Onze hypotheektips

Zo sluit u een goede hypotheek af

Starters kunnen onder andere kiezen uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek waarbij direct afgelost wordt. Liever een andere hypotheekvorm, bijvoorbeeld aflossingsvrij? Dan is de rente niet aftrekbaar van de belasting.

Als starter kunt u bovendien zelf kiezen hoe u uw hypotheek afsluit. Weet u voldoende over hypotheken en de verschillende opties die u heeft? Sluit uw hypotheek dan zonder advies online af bij Centraal Beheer voor slechts € 495. Of kies voor afsluiten met advies. Vind daarvoor makkelijk een adviseur via onze adviseurzoeker.
Veel huizenkopers vergelijken hypotheken op basis van de rente. Maar de rente die u betaalt, kan veranderen. Vraag daarom naar de gemiddelde rente. Die geeft aan hoe snel de rentelasten voor u dalen. En welke rente u over de volledige looptijd betaalt.
Een brand of een storm kan uw huis flink beschadigen. Een opstalverzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen hiervan. U kunt de schade aan het huis dan herstellen uit de verzekering en op uw vertrouwde plek blijven wonen.
In veel gevallen is het verplicht om bij het afsluiten van een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld als u meer dan 80% van de waarde van uw huis leent. Deze verzekering keert uit als u overlijdt. Zo heeft uw geldverstrekker meer zekerheid.
De definitieve koop van uw huis gebeurt bij de notaris. Die zorgt dat uw nieuwe huis op uw naam staat bij het Kadaster. Daar rekent de notaris kosten voor. Iedere notaris mag zijn eigen tarief bepalen. U kunt verschillende tarieven met elkaar vergelijken. Meestal staan op de rekening van de notaris ook de kosten van de makelaar en taxateur. Zij sturen hun rekening op naar de notaris. Deze zet alle kosten in de eindafrekening.