Houd uw bagage veilig

Tips om je bagage veilig te houden

Zo, dat was een hele trip. Maar helemaal de moeite waard. Je vakantieadres is echt een paradijs. Snel naar het zwembad voor een verfrissende duik. De zwemkleding zit in de kleine koffer. Maar hè, hoe kan die nou ineens foetsie zijn...? Met deze tips hou je jouw bagage veilig.

Blijf opletten, dat doen dieven zeker

Gestolen bagage? Het gebeurt helaas maar al te vaak. Dieven maken namelijk gebruik van jouw ontspannen vakantiegevoel. Zien ze dat je even niet oplet op het vliegveld of terras? Dan gaan ze er gauw vandoor met jouw kostbare spullen. Let daarom extra goed op je bagage.   

Veilig omgaan met jouw bagage 

Zo verklein je de kans op gestolen spullen.  
Het klinkt logisch. Toch vergeten veel mensen door de vakantiestemming voorzichtig om te gaan met hun bagage. Even je berg aan bagage alleen laten terwijl je snel een treinkaartje koopt. Of naar de wc terwijl je koffer nog op het bagagerek ligt. De getrainde vingers van dieven zijn vliegensvlug. Voor je het weet sta je met lege handen. En ga je van het treinstation naar het politiestation. 
Sommige spullen worden vaker gestolen dan andere. Bijvoorbeeld omdat ze klein en daarom snel te pakken zijn. Of omdat ze heel waardevol zijn. Vertrouw de onbekende passagier naast je in het vliegtuig daarom niet op zijn blauwe ogen terwijl jij je benen strekt. En je draadloze oordopjes nog op het opklaptafeltje liggen. Want ze zijn hartstikke handig, zonder snoertjes. Maar je bent ze zo ‘kwijt’.  
Vakantiefoto’s maken met je dure camera? Neem hem dan mee in je handbagage. En zorg ervoor dat je deze altijd binnen handbereik houdt. Het zou jammer zijn als je je spiegelreflex moet inruilen voor een wegwerpcamera. Laat je dure, diefstalgevoelige spullen ook niet zomaar achter in je hotelkamer. Tenzij deze veilig achter slot en grendel zitten in een dichte koffer, kast of afgesloten kluis.  
Ben je met de auto of camper op pad en is het tijd voor een pitstop? Vergeet dan niet de deuren op slot te doen en je bagage uit het zicht te houden. Dek de kofferbak af met een rolhoes of hoedenplank. En zorg ervoor dat er iemand in de buurt van de auto blijft. Het is niet heel gezellig, maar er zijn bendes die zich richten op drukke tankstations. Waar de meeste mensen in vakantiestemming zijn en daardoor minder opletten. Laat hoe dan ook nooit je dure, diefstalgevoelige bagage onbewaakt achter in de auto. Denk bijvoorbeeld aan een laptop, iPad of camera.   
Is je bagage gestolen in het buitenland? Doe dan direct aangifte bij de plaatselijke politie. Het proces-verbaal heb je nodig voor jouw reisverzekering. Dit is namelijk het bewijs dat je aangifte hebt gedaan van je gestolen spullen.