Besneeuwde wegen

Winterweer: tips voor uw auto

Wij geven u graag tips voor de koudere maanden. Zo kunt u veilig de weg op. Wat u ervoor nodig heeft? De meeste dingen heeft u vast al in huis!

Onderweg 25 okt 2023 2 minuten

Wintertips voor uw auto 

Ook handig bij minder kilometers

Gebruikt u uw auto minder dan normaal? Vooral bij koud weer kan de accu daar niet altijd tegen. En nieuwe auto’s met veel elektronica verbruiken bij stilstand, ook al is het weinig, toch stroom. Als u de auto regelmatig start, voorkomt u dat deze leegloopt. Maak dan gelijk een rondje, zodat de accu goed kan opladen. Een andere oplossing is een druppellader die u aansluit op de accu. De druppellader laadt de accu dan langzaam op. Zo blijft de accu geladen.

Snel instappen omdat het koud is? Niet als uw deuren zijn vastgevroren. Altijd als u haast heeft natuurlijk. Smeer de rubbers van uw autodeuren in met vaseline.
’s Avonds, of nadat u een stukje gereden heeft. Door het vet bevriezen de rubbers minder snel. En houdt u ze langer heel.

Met 2 stukjes kurk zorgt u dat de ruitenwissers niet vastvriezen aan uw autoruiten. Bent u geen wijndrinker? U kunt de ramen afdekken met een oud laken. Parkeer als het kan uit de wind. Tegen beslagen ruiten werkt een beetje kattengrit in een kousje of zakje. U maakt daarmee een soort vochtvreter.

Wie baalt er niet van? Weer een vogelflats op de auto. En na een ritje om de accu te trainen zit uw auto vol zwarte pekel- en zoutresten. Spoel het eraf en gebruik voor de poep een zachte spons als het nodig is. Winter voorbij? Geef de auto een grondige wasbeurt.

Wanneer een auto lange tijd stilstaat, drukt het gewicht van de auto steeds op hetzelfde deel van de banden. De banden kunnen dan voor een deel afgevlakt raken. U kunt dan zogenaamde vierkante banden krijgen. Als u de bandendruk met zo'n 0,5 bar meer druk dan de fabrikant voorschrijft verhoogt, voorkomt u dit.
Als uw auto op de handrem staat, kan de handrem bij vorst vastvriezen. U voorkomt dit door uw auto in de 1e versnelling te parkeren en niet op de handrem.

Veilig onderweg

Doe een supersnelle winter-op-weg-check als u in winterse omstandigheden moet rijden. Werkt alle verlichting? Heeft u iets bij zich voor pech onderweg? Een dekentje, veiligheidshesje?

Liever fietsen?

Fietst u liever de winter door? Of moeten uw kinderen op de fiets naar school? Maak uw fiets winterklaar met deze handige tips. En eenmaal thuis: tijd voor warme chocolademelk.