twee mannen aan tafel praten over architectuur

'Lege' USB-stick bevat virus: architecten­bureau blijft overeind

Niet alleen grote bedrijven zijn doelwit van cybercriminaliteit. Zo kan een lege USB-stick in een volle trein onverwacht een hoop schade aanrichten. Het overkwam een architectenbureau uit Utrecht.
19 jul 2023 3 minuten

'Lege' USB-stick gevonden in de trein

Als klein architectenbureau denk je niet zo gauw slachtoffer te worden van een cyberaanval. De oprichter van het bureau ziet dus ook geen kwaad in het gebruiken van een USB-stick die hij vindt in de trein. Terug op kantoor steekt hij nietsvermoedend de stick in zijn laptop. Even kijken of er bestanden op staan…

De systemen op kantoor zijn opeens traag

De stick lijkt leeg. Totdat aan het einde van de werkdag enkele collega’s klagen over het systeem. Het is wel heel traag. De volgende dag kan niemand bij zijn mail: de server is onbereikbaar. Ook het systeem met 3D tekeningen werkt niet zoals het hoort. In paniek belt het bureau de externe IT-beheerder.

Virus vreet vrije opslagruimte

De IT-beheerder ziet al snel wat er mis is. De servers zijn besmet met malware, een computervirus. Het is een ‘worm’ die zichzelf kopieert via het netwerk van het architectenbureau. Deze vult de opslagruimte met data die er niet hoort. Ook beschadigt de worm bestanden. Hierdoor verliest het architectenbureau dagen werk.

Antivirussoftware kon dit niet voorkomen

De antivirussoftware die het bureau gebruikt blijkt onvoldoende. Ze krijgen geen waarschuwing en de worm kan ongestoord zijn gang gaan. Het verwijderen van de worm, het opschonen van alle systemen en het herstellen van alle schade kost uiteindelijk een volle werkweek.

Cyberverzekering beperkt financiële schade

Gelukkig heeft het architectenbureau een Cyberverzekering. Deze vergoedt het onderzoek naar het probleem. Ook betaalt Centraal Beheer de bedrijfsschade die ontstaat door de beschadigde bestanden. Zo kan het architectenbureau zich weer focussen op de toekomst: mooie villa’s ontwerpen voor klanten.

Aandacht voor digitale veiligheid

Zeker 50% van de mkb-bedrijven heeft al eens met een cyberaanval te maken gehad. Het kan iedereen overkomen. De vraag is alleen: wanneer? Gelukkig is er genoeg te doen om cybercriminelen tegen te houden. Download nu het e-book Cyber Check met handige tips.