Vakantie
Vakantie

Wat zijn uw rechten bij een vliegtuigvertraging?

Veel reizigers vragen zich af hoe het zit met schadevergoedingen bij vliegtuigvertragingen. Ook Stichting Achmea Rechtsbijstand kreeg veel vragen.

  • 22 mei 2017
  • 2 minuten
  • 0

Schadevergoeding bij een vliegtuigvertraging

In de praktijk blijkt dat vliegmaatschappijen vaak aangeven dat het gaat om overmacht. Daarom vragen klanten Stichting Achmea Rechtsbijstand regelmatig om hulp. Procederen lijkt de enige overgebleven keus. Vaak is dat niet nodig. Want er zijn duidelijke Europese richtlijnen over vergoedingen.

Vanaf 3 uur vertraging: vaak recht op vergoeding

U krijgt een vergoeding als er 3 uur of meer vertraging is en de vliegmaatschappij verantwoordelijk is voor de vertraging. Bijvoorbeeld als er technisch iets mis is met het vliegtuig. Of als de maatschappij de vluchtplanning omgooit. U krijgt bijvoorbeeld geen vergoeding als er sprake is van extreem weer.

De wettelijke vergoedingen op een rij

De vergoedingen variëren van € 250,- tot maximaal € 600,-.

  • € 250,- voor vluchten tot 1.500 kilometer;
  • € 400,- voor vluchten vanaf 1.500 kilometer tot 3.500 km;
  • € 300,- voor vluchten meer 3.500 kilometer, tussen de 3 en 4 uur vertraging;
  • € 600,- voor vluchten meer dan 3.500 km, met meer dan 4 uur vertraging.

Laatste artikelen

Onderweg naar wintersport

Op wintersport? 4 tips voor onderweg!

Lees meer
Wereldkaart

Goed idee: een Annuleringsverzekering

Lees meer
Kind met regenlaarzen en regenpak aan staat in noodweer

Noodweer op de camping. Wat kunt u doen?

Lees meer

Recht op vergoeding

U kunt op de site van de Consumentenbond makkelijk online zien of u recht heeft op een vergoeding. Maar zo heeft u het geld nog niet terug. Het geld terugvragen doet u bij de vliegtuigmaatschappij. Bewaar zo veel mogelijk informatie over de vlucht. Zoals de reden en lengte van de vertraging, bonnetjes en tickets. De vliegtuigmaatschappij handelt de zaak dan verder af.

Wat doet de reisverzekering?

Heeft u een reisverzekering afgesloten? Zelfs bij de beste reisverzekering kunt u niet aankloppen voor een vergoeding voor vluchtvertraging. Een annuleringsverzekering vergoedt soms wel bepaalde kosten. Die van Centraal Beheer bijvoorbeeld. Deze sluit u af in combinatie met onze Doorlopende Reisverzekering. Belangrijk is wel dat u de Annuleringsverzekering binnen 14 dagen na het boeken van uw reis heeft afgesloten.