Wilber Hakman op een bouwplaats

Slim contracten sluiten: 4 tips voor architecten, bouwers en ingenieurs

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt denk ik voor elk aspect van het werk van architecten, bouwers en ingenieurs. De details maken het verschil. Daarom begint elke nieuwe opdracht met het opstellen van een contract. Ik beantwoord 4 veel gestelde vragen.
15 nov 2023 4 minuten
Wanneer ik met relaties spreek over hun schadeverzekeringen, dan gaat het ook altijd over contracten sluiten. Want al ben je nog zo goed verzekerd, de afspraken die je maakt moeten wel aansluiten bij die verzekering. Met een goed contract voorkom je dat je zaken belooft die je niet waar kunt maken. Of dat je risico’s accepteert waar je niet voor verzekerd bent. 
Specialist zakelijke schadeverzekeringen Wilber Hakman
Als iemand tekent die niet tekenbevoegd is, dan is het contract mogelijk niet geldig.
Wilber Hakman

4 vragen over het contract

Niks moet. Maar als je het goed wilt regelen, dan is het slim om te doen. Ook al doe je zaken met je trouwste opdrachtgever. Zo voorkom je discussie over het werk dat je uiteindelijk oplevert. De leveringsvoorwaarden en ook de aansprakelijkheid leg je daarom gedetailleerd vast in een contract. 
Iedereen die tekenbevoegd is, mag tekenen. Of iemand tekenbevoegd is kun je nagaan in het handelsregister. Daar staat ook tot welk bedrag iemand contracten mag aangaan. 

Waarom is dit belangrijk? Als iemand tekent die niet tekenbevoegd is, dan is het contract mogelijk niet geldig. En dat betekent dat je de opdrachtgever niet zomaar kunt houden aan de overeengekomen voorwaarden. En dát wil je voorkomen. 

Als 2 partijen een overeenkomst sluiten, hebben zij meestal hun eigen algemene voorwaarden. Als de andere partij haar algemene voorwaarden eerst oplegt en je maakt geen bezwaar, dan gelden die algemene voorwaarden. Zorg dat duidelijk is wiens algemene voorwaarden gelden door hierover afspraken te maken én dit vast te leggen.

Sluit je een contract met een consument? Let dan goed op de strengere wettelijke regels. 

Architecten, ingenieurs en bouwers met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bij Centraal Beheer kunnen hun contracten laten checken bij 1 van onze experts. Binnen een paar werkdagen hoor je van ons of de opdracht verzekerd is. Óf dat jullie polis voor deze opdracht bijvoorbeeld moet worden uitgebreid. 

Bekijk de video

Video Wilber praat je bij over contracten sluiten

Doe de inkoopvoorwaardencheck

Architecten, ingenieurs en bouwers met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bij Centraal Beheer kunnen hun contracten laten checken bij 1 van onze experts. Binnen een paar werkdagen hoort u van ons of de opdracht verzekerd is. Óf dat de polis voor deze opdracht bijvoorbeeld moet worden uitgebreid.

Even voorstellen: Wilber Hakman

Wilber Hakman is al ruim 30 jaar specialist zakelijke schadeverzekeringen bij Centraal Beheer. Met speciale aandacht voor architecten, ingenieurs en bouwers. Een wereld waar hij met zijn technische achtergrond veel raakvlak mee heeft.
Wilber hakman
Geschreven door Wilber Hakman
Specialist schadeverzekeringen voor architecten, ingenieurs en bouwers
Wilber is al meer dan 30 jaar Specialist Zakelijke Schadeverzekeringen bij Centraal Beheer. Hij heeft specifieke aandacht voor architecten, ingenieurs en bouwers.