Geldzaken

Afsluiten van een hypotheek: 7 tips

Geldzaken

Een goede hypotheek houdt rekening met uw persoonlijke situatie. Koopt u voor het eerst een huis? Of heeft u restwaarde van uw oude huis? Het zijn allemaal belangrijke uitgangspunten die uw keuze voor een hypotheek bepalen.

30 nov 2020
3 minuten

Kies de hypotheekvorm die bij u past

Bij een lineaire hypotheek lost u maandelijks een vast bedrag af. Daardoor wordt uw hypotheekschuld iedere maand lager. En betaalt u dus iedere maand minder rente. Hierdoor worden uw bruto maandlasten elke maand lager. 

Elke maand een ander bedrag

Bij een annuïtaire hypotheek betaalt u iedere maand een ander bedrag aan aflossing. En blijven uw maandlasten steeds hetzelfde. De verhouding tussen het bedrag dat u aan rente en aan aflossing betaalt, is iedere maand anders.

Onze overige hypotheektips

Zo sluit u een goede hypotheek af

Starters kunnen onder andere kiezen uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek waarbij direct afgelost wordt. Liever een andere hypotheekvorm, bijvoorbeeld aflossingsvrij? Dan is de rente niet aftrekbaar van de belasting.

Als starter kunt u bovendien zelf kiezen hoe u uw hypotheek afsluit. Weet u voldoende over hypotheken en de verschillende opties die u heeft? Sluit uw hypotheek dan zonder advies online af bij Centraal Beheer voor slechts € 495. Of kies voor afsluiten met advies. Vind daarvoor makkelijk een adviseur via onze adviseurzoeker.
Veel huizenkopers vergelijken hypotheken op basis van de rente. Maar de rente die u betaalt, kan veranderen. Vraag daarom naar de gemiddelde rente. Die geeft aan hoe snel de rentelasten voor u dalen. En welke rente u over de volledige looptijd betaalt.
Een brand of een storm kan uw huis flink beschadigen. Een opstalverzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen hiervan. U kunt de schade aan het huis dan herstellen uit de verzekering en op uw vertrouwde plek blijven wonen.

Een overlijdensrisicoverzekering is minder vaak verplicht bij een hypotheek. Maar het is verstandig om er wel over na te denken. Naast de hypotheek zijn er allerlei andere lasten en kosten die doorlopen na overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering geeft de nabestaanden de mogelijkheid om de draad wat makkelijker op te pakken.

De definitieve koop van uw huis gebeurt bij de notaris. Die zorgt dat uw nieuwe huis op uw naam staat bij het Kadaster. Daar rekent de notaris kosten voor. Iedere notaris mag zijn eigen tarief bepalen. U kunt verschillende tarieven met elkaar vergelijken. Meestal staan op de rekening van de notaris ook de kosten van de makelaar en taxateur. Zij sturen hun rekening op naar de notaris. Deze zet alle kosten in de eindafrekening.

Overdrachtsbelasting

Als u een huis koopt, moet u overdrachtsbelasting betalen. Dit is 2% van de koopsom. Soms hoeft u dit niet te betalen. Bijvoorbeeld als u voor de koop ook omzetbelasting betaalt. Kijk op Belastingdienst.nl.

Bereken uw hypotheek

Wilt u weten wat u maximaal kunt lenen? Of u uw droomhuis kunt betalen? U kunt het alvast online berekenen. Liever weten welke maandlasten u zou krijgen? Ook dat kunt u vooraf berekenen.