Geldzaken
Geldzaken

Uitsmeren lijfrente-uitkering kan lonen!

Hoera, uw lijfrentekapitaal komt vrij. U zet het om in een periodieke uitkering. Een leuke aanvulling op uw inkomen! Tenminste, als u niet te veel belasting hoeft te betalen. We leggen het u uit.     

  • 25 okt 2018
  • 2 minuten
  • 0

Waak over uw ouderenkorting

Vanaf uw AOW-leeftijd krijgt u ouderenkorting. Deze heffingskorting van de Belastingdienst bedraagt € 1.418,-. Maar let op! Als uw verzamelinkomen hoger is dan € 36.346.-, krijgt u maar € 72,- ouderenkorting. Inderdaad, een groot verschil. En met uw lijfrente-uitkering komt u misschien net boven het grensbedrag uit. Dan blijft er mogelijk maar weinig over van de lijfrente-uitkering waar u voor gespaard heeft. Gelukkig kunt u dat meestal voorkomen. Door uw lijfrente-uitkering over een langere periode uit te smeren.

Kies een slimme uitkeringsperiode

Als u uw lijfrentekapitaal omzet in een lijfrente-uitkering kiest u een uitkeringsperiode. Onder het motto ‘binnen is binnen’ kiezen veel mensen de kortst mogelijke uitkeringsperiode: 5 jaar. Begrijpelijk. Maar die keuze pakt soms verkeerd uit. Want hoe korter de uitkeringsperiode, hoe hoger het uitgekeerde bedrag per jaar. En dus: hoe groter de kans dat er van uw ouderenkorting vrijwel niets overblijft.

Laatste artikelen

Beleggende collega's

Zo houden wij kosten voor beleggen laag 

Lees meer
2019

Wat verandert er financieel in 2019?

Lees meer

Ga er gerust even voor zitten 

Pak de rekenmachine erbij en bereken uw verzamelinkomen in de komende jaren. Daarna kunt u ‘spelen’ met verschillende looptijden van uw lijfrente-uitkering. Het uitkeringsproduct van Centraal Beheer is Extra Pensioen Inkomen. Door een paar gegevens in te vullen ziet u welke lijfrente-uitkering u krijgt. Komt uw verzamelinkomen bijvoorbeeld uit op € 30.000,-? Kies dan een looptijd waarbij u jaarlijks niet meer dan € 6.346,- aan lijfrente-uitkeringen ontvangt.

Huur- en zorgtoeslag

Een te hoge jaarlijkse lijfrente-uitkering kan ook gevolgen hebben voor uw recht op huurtoeslag en zorgtoeslag. Ook hierbij is het dus zaak uw inkomen slim te plannen. De inkomensgrens voor zorgtoeslag is in 2018 voor een alleenstaande € 28.720,-. Als u een partner heeft is de inkomensgrens in 2018 € 35.996,-. De grensbedragen voor huurtoeslag verschillen per situatie.