Gebaksfabrikant schadeloos na cyberaanval ex-medewerker

Gebaksfabrikant schadeloos na cyberaanval ex-medewerker

Het is steeds makkelijker grote schade aan te richten aan digitale systemen. Bij deze ondernemer uit het mkb nam een ex-werknemer wraak. Gelukkig kon de fabrikant een faillissement voorkomen.

Ondernemen 3 jun 2020 3 minuten

Systeembeheerder op staande voet ontslagen

Na maanden zoeken vindt de gebaksfabrikant een systeembeheerder. Helaas blijkt al snel dat zijn karakter te wensen overlaat. Hij intimideert vrouwelijke collega’s, bezoekt pornografische websites en steelt de portemonnee van een bezoeker. Genoeg reden dus voor een ontslag op staande voet. De ontslagen medewerker laat het er alleen niet bij zitten…

Ex-werknemer legt machines stil met een cyberaanval

Na zijn ontslag is de systeembeheerder boos. Hij neemt wraak en hackt het productiesysteem van de fabrikant. Alle machines liggen stil en de fabriek verliest waardevolle tijd. De fabrikant maakt zich nog niet veel zorgen. Het is snel duidelijk wie er achter de hack zit. En het productieverlies is te overzien.

Faillissement voorkomen via een cyberverzekering

De gebaksfabrikant kan opgelucht ademhalen. De Cyberverzekering van Centraal Beheer vergoedt het onderzoek en alle digitale herstelwerkzaamheden. De kosten van de hack blijven zo binnen de perken. De productie wordt snel weer hervat.

Het systeem is erger beschadigd dan gedacht

De noodsystemen zijn ingericht op mechanische problemen of stroomuitval, niet op storingen van de software. Het duurt enkele uren om deze op te schonen en weer op gang te krijgen. Dit duurt te lang. Het deeg droogt op in de pijpleidingen. Er zit niet anders op. De pijpen worden vervangen, tegen hoge kosten. Deze kosten en het productieverlies kunnen het einde betekenen van de fabriek.

Aandacht voor digitale veiligheid

Zeker 50% van de mkb-bedrijven heeft al eens met een cyberaanval te maken gehad. Het kan iedereen overkomen. De vraag is alleen: wanneer? Gelukkig is er genoeg te doen om cybercriminelen tegen te houden. Download nu gratis het e-book Cyber Check met handige tips en maak werk van uw cybersecurity.