Schadevrije jaren zakelijke auto

Alles over bonus-malus, korting en schadevrije jaren

Vanaf het moment dat u een zakelijke autoverzekering afsluit voor uw bedrijfsauto bouwt u schadevrije jaren op. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe meer korting u krijgt op uw premie. We leggen graag uit hoe dit precies werkt.

Zo werkt het opbouwen van schadevrije jaren

Elk jaar dat u een bedrijfsauto rijdt en geen schade claimt bij een verzekeraar, bouwt u 1 ‘schadevrij jaar’ op. Sluit u een nieuwe verzekering af of stapt u over naar een andere verzekeraar? Dan bepaalt het aantal schadevrije jaren de korting op uw premie.

Korting op uw premie

Bij het aantal schadevrije jaren hoort een kortingspercentage. Heeft u 0 schadevrije jaren? Dan krijgt u bij Centraal Beheer standaard 6 kortingstreden als u een verzekering afsluit. U heeft dan een korting van 55% op uw verzekering. Zo voorkomen we dat u een hele hoge premie moet betalen. In de tabel hieronder ziet u hoeveel korting u krijgt bij uw aantal schadevrije jaren.

Schadevrije jaren tabel

 1. Kijk op uw polisblad hoeveel schadevrije jaren u nu heeft.
 2. Stel u heeft 12 schadevrije jaren. En u heeft in een jaar geen schade gereden. Dan gaat u naar 13 schadevrije jaren.
 3. Heeft u 1 schade? U gaat dan naar 7 schadevrije jaren. U krijgt dan 72% korting op de premie.
 4. Heeft u 2 schades? U gaat dan naar 2 schadevrije jaren. U krijgt dan 65% korting op de premie.
Let op: de terugval in de schadevrije jaren-tabel bij schade is maximaal 5 jaar. Het maakt hierbij niet uit hoe groot de schade is. Het kan daarom voordeliger zijn om de schade zelf terug te betalen. U heeft hier 1 jaar de tijd voor.

Schadevrije jaren

Korting

1 schade

2 schades

15 of meer 75% 10 5
14 75% 9 4
13 75% 8 3
12 75% 7 2
11 75% 6 1
10 75% 5 0
9 74% 4 -1
8 73% 3 -2
7 72% 2 -3
6 71% 1 -4
5 70% 0 -5
4 69% -1 -5
3 67% -2 -5
2 65% -3 -5
1 60% -4 -5
0 55% -5 -5
-1 50% -5 -5
-2 45% -5 -5
-3 40% -5 -5
-4 30% -5 -5
-5 20% -5 -5

Heeft u meer dan 2 schades?

Of bent u op zoek naar een overzicht van de bonus-malus tabel én schadevrije jaren tabel? Bekijk hier het complete overzicht.

Kan ik mijn schadevrije jaren bij meerdere zakelijke auto’s gebruiken?

“Zakelijk kunt u schadevrije jaren maar voor 1 auto tegelijk gebruiken. Koopt u een 2e auto? Dan gelden uw schadevrije jaren niet voor deze auto. Het voordeel is dat bij schade de terugval ook maar voor 1 auto geldt in plaats van voor meerdere auto’s. "

Veelgestelde vragen

U kunt uw schadevrije jaren op verschillende manieren aantonen:

Uw vorige verzekeraar zette deze in Roy-data

Roy-data is een database waarin de meeste verzekeraars schadevrije jaren opslaan. Alleen verzekeraars kunnen uw gegevens in Roy-data zien. Zegt u uw Zakelijke Autoverzekering op? Dan staan uw schadevrije jaren van dat moment in Roy-data.

Via een leaseverklaring

Levert u uw leaseauto in? Vraag uw leasemaatschappij dan om u een brief te sturen waarin zij aangeven of u schades had met uw leaseauto. En hoe lang u de leaseauto had.

