2 architecten kijken naar een scherm

'De Goed Werkgeverschapverzekering zorgt voor een betere gemoedsrust’

Een interview met Patrick Fransen, oprichter van een snelgroeiend architectenbureau

Ondernemen 4 sep 2019 2 minuten

Architectenbureau NOAHH

Patrick Fransen voltooit in 1992 de opleiding Architecture en Urban Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. Cum Laude. 22 jaar later, in 2014, richt hij in Amsterdam NOAHH op. Aan de start nog met 4 architecten, in de tussentijd uitgegroeid tot een bedrijf met ruim 30 medewerkers. Een grote verantwoordelijkheid, vindt ook Fransen. Onlangs heeft hij dan ook een Goed Werkgeverschapverzekering afgesloten.

Was er een specifieke aanleiding om de Goed Werkgeverschapverzekering af te sluiten?

“Ja, die was er inderdaad. Ons bureau trekt veel internationaal talent aan. Zo hebben we op dit moment 12 verschillende nationaliteiten binnen ons team. Zij weten vaak niet welke verzekeringen ze hier nodig hebben. Daarbij is het soms ook lastig voor ze om die verzekeringen af te sluiten. Soms gaat het dan ook mis.”

“Zoals vorig jaar. Een Poolse stagiaire werkte tijdelijk bij ons. Zij viel op enig moment van haar fiets. En daardoor liep ze een beenblessure op. Ze had wel een Poolse verzekering, maar die werd hier niet geaccepteerd. Omdat ze nergens terecht kon, is ze toen maar weer terug naar Polen gegaan. Ze durfde daarna niet meer terug te komen.”

Dat voorval zette je aan het denken?

“Klopt. Ik vind dat je in dit soort situaties als werkgever je zorgplicht moet tonen. Dus daar wilde ik wat mee. Vooral ook omdat we in ons team regelmatig talenten uit het buitenland hebben.
Net als dat Poolse meisje gebruiken veel van hen ook een fiets om naar kantoor te komen. En je weet nooit: in het verkeer kan er altijd wel iets gebeuren, vooral als je nog niet zoveel fietservaring hebt. Ook tijdens het werk kan er iets misgaan. Ik vond het geen prettig idee dat het vervolgens maar de vraag was of ze daar dan ook wel goed voor verzekerd waren.”

In hoeverre was je al bekend met deze verzekering?

“Ik wist helemaal niet dat er zo’n verzekering bestond. Dat hoorde ik pas toen ik samen met mijn contactpersoon van Centraal Beheer over dat fietsongeluk sprak. Hij raadde me toen aan om de Goed Werkgeverschapverzekering af te sluiten. Dat kost ons per maand maar een paar tientjes extra, terwijl het me wel gemoedsrust geeft.”

Wat waren de belangrijkste redenen om die verzekering af te sluiten?

“Om te beginnen de uitgebreide dekking. Centraal Beheer stelt daarbij niet de schuldvraag, maar gaat snel tot uitbetaling over. Het is dus niet zo dat de medewerker pas duidelijkheid krijgt als de verzekeraars onderling hebben bepaald wie er aansprakelijk is. Daardoor voorkom je als werkgever dat er na een incident een slechte relatie met de medewerker ontstaat. En dat past ook bij de cultuur van onze organisatie. We waarderen onze medewerkers en zorgen goed voor ze."

“Ook maakt de Goed Werkgeverschapverzekering geen onderscheid in het type medewerker. Van vaste medewerker tot stagiair. Daarbij maakt het niet uit waar ze hun werk doen: of dat nu op kantoor is, thuis of in het buitenland.
Dat laatste is ook een belangrijk punt. Want we zijn internationaal actief. Zo lopen er nu projecten in België, Duitsland en China. En ook daar kan van alles gebeuren. Ik vind het dus een erg prettig idee dat ze overal goed verzekerd zijn.”

Hoe gingen jullie voorheen met dergelijke risico’s om?

“Die risico’s nam ik zelf. Maar dat deed ik omdat ik dacht dat ik anders allerlei dure verzekeringen moest afsluiten. Ik was dus positief verrast toen ik hoorde dat er een verzekering bestaat waarmee je voor een relatief klein bedrag die risico’s toch kan verzekeren.”

En de medewerkers? Weten zij ook dat ze nu extra goed verzekerd zijn?

“Ja, we beginnen elke week met een update van de bedrijfsontwikkelingen. Tijdens een van die bijeenkomsten heb ik alle medewerkers over de nieuwe verzekering verteld. En wat dat betekent. Daar reageerden ze heel positief op. Het is geen verzekering die moet, maar eentje die we zelf graag willen. We zien het als een service voor onze medewerkers.”

“Daar komt bij dat we sinds kort ISO9001 gecertificeerd zijn. Een van onze doelen is dat we willen blijven zorgen voor een ontspannen en inspirerende sfeer. Waar mensen zich snel thuis voelen. De Goed Werkgeverschapverzekering sluit daar naadloos bij aan. Ook zorgt deze verzekering bij mij voor een betere gemoedsrust.”