Uitzendondernemer met bouwplannen

Arbeids­migranten huisvesten als uitzendorganisatie: kans én uitdaging

Wie nu investeert in goede huisvesting voor arbeids­migranten, kan optimaal inspelen op de groeiende vraag naar flexibele arbeid. Harald Spijkerman geeft tips om werk te maken van goede huisvesting.
10 sep 2021 5 minuten

Meer vacatures dan werklozen

Het is in de afgelopen 50 jaar niet meer voorgekomen dat er meer vacatures dan werklozen zijn. Volgens het CBS staan er 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen. “Dat betekent dat we arbeidsmigranten hard nodig hebben en deze goed moeten verwelkomen”, zegt Harald Spijkerman, Specialist Zakelijke Schade­verzekeringen met de uitzendbranche als focusgebied bij Centraal Beheer. “Organisaties die werk maken van tijdelijke huisvesting kunnen zeker nu kansen benutten. Want met de juiste strategie heb je een win-win situatie voor alle partijen en zet je groei in beweging.”

Huisvesting van arbeidsmigranten is een uitdaging op zich

Het onderwerp komt regelmatig negatief in het nieuws. Bijvoorbeeld als de woon- en leefomstandigheden van arbeids­migranten niet op orde zijn. Toch is huisvesting een onderwerp waar uitzend­organisaties aandacht aan zouden moeten geven. De vraag naar huisvesting is namelijk groot bij inleners en opdrachtgevers. Bovendien kan inspelen op die vraag ook zeker op een goede en verantwoorde manier. Spijkerman: "Verschillende relaties van mij zijn dan ook al actief bezig met het organiseren van woonruimte. Bijvoorbeeld door arbeids­krachten te huisvesten en onder te brengen in vakantieparken. Of in speciaal aangekochte woningen of verbouwde kantoren. Want ondernemers die goede huisvesting organiseren kunnen meer mensen uitzenden. En dat genereert uiteraard meer omzet.”

"Want ondernemers die goede huisvesting organiseren kunnen meer mensen uitzenden. En dat genereert uiteraard meer omzet.”
Harald Spijkerman
Harald spijkerman, Specialist Zakelijke Schadeverzekeringen

Het woningtekort zorgt voor een extra uitdaging

Een makkelijke klus is het niet. Want ook de Nederlandse woningmarkt brengt uitdagingen met zich mee. Er is een enorm woningtekort, dat ook in de komende jaren niet zomaar even wordt opgelost. Voor ondernemers in de uitzendbranche betekent dat 2 dingen: 
  • Creëer woonruimte waar die nog niet bestaat.
  • Zorg dat elke wooneenheid voldoet aan alle moderne eisen van comfort, veiligheid en hygiëne.
Beide punten vragen om creativiteit. Spijkerman: “Een goed voorbeeld is een relatie die aan de slag is gegaan met een voormalig pand van een grote Nederlandse bank. Het kantoor­complex is omgebouwd tot een pension waar ongeveer 180 arbeidskrachten uit de foodsector kunnen wonen. Daarin heeft iedereen een eigen kamer, elke verdieping een keuken, een recreatieruimte, doucheruimtes en toiletten. Dat is natuurlijk heel wat anders dan de kleine gezins­woning waarin 10 man dicht op elkaar zitten en waarover je af en toe in het nieuws hoort.” Goede huisvesting van buitenlandse werknemers voorkomt bovendien overlast.
“Op een comfortabele plek waar bewoners ruimte hebben om te ontspannen en prettig te leven, zie je dat mensen vanzelf goed voor hun omgeving zorgen.” 
Harald Spijkerman

3 tips voor goede huisvesting van arbeidsmigranten

Spijkerman: “Bij mijn relaties merk ik ook dat er behoefte is aan kennis rondom huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten. Wat zijn de risico’s? Waar moet ik rekening mee houden op het gebied van aansprakelijkheid? En ook: wat kan ik wel en wat kan ik beter niet verzekeren? Natuurlijk hangen de antwoorden altijd af van de specifieke situatie."

 

Maar voor wie direct serieus aan de slag wil om arbeids­migranten van goede huisvesting te voorzien, heb ik hieronder vast 3 tips. 

Gaat u aan de slag om eigen uitzendkrachten te huisvesten, of biedt u de huisvesting aan voor derden? Als ‘huisbaas’ heeft u een aantal wettelijke verantwoordelijkheden. En die gelden voor langere termijn. Maak daarom een strategische keuze en zorg voor een goede voorbereiding en uitvoering. Bedenk eerst hoe u waarde kunt creëren op basis van bijvoorbeeld uw bedrijfsprofiel en de inleners en opdrachtgevers met wie u werkt.
Slechte huisvesting leidt tot slaaptekort en een slechte conditie van medewerkers. En daardoor kunnen mensen slecht gaan presteren, met alle risico’s van dien. Als goed werkgever wilt u blije uitzendkrachten. Zorg daarom bijvoorbeeld voor een leuke inrichting, bied faciliteiten om te kunnen ontspannen en vergeet ook belangrijke zaken als privacy en veiligheid niet.
Inspelen op nieuwe kansen heeft vaak invloed op de risico’s die u loopt. En daarom ook op uw verzekeringen, die misschien iets aangepast moeten worden om vrijuit te blijven ondernemen. Zorg sowieso dat de huisvesting altijd keurig op orde is. Het onderhoud, maar ook de veiligheid en hygiëne. Zo voorkomt u schade aan vastgoed én aan mensen. 

Hoe kijkt u naar de huisvesting van arbeidsmigranten?

Ziet u het als een ondernemers­kans voor de toekomst? Bent u er nu al actief mee bezig? Of twijfelt u over de mogelijke risico's? Onze specialist Harald Spijkerman en zijn collega's gaan graag met u in gesprek over deze en andere onderwerpen die u als uitzendondernemer bezighouden. 
Harald spijkerman, Specialist Zakelijke Schadeverzekeringen
Geschreven door Harald Spijkerman
Specialist Zakelijke Schadeverzekeringen

Harald Spijkerman werkt bijna 25 jaar bij Centraal Beheer. Als Specialist Zakelijke Schadeverzekeringen helpt hij specifiek ondernemers in de uitzendbranche.