Cybercrime, het nieuwe zakkenrollen

Op straat blijft het uitkijken voor de ouderwetse zakkenroller. Maar in onze tas of broekzak zit steeds minder contant geld. Dus heeft hij zich omgeschoold tot cybercrimineel. En hengelt nu via de computer naar onze euro's.

Geldzaken 5 sep 2019 2 minuten

Cybercriminaliteit kent vele vormen     

Onze computer, laptop of smartphone: we regelen er alles mee. De dagelijkse boodschappen, nieuwe schoenen, vakanties of bankzaken. Toch heeft dit digitale gemak ook een schaduwkant. Criminele bendes liggen op de loer. Met steeds slimmere trucs proberen ze u online op te lichten.

  • Een e-mail van uw bank. Ze hebben wat gegevens nodig. Hoezo oppassen? Dat is toch het logo van mijn bank?
  • O ja, die rekening. Snel even overmaken. Intussen kijkt u uw serie op Netflix. Ook weer klaar. Maar is dat echt zo? Zat u wel in een veilige betaalomgeving? Of was dat schijn?
  • Telefoon. Een Engelstalige medewerker van Microsoft over een probleem met uw computer. Gelukkig zo te verhelpen. Goede service van dat bedrijf. Toch?
  • Ideaal hoor, die aan- en verkoopsite. Precies het kinderfietsje dat u zocht. U heeft het bedrag keurig overgemaakt. Maar nu ontbreekt van de verkoper elk spoor.
  • Op dat feestje: zo, weer single? Zag het op Facebook. Hoezo single, mijn vriend staat daar. Blijkt dat iemand op Facebook zich als mij voordoet. Een nepaccount met mijn foto en e-mailadres.

Laat u niet beetnemen

Cybercriminaliteit of internetfraude: ondanks waarschuwingen worden elke dag weer mensen misleid en benadeeld. Omdat ze te goed van vertrouwen zijn. Niet goed opletten. Wie van huis gaat doet deuren en ramen op slot. We laten een lichtje aan. En denken na over camera’s. Inbrekers geven we liever geen kans. Maar onze digitale ramen en deuren? Die staan vaak wagenwijd open. Bijvoorbeeld omdat we onze favoriete voetbalclub als inlogcode gebruiken. Of zonder na te denken bestanden openen.

Cybercrime: big business

Phishing, malware, cyberafpersing, ransomware, passwordcracking, identiteitsfraude: volgens onderzoekcijfers van het CBS waren vorig jaar in Nederland 1.2 miljoen mensen slachtoffer van een vorm van cybercrime. Jongeren zijn als grootverbruikers op internet nog eens extra vaak aan de beurt. Fijn als u dan op hulp kunt rekenen. Vaak kan een rechtsbijstandverzekering helpen. Bij Centraal Beheer is juridische hulp geregeld in de dekking Consument & Wonen.

Redacteur Ben

Geschreven door:

Ben