Goed voorbereid met de auto op vakantie!

Goed voorbereid met de auto op vakantie

Koffers? Check! Lekkers voor onderweg? Check! Maar hoe zit het met de auto zelf? Wat als u pech krijgt onderweg? Met deze informatie en tips gaat u goed voorbereid met de auto op vakantie. 

Als u niet meer verder kunt rijden

Bent u met uw eigen auto vanuit Nederland vertrokken en heeft u de dekking Vervangend vervoer op reis? Dan krijgt u vervangend vervoer als repareren langer dan 2 werkdagen duurt. Maar let op: soms is er een tekort aan huurauto’s. Bijvoorbeeld deze zomer. Dan zijn de Olympische Zomerspelen in Parijs en is het EK voetbal in Duitsland. Dan kan het langer duren voor u vervangend vervoer krijgt. 

Soorten vervangend vervoer

Reist u met een elektrische auto of camper? De kans bestaat dat u een ‘gewone’ vervangende auto krijgt. Extra brandstofkosten of kosten voor een hotelovernachting zijn dan niet verzekerd.

Lukt het ons niet om vervangend vervoer te regelen? Of heeft u geen creditcard? Dan kijken we naar andere oplossingen. Zoals de trein of een vliegtuig. 

Handige tips vóór vertrek

Lukt het niet om uw kapotte auto binnen 2 werkdagen te repareren en krijgt u daarom een vervangende auto? Dan vraagt het verhuurbedrijf om een creditcard als borg. Neem daarom altijd uw creditcard mee. Of vraag er op tijd een aan als u er nog geen heeft.  
Het klinkt zo simpel. Toch gaat het door drukte op tankstations vaak mis. Uw kind moet nodig plassen, er moet koffie worden gehaald én de hond wil ook even de poten strekken. Opeens gebeurt er van alles tegelijk. Voor u het weet vult u uw benzineauto met diesel. Ai, dat doet pijn. Ook in de portemonnee, want dit soort ongelukjes zijn niet verzekerd. Heeft u de dekking Pechhulp Buitenland bij uw Autoverzekering? Dan betalen we alleen de sleepkosten wanneer u de verkeerde brandstof tankt.
Behalve verkeerde brandstof in uw auto kan er nog meer gebeuren in de vakantiechaos. Bijvoorbeeld uw autosleutel kwijtraken. Dat is behalve onhandig ook duur. Want hoe komt u op uw bestemming? Of thuis? Natuurlijk doet onze alarmcentrale haar best om uw verder te helpen. Maar het is wel goed om te weten dat de verloren of vergeten autosleutel niet verzekerd is. Neem daarom altijd een reservesleutel mee. Zo komt u niet voor een dichte autodeur te staan.
Maakt u een lange reis met een elektrische auto? Dan rijdt u waarschijnlijk van lader naar lader. Het is verstandig om voor u op reis gaat een lokale laadpas aan te vragen. Gaat u de Deutsche Autobahn op? Check dan of de pas werkt op Ladenet. In Frankrijk kunt u bijna overal terecht met de laadpassen van Chargemap of Freshmile. Voor laden in Italië gebruikt u een laadkaart van Enel-X of NextCharge. In Oostenrijk helpt de Maingau-pas u over de Gerlospas. En bent u in Spanje? Dan is de laadsleutel van Electromaps onmisbaar. 
Tot slot is het natuurlijk belangrijk om uw auto te controleren voordat u vertrekt. Via uw garage, of doe zelf een vakantiecheck. Hoe is de bandenspanning en is uw verlichting in orde? Zijn uw koel-, airco- en ruitensproeiervloeistoffen bijgevuld? En hoe staat het met de motorolie? Het kost misschien een uurtje van uw tijd. Maar liever dat uw auto stilstaat op uw eigen oprit, dan op in het buitenland een afrit.