Risico’s van beleggen

Als u meer weet van de risico’s, kunt u prettiger beleggen

Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Maar er komen ook risico’s bij kijken. Uw geld kan minder waard worden. Daarom geldt voor beleggen altijd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Gelukkig kunt u ook van alles doen om uw risico’s te beperken. Op deze pagina leest u er meer over.

Dit leest u in de essentiële beleggers­informatie

Aanbieders van beleggen moeten de essentiële beleggersinformatie delen met hun klanten. In de essentiële beleggersinformatie leest u meer over een fonds en de risico’s van dit fonds. Met deze informatie kunt u beslissen of u in het fonds wilt beleggen.

Risicometer

Dit zegt de risicometer

Met de risicometer kunt u snel het risico van een fonds zien. En de risico’s van verschillende fondsen met elkaar vergelijken. Hoe harder de koersen van beleggingen dalen of stijgen, hoe hoger het risico. Het risico wordt aangegeven met een score van 1 tot 7. Een laag cijfer staat voor en laag risico en een hoog cijfer staat voor een hoog risico. U vindt onze essentiële beleggersinformatie op de voorwaardenpagina.

Risico en rendement

Hoeveel risico wilt u nemen voor uw rendement?

De risico’s van onze fondsen

Het risico wordt aangegeven met een score van 1 tot 7. Een laag cijfer staat voor en laag risico en een hoog cijfer staat voor een hoog risico.

Fonds Risico
Mixfonds Zeer Voorzichtig 3
Mixfonds Voorzichtig 3
Mixfonds Gemiddeld 4
Mixfonds Ambitieus 4
Mixfonds Zeer Ambitieus 5
Staatsobligaties fonds 3
Wereldwijd Aandelen fonds 5
Bedrijfsobligaties fonds 3

Zo kunt u uw risico’s beperken

U kunt uw risico op verschillende manieren beperken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Uw beleggingen spreiden.

  Kies voor een mix van beleggingen, met verschillende risico’s. U hoeft dit niet zelf te doen. Als u belegt in een mixfonds, is de mix al voor u gemaakt.
 • Uw aankoopmomenten spreiden.

  U koopt weinig beleggingen als de koers van het fonds hoog staat. En veel beleggingen als de koers laag staat. Zo loopt u niet het risico te veel te betalen voor een belegging.
 • Voor een langere termijn beleggen.

  Hoe langer u uw geld opzij kunt zetten, hoe meer risico u kunt lopen. Gaat het even iets minder met uw beleggingen? Dan heeft u de tijd om te wachten tot de koersen weer stijgen.
 • Niet met al uw geld beleggen.

  Houd altijd een buffer achter de hand voor onverwachte uitgaven.

 

Lees meer over onze beleggings­producten

Gemaksbeleggen

Beleggen met gemak

 • Makkelijk kiezen uit 3 mixfondsen
 • Niet dagelijks de beurs in de gaten houden
 • Eenvoudig geld bijstorten of opnemen

Gemaksbeleggen

Fondsbeleggen

Kies zelf uw strategie

 • Keuze uit 8 verschillende fondsen
 • Meer regie over uw eigen portefeuille
 • De Inlegverdeler maakt beleggen nog makkelijker

Fondsbeleggen

Lees snel verder

Wilt u meer weten over beleggen en onze fondsen? Of wilt u berekenen wat beleggen u kan opleveren? Lees dan verder op de algemene pagina over beleggen.

Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. Voor het beheren van beleggingsinstellingen beschikt Achmea Investment Management B.V. over een vergunning van de Stichting Autoriteit Financiële Markten en is zij opgenomen in het register van de AFM onder nummer 15001209.