Autohandelaar herstelt van wifi-aanval

Autohandelaar herstelt van wifi-aanval

'Even doorwerken via de wifi in het café kan toch wel?' Beter van niet. Want niet iedere verbinding is veilig. Dat ontdekte ook de accountmanager van een autohandelaar.

Ondernemen 3 jun 2020 3 minuten

Accountmanager werkt aan offerte in café

Het gaat goed bij een autohandelaar uit Amsterdam. In 3 weken tijd neemt het bedrijf 2 nieuwe accountmanagers aan. Een goede reden voor een vrijdagmiddagborrel. 1 van de accountmanagers wil nog snel een offerte afmaken. Hij neemt zijn laptop mee en maakt verbinding met het openbare, draadloze netwerk. Van het café, denkt hij…

Cybercrimineel eist € 20.000 losgeld

De maandag na de borrel is er iets vreemds aan de hand. Het systeem voor de administratie is geblokkeerd. Er breekt lichte paniek uit. Ook krijgt de directeur een verdachte e-mail. De afzender blijkt een cybercrimineel. Die dreigt alle gegevens van klanten te verwijderen. Als de directeur niet snel betaalt, maakt hij de gegevens ook openbaar. De prijs om dit te voorkomen: € 20.000 aan losgeld.

Met 1 klik toegang tot alle klantgegevens

Deze Amsterdamse autoleverancier is het slachtoffer van ‘eavesdropping’. Cybercriminelen maken een vals wifi-netwerk. Hiermee krijgen ze toegang tot laptops of andere apparaten die verbinding maken. Om dan wachtwoorden en data te stelen. In dit geval, de wachtwoorden voor de software van de autohandelaar. Met dit wachtwoord blokkeren de aanvallers de systemen. Ze hebben ook toegang tot alle gegevens van klanten en leveranciers. Die gegevens kunnen ze met 1 klik downloaden.

Losgeld niet betaald en kosten voor groot deel vergoed

De autoleverancier doet direct aangifte bij de politie. Gelukkig heeft het bedrijf ook een Cyberverzekering bij Centraal Beheer. Deze helpt met een uitgebreid onderzoek naar het incident. Wat blijkt? De klantgegevens zijn nog niet gedownload. Centraal  Beheer adviseert om het losgeld niet te betalen. De verzekeraar vergoedt de kosten voor het herstel van het IT-systeem. Net als een deel van de kosten door verloren tijd. De autohandelaar komt met de schrik vrij.

Aandacht voor digitale veiligheid

Zeker 50% van de mkb-bedrijven heeft al eens met een cyberaanval te maken gehad. Het kan iedereen overkomen. De vraag is alleen: wanneer? Gelukkig is er genoeg te doen om cybercriminelen tegen te houden. Download nu gratis het e-book Cyber Check met handige tips en maak werk van uw cybersecurity.