Vakantie
Vakantie

Milieuzones in Europa: dit moet u weten

Luchtvervuiling door auto’s is een onzichtbaar probleem. Steeds meer buitenlandse steden hebben daarom milieuzones. Welke Europese milieuzones er zijn, hebben wij voor u op een rijtje gezet.

  • 3 aug 2017
  • 3 minuten
  • 0

België

Benzineauto’s van voor 1992 en diesels ouder dan het jaar 2000 mogen Antwerpen niet in. Wie toch met een vervuilende auto naar het centrum wil, moet een vergunning kopen. Dit kan bij een parkeerautomaat in de stad zelf. Sinds januari 2018 heeft Brussel ook een milieuzone. Andere steden volgen later.

Duitsland

In bijna alle Duitse steden kunt u milieuzones tegenkomen. Of u de stad in mag, hangt af van de kleur van uw milieusticker. Deze milieusticker is gekoppeld aan uw kenteken. U koopt de sticker online, maar ook bij het Grenswisselkantoor (GWK).

Milieuzones in andere landen

Zo zit het met de milieuzones in de rest van Europa

1

Denemarken

Rijdt u met een camper, bus of vrachtwagen van meer dan 3.500 kg een Deense milieuzone in? Dan moet deze een milieusticker hebben. Aarhus, Aalborg Kopenhagen en Odense hebben een milieuzone. U koopt de milieusticker online.

2

Frankrijk

In Frankrijk heeft u onder meer in steden als Lyon, Parijs, Lille en Grenoble een milieusticker nodig. Er zijn 6 milieustickers: groen, 1-paars, 2-geel, 3-oranje, 4-rood en 5-grijs. Welke sticker u nodig heeft, hangt af van uw voertuig. De schoonste voertuigen krijgen een groene milieusticker. U koopt de milieusticker online.

3

Groot-Brittannië en Noord-Ierland

In het centrum van Londen moeten toeristen van maandag tot en met vrijdag milieubelasting betalen. Dit wordt Congestion Charge genoemd. Gaat u met uw camper naar Londen? Dan betaalt u om in dit gebied te mogen rijden. Wat u moet betalen hangt af van uw het soort camper.

4

Hongarije

Is er een smogalarm in Hongarije? En heeft u een voertuig met emissienorm Euro 0, 1, 2 of 3? Dan kan het zijn dat u de stad niet in mag. Het smogalarm wordt altijd aangekondigd. De emissieklasse van uw auto staat op het kentekenbewijs of in de deurstijl van uw auto.

5

Noorwegen

Als er in Oslo te veel smog is, mogen diesels de stad niet meer in. Dit wordt aangekondigd. Voertuigen voor gehandicapten mogen er wel in.

6

Zweden

Stockholm, Göteborg en andere Zweedse steden willen zo min mogelijk verkeer in de binnenstad. Daarom moet u milieubelasting betalen. Hoeveel u betaalt hangt af van uw voertuig en het tijdstip waarop u de stad inrijdt. Camera’s registreren uw kenteken. En de factuur krijgt u gewoon thuisgestuurd.

Italië

Onder meer Italiaanse steden als Rome en Milaan hebben milieuzones. Deze herkent u aan de verkeersborden met daarop: Zona a Traffico Limitato (ZTL). De Italiaanse regels in milieuzones zijn moeilijk. De regels verschillen per stad en de boetes zijn hoog.

Spanje

Onder andere Spaanse steden als Madrid hebben milieuzones. Deze zones herkent u aan de verkeersborden met daarop 'Area de prioridad residencial'. Dit betekent dat alleen vergunninghouders erin mogen.

Speciaal aanbevolen