Winterweer: tips voor uw auto

Wij geven u graag tips voor de koudere maanden. Zo kunt u veilig de weg op. Wat u ervoor nodig heeft? De meeste dingen heeft u vast al in huis!

Wintertips voor uw auto 

Ook handig bij minder kilometers
Gebruikt u uw auto minder dan normaal? Vooral bij koud weer kan de accu daar niet altijd tegen. En nieuwe auto’s met veel elektronica verbruiken bij stilstand, ook al is het weinig, toch stroom. Als u de auto regelmatig start, voorkomt u dat deze leegloopt. Maak dan gelijk een rondje, zodat de accu goed kan opladen. Een andere oplossing is een druppellader die u aansluit op de accu. De druppellader laadt de accu dan langzaam op. Zo blijft de accu geladen.
Snel instappen omdat het koud is? Niet als uw deuren zijn vastgevroren. Altijd als u haast heeft natuurlijk. Smeer de rubbers van uw autodeuren in met een klein beetje WD40. Doe dit eerst op een doekje doet en smeer het daarmee op de rubbers. Zo voorkomt u een knoeiboel. Nog beter is om bij het tankstation een speciale rubberstick te kopen. Gebruik vooral geen vaseline. Dit werkt eventjes, maar zorgt er op langere termijn juist voor dat de rubbers uitdrogen.
Met 2 stukjes kurk zorgt u dat de ruitenwissers niet vastvriezen aan uw autoruiten. Bent u geen wijndrinker? U kunt de ramen afdekken met een oud laken. Parkeer als het kan uit de wind. Tegen beslagen ruiten werkt een beetje kattengrit in een kousje of zakje. U maakt daarmee een soort vochtvreter. Heeft u geen kat? Een vochtvreter werkt natuurlijk ook.
Wie baalt er niet van? Weer een vogelflats op de auto. En na een ritje om de accu te trainen zit uw auto vol zwarte pekel- en zoutresten. Spoel het eraf en gebruik voor de poep een zachte spons als het nodig is. Winter voorbij? Geef de auto een grondige wasbeurt.
Wanneer een auto lange tijd stilstaat, drukt het gewicht van de auto steeds op hetzelfde deel van de banden. De banden kunnen dan voor een deel afgevlakt raken. U kunt dan zogenaamde vierkante banden krijgen. Als u de bandendruk met zo'n 0,5 bar meer druk dan de fabrikant voorschrijft verhoogt, voorkomt u dit.
Als uw auto op de handrem staat, kan de handrem bij vorst vastvriezen. U voorkomt dit door uw auto in de 1e versnelling te parkeren en niet op de handrem.

Veilig onderweg

Doe een supersnelle winter-op-weg-check als u in winterse omstandigheden moet rijden. Werkt alle verlichting? Heeft u iets bij zich voor pech onderweg? Een dekentje, veiligheidshesje? Misschien zelfs een muts of paraplu? Langs de kant van de weg staan is al vervelend genoeg. Dan is het wel zo fijn om warm en droog te blijven.

Liever fietsen?

Fietst u liever de winter door? Of moeten uw kinderen op de fiets naar school? Maak uw fiets winterklaar met deze handige tips. En check vooral uw fietsverlichting en reflectors. Goede zichtbaarheid op de weg is extra belangrijk op donkere dagen. En Weer eenmaal veilig thuis? : Tijd voor warme chocolademelk!.