Vliegtuigvertraging

Wat zijn uw rechten bij een vliegtuigvertraging?

Een vliegvakantie. Wat een heerlijk vooruitzicht. Inchecken, instappen en genieten maar. De meeste vluchten vertrekken volgens schema, maar wat als u vertraging heeft? Welke rechten heeft u dan?

Vakantie 28 apr 2019 2 minuten

Schadevergoeding bij een vliegtuigvertraging

Bij een vluchtvertraging, overboeking, annulering of vluchtwijziging heeft u recht op een schadevergoeding. Vliegmaatschappijen geven vaak aan dat het gaat om overmacht. Naar de rechter gaan lijkt dan de enige overgebleven keus. Vaak is dat niet nodig. Want er zijn duidelijke Europese richtlijnen over schadevergoedingen.

Vanaf 3 uur vertraging: vaak recht op vergoeding

U krijgt een vergoeding als uw vlucht meer dan 3 uur is vertraagd of is gewijzigd binnen 2 weken voor vertrek. En als de vliegmaatschappij hiervoor verantwoordelijk is. Bijvoorbeeld als er technisch iets mis is met het vliegtuig. Of als de maatschappij de vluchtplanning omgooit. U krijgt geen vergoeding als er sprake is van extreem weer.

De wettelijke vergoedingen op een rij

De vergoedingen variëren van € 250,- tot maximaal € 600,-.

  • € 250,- voor vluchten tot 1.500 kilometer;
  • € 400,- voor vluchten vanaf 1.500 kilometer tot 3.500 km;
  • € 300,- voor vluchten meer dan 3.500 kilometer en tussen de 3 en 4 uur vertraging;
  • € 600,- voor vluchten meer dan 3.500 kilometer met meer dan 4 uur vertraging.

Recht op vergoeding

U kunt op de site van de Consumentenbond zien of u recht heeft op een vergoeding. Het geld terugvragen doet u bij de vliegtuigmaatschappij. Onze juristen van Juridische Hulp schreven een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken voor uw claim. Bewaar zo veel mogelijk informatie over de vlucht. Zoals de reden en lengte van de vertraging, bonnetjes en tickets.

Wat doet de reisverzekering?

Heeft u een reisverzekering afgesloten? Zelfs bij de beste reisverzekering kunt u niet aankloppen voor een vergoeding voor vluchtvertraging. Een annuleringsverzekering vergoedt soms wel bepaalde kosten. Deze sluit u af in combinatie met onze Doorlopende Reisverzekering. Belangrijk is wel dat u de Annuleringsverzekering binnen 14 dagen na het boeken van uw reis afsluit.