Milieuzones in andere landen

Zo zit het met de milieuzones in de rest van Europa

Rijdt u met een camper, bus of vrachtwagen van meer dan 3.500 kg een Deense milieuzone in? Dan moet deze een milieusticker hebben. Aarhus, Aalborg Kopenhagen en Odense hebben bijvoorbeeld een milieuzone. U koopt de milieusticker online.

In Frankrijk heeft u onder meer in steden als Lyon, Parijs, Lille en Grenoble een milieusticker nodig. Er zijn 6 milieustickers: groen, 1-paars, 2-geel, 3-oranje, 4-rood en 5-grijs. Welke sticker u nodig heeft, hangt af van uw voertuig. De schoonste voertuigen krijgen een groene milieusticker. U koopt de milieusticker online.

In het centrum van Londen moeten toeristen van maandag tot en met vrijdag milieubelasting betalen. Dit wordt Congestion Charge genoemd. Gaat u met uw camper naar Londen? Dan betaalt u om in dit gebied te mogen rijden. Wat u moet betalen hangt af van uw het soort camper.

Is er een smogalarm in Hongarije? En heeft u een voertuig met emissienorm Euro 0, 1, 2 of 3? Dan kan het zijn dat u de stad niet in mag. Het smogalarm wordt altijd aangekondigd. De emissieklasse van uw auto staat op het kentekenbewijs of in de deurstijl van uw auto.

Als er in Oslo te veel smog is, mogen diesels de stad niet meer in. Dit wordt aangekondigd. Voertuigen voor gehandicapten mogen er wel in.

Stockholm, Göteborg en andere Zweedse steden willen zo min mogelijk verkeer in de binnenstad. Daarom moet u milieubelasting betalen. Hoeveel u betaalt hangt af van uw voertuig en het tijdstip waarop u de stad inrijdt. Camera's registreren uw kenteken. En de factuur krijgt u gewoon thuisgestuurd.