Drie collega's in gesprek op kantoor bij de koffie corner over boeken.

Wat is het verschil tussen stop-loss en conventionele verzuimverzekeringen?

Verzuimverzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Daarom is het handig om te weten wat voor u de juiste keuze is. Kent u bijvoorbeeld het verschil tussen een stop-loss en een conventionele verzuim­verzekering?
24 feb 2021 3 minuten

Het verschil tussen stop-loss en conventioneel in het kort

Bij een ziekteverzuimverzekering met een conventionele dekking bepaalt u zelf hoeveel procent van het loon van een zieke medewerker wordt vergoed. Veelal ligt dit tussen de 70 – 100%. Deze vergoeding krijgt u na een eigen risicoperiode van bijvoorbeeld 2 of 6 weken. Andere periodes zijn ook mogelijk. Bij een stop-loss verzekering betaalt u zelf een deel van de verzuimkosten. Dit heet het eigen behoud. Betaalt u in een jaar meer ziekengeld dan het eigen behoud? Dan betaalt de verzekeraar het verschil.

Een conventioneel verzuimverzekering beschermt u tegen loondoorbetaling

Met een conventionele verzuimverzekering weet u vooraf hoeveel risico u zelf draagt per ziekmelding. Omdat u zelf uw eigen risicoperiode bepaalt. En wilt u hulp bij de wettelijke verplichtingen rondom verzuim en re-integratie? Kies dan voor een verzuimverzekering met arbodienstverlening. U hoeft dan maar op 1 adres een ziekmelding door te geven. De verzekeraar helpt u dan verder met het nakomen van de re-integratie en wettelijke verplichtingen.

Een stop-loss verzekering beschermt u tegen onverwacht hoge verzuimkoste

Heeft u voldoende geld om de verzuimkosten van uw medewerkers door te betalen? Maar wilt u wel graag onverwacht hoge kosten voorkomen? Een verzuimverzekering met een eigen risico in geld in plaats van tijd kan dan een juiste keuze zijn. Dit heet een stop-loss verzuimverzekering. Met deze verzekering weet u elk jaar precies wat u zelf maximaal betaalt voor uw zieke medewerkers. Een stop-loss verzekering is mogelijk vanaf 25 medewerkers.

Een verzuimverzekering geeft een gerust gevoel

Als werkgever bepaalt u zelf of u een verzuimverzekering afsluit. Deze is niet wettelijk verplicht. U bent wel verplicht een basiscontract te hebben met een arbodienstverlener. Toch is het soms verstandig om wel een verzuimverzekering af te sluiten. Zeker als u niet genoeg geld heeft om een (langdurig) zieke medewerker te betalen. Alleen al het doorbetalen van het loon van een zieke medewerker kost gemiddeld € 245,- per dag (Bron: Arbobalans 2018, TNO). Daarnaast maakt u ook kosten voor verzuimbegeleiding, arbodienstverlening en eventuele vervanging van personeel. Voor een klein bedrijf heeft dit vaak grote gevolgen.

Eerste hulp bij verzuim

Met een verzuimverzekering verzekert u zich voor de loondoorbetalingsverplichting. Dit geeft een gerust gevoel. Twijfels over het afsluiten van een verzuimverzekering? Bekijk nu gratis het e-zine ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een verzuimverzekering’ met handige tips.