Vakantie
Vakantie

Milieuzones in Europa: dit moet u weten

Steeds meer buitenlandse steden hebben milieuzones. Zo moet de lucht in de stad beter worden. Welke milieuzones er in Europa precies zijn? Dat hebben wij op een rijtje gezet.

  • 27 jun 2019
  • 3 minuten
  • 0

Milieuzones België

Benzineauto's van voor 1992 en diesels ouder dan het jaar 2006 mogen Antwerpen niet meer in. Op lez.antwerpen.be ziet u of uw auto de stad in mag. Sinds januari 2018 heeft Brussel ook een milieuzone. U moet zich registreren op www.lez.brussels om met uw auto de stad in te gaan. Andere Belgische steden volgen later.

Milieuzones Duitsland

In bijna alle Duitse steden kunt u milieuzones tegenkomen. Of u de stad in mag, hangt af van de kleur van uw milieusticker. Deze milieusticker is gekoppeld aan uw kenteken. U koopt de sticker online, maar ook bij het Grenswisselkantoor (GWK).

Milieuzones in andere landen

Zo zit het met de milieuzones in de rest van Europa

1

Milieuzones Denemarken

Rijdt u met een camper, bus of vrachtwagen van meer dan 3.500 kg een Deense milieuzone in? Dan moet deze een milieusticker hebben. Aarhus, Aalborg Kopenhagen en Odense hebben bijvoorbeeld een milieuzone. U koopt de milieusticker online.

2

Milieuzones Frankrijk

In Frankrijk heeft u onder meer in steden als Lyon, Parijs, Lille en Grenoble een milieusticker nodig. Er zijn 6 milieustickers: groen, 1-paars, 2-geel, 3-oranje, 4-rood en 5-grijs. Welke sticker u nodig heeft, hangt af van uw voertuig. De schoonste voertuigen krijgen een groene milieusticker. U koopt de milieusticker online.

3

Milieuzones Groot-Brittannië en Noord-Ierland

In het centrum van Londen moeten toeristen van maandag tot en met vrijdag milieubelasting betalen. Dit wordt Congestion Charge genoemd. Gaat u met uw camper naar Londen? Dan betaalt u om in dit gebied te mogen rijden. Wat u moet betalen hangt af van uw het soort camper.

4

Milieuzones Hongarije

Is er een smogalarm in Hongarije? En heeft u een voertuig met emissienorm Euro 0, 1, 2 of 3? Dan kan het zijn dat u de stad niet in mag. Het smogalarm wordt altijd aangekondigd. De emissieklasse van uw auto staat op het kentekenbewijs of in de deurstijl van uw auto.

5

Milieuzones Noorwegen

Als er in Oslo te veel smog is, mogen diesels de stad niet meer in. Dit wordt aangekondigd. Voertuigen voor gehandicapten mogen er wel in.

6

Milieuzones Zweden

Stockholm, Göteborg en andere Zweedse steden willen zo min mogelijk verkeer in de binnenstad. Daarom moet u milieubelasting betalen. Hoeveel u betaalt hangt af van uw voertuig en het tijdstip waarop u de stad inrijdt. Camera's registreren uw kenteken. En de factuur krijgt u gewoon thuisgestuurd.

Milieuzones Italië

Onder meer Italiaanse steden als Rome en Milaan hebben milieuzones. Deze herkent u aan de verkeersborden met daarop: Zona a Traffico Limitato (ZTL). De milieuregels verschillen per stad en de boetes zijn hoog.

Milieuzones Spanje

Onder andere Spaanse steden als Madrid hebben milieuzones. Deze zones herkent u aan de verkeersborden met daarop 'Area de prioridad residencial'. Dit betekent dat alleen vergunninghouders erin mogen.

Speciaal aanbevolen