Interview Ralph van Dam

Aanpassen is nu écht de nieuwe norm

Ralph van Dam is Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer. In gesprek met hem geeft hij zijn visie op hoe ondernemers het beste kunnen inspelen op risico’s: “Slechts wanneer veranderen daadwerkelijk een constante is geworden binnen de bedrijfscultuur, komt bedrijfscontinuïteit in zicht."

Ondernemen 30 aug 2021 3 minuten

Inspelen op veranderingen

Ralph vertelt: “Als fanatiek windsurfer weet ik wat het is om te moeten reageren op steeds veranderende omstandigheden. De wind, de golven, het weer, ze zijn nooit hetzelfde. Dat geldt ook voor de omgeving waarin bedrijven opereren. Daarom moeten ook bedrijven wendbaar en flexibel zijn, en een sterk aanpassingsvermogen hebben. Alleen dan kunnen ze inspelen op veranderingen van buitenaf.

De theorie versus de praktijk

De managementliteratuur staat er dan ook bol van en managers en medewerkers bezoeken massaal workshops en trainingen om toch vooral te leren hoe dat veranderen in de praktijk vorm moet krijgen. Ook de opkomst van het werken volgens de scrum methodiek, een vorm van agile werken, is daar een voorbeeld van. De theorie is helder. Maar het daadwerkelijke in beweging komen, vormt vaak een grote uitdaging. De noodzaak wordt immers niet altijd door iedereen gevoeld. Daardoor blijft het lastig om managers en medewerkers blijvend te motiveren om hier mee bezig te zijn. Het is een behoorlijke uitdaging die focus vast te houden binnen de normale orde van de dag.”

De urgentie was opeens daar

Ralph gaat verder: “Totdat de coronacrisis zich aandiende. Als door een bliksem getroffen is de urgentie er opeens wél. We hebben geen keus. We moeten wel veranderen. Van de ene op de andere dag kunnen medewerkers en managers niet meer naar kantoor. Thuiswerken is opeens het nieuwe normaal. Veel bedrijven moeten bovendien heel snel hun businessmodel omgooien om te kunnen overleven. Producten, systemen en distributiemethodes worden razendsnel aangepast aan de nieuwe situatie. En vaak met succes. Ineens is veranderen helemaal niet zo moeilijk meer. De inspiratie spat eraf, de motivatie komt bij iedereen vrijwel spontaan tot leven, en daarmee ook de bereidwilligheid.”

Ralph van Dam

Ralph van Dam is Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer, auteur van het boek Langs de Afgrond en heeft ruim 20 jaar ervaring als ondernemer. Bij Centraal Beheer inspireert, adviseert en coacht hij ondernemers en organisaties op het gebied van ondernemerschap, groei en continuïteit.