Via een buitenlandverklaring als u de schadevrije jaren in het buitenland opbouwde

Woonde u in het buitenland en bouwde u daar schadevrije jaren op? Dan kunt u aan uw buitenlandse verzekeraar een royementsverklaring vragen. Een royementsverklaring is een waardepapier. Hierop staat hoeveel schadevrije jaren u opbouwde.
U kunt uw schadevrije jaren altijd terug vinden in Mijn Centraal Beheer. Bent u nog geen klant? Dan vindt u uw schadevrije jaren op het polisblad van uw huidige verzekering.
Uw schadevrije jaren komen vrij als u de verzekering stopt. Het aantal jaren wordt opgeslagen in Roy-data. Roy-data is een database waarin de meeste verzekeraars schadevrije jaren opslaan. Uw volgende verzekeraar kan deze hier inzien. Uw schadevrije jaren blijven na het beëindigen van de verzekering minimaal 1 jaar geldig. Bij Centraal Beheer blijven uw schadevrije jaren 3 jaar geldig.
Wij kunnen alleen op uw bedrijfsnaam zoeken naar schadevrije jaren. Kunnen wij uw schadevrije jaren niet vinden? Dan kan het zijn dat uw schadevrije jaren op uw privénaam staan. Het kan ook zijn dat uw vorige auto nog niet is verkocht. Dan kunnen we de schadevrije jaren niet vinden omdat ze nog op uw vorige auto staan.
Schadevrije jaren bouwt u pas op als u een auto op uw naam heeft staan en hiervoor verzekerd bent. Schadevrije jaren kunnen maar op 1 auto tegelijk staan. Staan deze 20 schadevrije jaren al op een andere auto? Dan kunnen we deze niet nog een keer gebruiken.
De terugval in de schadevrije jaren-tabel bij schade is maximaal 5 jaar. Het maakt hierbij niet uit hoe groot de schade is. Het kan daarom voordeliger zijn om de schade zelf terug te betalen. U heeft hier 1 jaar de tijd voor.
Koos u voor de dekking WA casco (Allrisk) of WA beperkt casco (Plus)? En heeft u schade aan uw eigen auto door een van de onderstaande oorzaken? Dan heeft dit geen gevolgen voor uw no-claimkorting en opgebouwde schadevrije jaren.
 • Diefstal
 • Inbraak met braakschade
 • Joyriding
 • Storm
 • Brand
 • Aanrijding met dieren
 • Ruitbreuk
Dat kan. Uw medewerker moet hiervoor toestemming geven. Dan kunnen we zijn schadevrije jaren op de auto zetten. Stopt u de autoverzekering? Dan slaan wij deze schadevrije jaren op in Roy-data op naam van uw bedrijf. Om de schadevrije jaren weer op naam van de medewerker te zetten is een verklaring van u als werkgever nodig.

Tip

Stel als werkgever een verklaring op met uw medewerker. Geef hierin aan dat deze schadevrije jaren van uw medewerker zijn. Dat voorkomt onduidelijkheden achteraf.
Heeft u 0 schadevrije jaren? Dan krijgt u bij Centraal Beheer standaard 6 kortingstreden als u een verzekering afsluit. U heeft dan een no-claimkortingspercentage van 55% op uw verzekering. Zo voorkomen we dat u een hele hoge premie moet betalen. Bekijk hier het complete overzicht.
Heeft u negatieve schadevrije jaren? Dan verzekeren wij uw auto helaas niet. Wij verzekeren uw auto vanaf 0 schadevrije jaren. Voor auto’s met een cataloguswaarde boven de € 50.000,- vragen wij minimaal 4 schadevrije jaren.

Met de Zakelijke Autoverzekering van Centraal Beheer gaat u goed verzekerd op weg

U kunt bij ons zelf uw Zakelijke Autoverzekering samenstellen en online afsluiten. Als grootste autoverzekeraar van Nederland bieden wij 3 verschillende Zakelijke Autoverzekeringen: WA, WA beperkt casco (Plus) en WA casco (Allrisk). Zo heeft u een verzekering die past bij uw situatie en betaalt u nooit teveel. En belangrijker, we zijn er voor u als dat nodig is. Bent u WA beperkt casco of WA casco verzekerd? Dan zorgen we voor vervangend vervoer als u uw auto laat repareren bij een aangesloten hersteller.
Bekijk uw premie