Commercial Salomon Kalou en Rita Verdonk (WK 2006)

Even Apeldoorn bellen video

Bekijk de video

Beeld Even Apeldoorn Bellen video

Beschrijving

Een doorbraak in een slepende affaire! De internationale en vaderlandse pers duiken er bovenop. Maar de hoofdpersoon van de hele zaak laat weinig los. De verrassende doorbraak wordt pas duidelijk tijdens de wedstrijd Nederland‑Duitsland in het Olympia Stadion in Berlijn.

Achtergrond commercial: Deze film uit 2006 deed heel wat stof opwaaien. De film was een knipoog naar de situatie met Feijenoorder Salomon Kalou. De 'zaak Kalou' kreeg veel publiciteit omdat de voetballer uit Ivoorkust tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland wilde uitkomen voor het Nederlands elftal. Maar daar had hij echter wel de Nederlandse nationaliteit voor nodig.

Sportverslaggevers als Humberto Tan, Jan Joost van Gangelen, Edward van Cuilenborg en de Brit Gary Lineker hadden ook een rol in de film. De toenmalige Minister Rita Verdonk vervulde, zonder dat zij het wist, ook een rol. Voordat de film op televisie werd vertoond zijn we bij Rita Verdonk langs geweest om haar de film te laten zien. Zij kon er hartelijk om lachen en vond het geen probleem dat de film op televisie werd uitgezonden.

Er kwamen leuke reacties op de film binnen, maar ook klachten. Veel mensen dachten dat we met de film een politiek statement wilden maken. Deze mensen konden de rol van Rita Verdonk niet waarderen. Het is natuurlijk nooit de bedoeling geweest om een politiek statement te maken. In onze films blijven we altijd weg van politiek, geweld en geloof. Toch hielden de klachten aan en werden wij al na twee dagen gedwongen om de film van de buis te halen. Door de publiciteit werd de nieuwsgierigheid bij mensen die de film nog niet gezien hadden opgewekt. De film werd vervolgens enorm vaak gedownload via internet.

De opnames vonden plaats in het Stadion Nieuw Galgenwaard van FC Utrecht en op de Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen. Het publiek bestaat volledig uit figuranten.