Man achter laptop

Gêne op uitspreken ontwikkelwensen op de werkvloer

40% van werkend Nederland heeft het gevoel dat ze hun ontwikkelwensen niet kunnen uitspreken en missen een duidelijke richting.
30 jun 2022 3 minuten

Gemiste kans

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 werkende Nederlanders door onderzoeksbureau Memo2 in opdracht van Centraal Beheer. "Een gemiste kans. Stimuleren van het gesprek over leren en ontwikkelen levert zowel de werknemer als de werkgever veel op. Een bedrijf wordt wendbaarder, toekomstbestendiger en kan makkelijker inspelen op veranderingen. Bovendien leidt scholing van werknemers tot meer motivatie en loyaliteit. Er ligt hier nog veel potentie voor werkgevers, zeker met het oog op de huidige krappe arbeidsmarkt", aldus HR-expert Roger Schoone.
infographic

Alles al weten

Ruim 40% van de werknemers uit het onderzoek van Memo2 spreekt hun wensen voor ontwikkeling niet uit. Opvallend resultaat hierbij is dat werknemers uit het onderzoek zeker de behoefte hebben om te leren en zichzelf te ontwikkelen, maar vaak niet weten welke kant ze op willen. Maar liefst 60% van de werknemers uit het onderzoek onder werkend Nederland zegt een duidelijke richting te missen. "Veel medewerkers zijn zich niet zo bewust van hun ontwikkel- en leerwensen. Daarnaast is er soms gêne je leerwensen uit te spreken, want dan moet je ook vertellen dat ergens niet goed in bent. Werknemers denken vaak dat ze alles moeten weten. Een open cultuur en dialoog zijn dus erg belangrijk. Om werknemers te motiveren, te binden en te behouden, kunnen bedrijven dus meer aandacht besteden aan leren en ontwikkelen", betoogt Schoone.

Bijblijven

Leren en ontwikkelen is niet voor alle werknemers vanzelfsprekend. Niet in alle organisaties is ruimte voor leermomenten, blijkt wel uit dit onderzoek. 51% van de respondenten vindt dat hun werkgever mogelijkheden biedt om hen voor te bereiden op verandering binnen hun vakgebied. Grofweg de andere helft vindt dus dat deze mogelijkheden er onvoldoende zijn. Schoone reageert: “De maatschappij verandert razendsnel. Digitalisering zorgt ervoor dat ons werk verandert. Het kost meer moeite om bij te blijven. Medewerkers kunnen de hulp van hun werkgever goed gebruiken om bij te blijven. Het goede nieuws is dat er veel dingen zijn die werkgevers kunnen doen om de ontwikkeling van hun werknemers te stimuleren. Het ontwikkelen van werknemers in bedrijven begint bij het onderzoeken van de ontwikkelwensen. "Zorg ook dat je het gesprek met je medewerkers erover voert. Zijn er dingen die ze lastig vinden en die ze graag willen leren? Naast het aanbieden van opleidingsmogelijkheden, doen werkgevers er goed aan om richting te geven om ook hulp of coaching aan te bieden bij het maken van de keuze", aldus Schoone.

Geen zelfredzaamheid maar samenredzaamheid

Ook hier zit weer een kleine tegenstelling en een belangrijk inzicht uit het onderzoek over De toekomst van werk. “Als je als werkgever je werknemers helpt bij de keuze, willen de werknemers ook de vrijheid blijven voelen om zelf te kiezen. Het is belangrijk dat een werknemers zich een kant op ontwikkelen die ze zelf willen. Leiderschap is daarbij belangrijk. Conclusie hierbij is dat als je een goede werkgever in een krappe arbeidsmarkt wilt zijn, het belangrijk is om ontwikkelmogelijkheden te stimuleren en het gesprek erover te voeren. En tegelijkertijd de medewerker zelf voldoende vrijheid te bieden om zijn eigen keuzes te maken.” Dit wordt bevestigd in het onderzoek. Medewerkers die wel duidelijke richting krijgen, waarderen dit ook erg. 86% van deze mensen is hier (zeer) positief over. Hetzelfde geldt voor 85% van de mensen die vrijheid ervaren in hun ontwikkelkeuzes. Schoone concludeert: "Leren en ontwikkelen is niet de individuele verantwoordelijkheid van een werknemer. Werknemers willen vrijheid, maar ze willen ook graag hulp. Je doet het samen. Ik ben er echt van overtuigd dat het gaat om ‘samenredzaamheid’ in plaats van zelfredzaamheid.”

Lekker Bezig

Help je medewerker van morgen, vandaag al op weg. Lekker Bezig maakt duurzame inzetbaarheid eenvoudiger en efficiënter voor werkgevers.
Roger Schoone HR Expert
Geschreven door Roger Schoone
Manager HR Talent Development
Mijn focus ligt op waardecreatie vanuit continu verbeteren, samenwerking en duurzaamheid. Mijn kennis over duurzame inzetbaarheid en andere actuele HR-thema's deel ik graag.