleine bedrijven worden het slachtoffer van DDoS-aanvallen. Bij een online sneaker-shop viel de financiële schade gelukkig mee. Het startte allemaal met een stroom klachten.

3 jun 2020
3 minuten

Klanten kunnen niet meer bestellen

Op een dag gebeurt er iets vreemds bij deze online verkoper van sneakers. Via social media stromen de klachten binnen van klanten. Ze kunnen bestellingen niet afmaken en willen weten of hun sneakers wel geleverd worden. Voor sommige klanten is de webshop zelfs helemaal niet bereikbaar…

De webshop is slachtoffer van een DDoS-aanval

Bij zo’n aanval overbelasten hackers de server via een netwerk van gehackte computers of andere apparaten: een botnet. Via dit botnet stuurt de cybercrimineel grote hoeveelheden data naar de server van de sneaker-shop. Deze stopt met werken, met alle gevolgen van dien.

2 dagen een slecht bereikbare webshop, dus geen bestellingen

De webmaster doet er alles aan om de DDoS-aanval af te slaan. Helaas kan hij niet voorkomen dat klanten de webshop 2 volle werkdagen niet of slecht kunnen bereiken. De sneaker-shop verkoopt alleen online. En nu is ook net de nieuwe collectie binnen. De financiële schade door gemiste bestellingen is groot.

Verzekering dekt misgelopen winst onderzoek en herstel server

Een aanval als deze kan het einde betekenen van een webshop. Gelukkig is dit bedrijf verzekerd via de Cyberverzekering van Centraal Beheer. Deze dekt het grootste deel van de misgelopen brutowinst. Ook vergoedt het de kosten voor het afslaan van de aanval, het herstel van de server en het onderzoek naar de DDoS-aanval. De webshop kan zich dus weer helemaal richten op de verkoop van sneakers.

Aandacht voor digitale veiligheid

Zeker 50% van de mkb-bedrijven heeft al eens met een cyberaanval te maken gehad. Het kan iedereen overkomen. De vraag is alleen: wanneer? Gelukkig is er genoeg te doen om cybercriminelen tegen te houden. In het e-book Cyber Check helpen we u graag met preventietips.