Onderweg
Onderweg

De elektrische fiets: doen?

Een elektrische fiets. Het gaat lekker snel. Maar wat zijn de voor- en nadelen? We zetten er 4 op een rij.

  • 13 dec 2017
  • 2 minuten
  • 0

Meer elektrisch

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een elektrische fiets. De verkoop van dit soort fietsen stijgt nog elk jaar. En ze worden steeds beter. Waar kiest u voor? Een steuntje in de rug tijdens het fietsen? Of trapt u toch liever ouderwets tegen de wind in?

Wel of niet doen?

De meningen over elektrisch fietsen zijn verdeeld. Er zijn een hoop voordelen te bedenken, maar elk voordeel heeft een nadeel. En daar zetten we een paar van op een rij. Dan kunt u een goede afweging maken.

4 voordelen (of toch niet?)

Wel of geen elektrische fiets

1

U gaat snel

Een elektrische fiets trapt lekker licht. De accu geeft u extra energie. Handig met tegenwind, of als u veel heuvels op fietst. En daarmee ook prettig voor lange afstanden. U bent snel waar u moet zijn.

Op een elektrische fiets verbrandt u wel minder energie. En u fietst zich niet zo snel warm. Daardoor kan een winters fietstochtje kouder uitpakken dan op een ‘traditionele’ fiets. Een voordeel daarvan is weer, dat u niet bezweet op uw bestemming arriveert!

2

Leuk voor het milieu

De elektrische fiets is een goed alternatief voor een snorfiets. En doordat hij geen benzine verbruikt, is hij wat milieuvriendelijker. De accu in de fiets is steeds beter te recyclen. Maar: een gewone fiets blijft natuurlijk altijd nog beter voor het milieu.

3

Opladen is steeds makkelijker 

Er komen steeds meer oplaadpunten voor elektrische fietsen. De kans dat uw accu onderweg leeg gaat wordt dus steeds kleiner. Gaat u een eind fietsen? Check dan toch nog goed of op uw route voldoende oplaadpunten zijn. Of neem een 2e accu mee. Anders moet u alsnog zelf flink op de pedalen staan.

4

Lekker mobiel

Heeft u moeite met bewegen? Dan kan een elektrische fiets heel handig voor u zijn. Bent u minder mobiel of is uw conditie slecht? Met een beetje extra ondersteuning door de accu, blijft u toch in beweging. Let wel goed op de fiets die u aanschaft. Een lage instap maakt opstappen veiliger.

Een elektrische fiets is wel zwaarder dan een normale fiets. Test vooraf dus goed of u dit gewicht prettig vindt. U fietst lichter, maar de fiets zelf is door zijn gewicht minder makkelijk alle kanten op te bewegen. Dat kan in de fietsenstalling lastig zijn!

Met uw fiets erop uit

Ga op pad

En, bent u eruit? Wat u ook kiest: Nederland is een prachtig fietsland. Pak een lekker lunchpakket in, trek uw sportieve outfit aan en ga op pad.

Speciaal aanbevolen