Kat op zebrapad

O nee, u heeft een huisdier aangereden

Dat is schrikken! Er steekt ineens een kat of hond over. Hard trapt u op de rem. Te laat. In uw achteruitkijkspiegel ziet u het diertje liggen. En nu? Lees wat u moet doen als u een huisdier aangereden heeft.

Archief 18 jun 2018 3 minuten

Het huisdier dat aangereden is, leeft!

Gelukkig! Het huisdier ademt nog. En beweegt. Maar dan? Blijf rustig. En doe dit:

  • Bel 144, het landelijk nummer voor dieren in nood. Bel 144 ook als u denkt dat het goed gaat met het dier. Sommige wonden zijn moeilijk te zien.
  • Een medewerker van 144 zal u vragen of u het dier zelf naar de dierenarts kunt brengen. Kan dat niet? Dan schakelen zij de dierenambulance in.
  • Gaat u naar de dierenarts? Zoek op Google Maps naar een dierenarts in de buurt. Bel de arts op en zeg dat u er aan komt.
  • Kijk goed uit als u het dier aanraakt. Honden en katten kunnen door de pijn onverwachts bijten of krabben. Houd het dier tegen als het probeert weg te komen. Door te kruipen, kunnen de wonden groter worden.
  • Leg het dier in een doosje of wikkel het in een deken. En houd daarna alleen dit vast. Hoe vaker u het dier verplaatst, hoe erger de wond kan worden.
  • Ziet u bloed? Probeer dan stof om de wond te binden, zodat het bloeden stopt. 
  • Rijd voorzichtig naar de dierenarts. Als het dier een chip heeft, kan hij of zij het baasje achterhalen.

Het huisdier is dood 

Maar wat als het huisdier is overleden? Wat een drama! Blijf nu ook rustig. Leg het huisdier in een doos of mandje. Of wikkel het in een deken. En rijd naar de dierenambulance van de plaats waar het huisdier aangereden is. In Google Maps kunt u makkelijk vinden waar dat is. De medewerkers van de dierenambulance kijken dan of de kat of hond gechipt is. Als dat zo is, vertellen ze aan de eigenaar het slechte nieuws. 

Stel dat er schade is

Als u wild aanrijdt, heeft de auto waarschijnlijk veel schade. Maar ook een huisdier kan voor schade zorgen. Omdat er bij wild geen eigenaar is, is schade niet altijd verzekerd. Een huisdier heeft wel een baasje, die u aansprakelijk kunt stellen. Hiervoor is hij of zij waarschijnlijk verzekerd. Niet verzekerd is het verdriet. Van het baasje. En van u. Zeker als het huisdier dat u aangereden heeft, dood is.