Lekker fietsen

De elektrische fiets: doen?

Een elektrische fiets. Het gaat lekker snel. Handig voor mooie fietstochten en woon-werkverkeer. Of voor schoolgaande kinderen. Maar wat zijn de voor- en nadelen? We zetten er 4 op een rij.

Onderweg 6 apr 2023 2 minuten

Meer elektrisch

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een elektrische fiets. De verkoop van dit soort fietsen stijgt nog elk jaar. En ze worden steeds beter. Waar kiest u voor? Een steuntje in de rug tijdens het fietsen? Of trapt u toch liever ouderwets tegen de wind in?

Wel of niet doen?

De meningen over elektrisch fietsen zijn verdeeld. Er zijn een hoop voordelen te bedenken, maar elk voordeel heeft een nadeel. En daar zetten we een paar van op een rij. Dan kunt u een goede afweging maken.

4 voordelen (of toch niet?)

Wel of geen elektrische fiets

Een elektrische fiets trapt lekker licht. De accu geeft u extra energie. Handig met tegenwind, of als u veel heuvels op fietst. En daarmee ook prettig voor lange afstanden. U bent snel waar u moet zijn. Gebruikt u de e-bike voor woon-werkverkeer? Grote kans dat u eerder op uw werk aankomt dan wanneer u de auto pakt. U staat nooit in de file en zeker in drukke steden fietst u snel van a naar b. Ook schoolgaande kinderen die ver moeten fietsen, kiezen steeds vaker voor een elektrische fiets.

Op een elektrische fiets verbrandt u wel minder energie. En u fietst zich niet zo snel warm. Daardoor kan een winters fietstochtje kouder uitpakken dan op een ‘traditionele’ fiets. Een voordeel daarvan is weer, dat u niet bezweet op uw bestemming arriveert!

De elektrische fiets is een goed alternatief voor een snorfiets. En doordat hij geen benzine verbruikt, is hij wat milieuvriendelijker. Zeker als u de e-bike in plaats van de auto gebruikt om naar uw werk te gaan. De accu in de fiets is steeds beter te recyclen. Maar: een gewone fiets blijft natuurlijk altijd nog beter voor het milieu.

Er komen steeds meer oplaadpunten voor elektrische fietsen. De kans dat uw accu onderweg leeg gaat wordt dus steeds kleiner. Gaat u een eind fietsen? Check dan toch nog goed of op uw route voldoende oplaadpunten zijn. Anders moet u alsnog zelf flink op de pedalen staan. Op fietsoplaadpunten.nl vindt u een handige kaart met alle oplaadpunten onderweg. Hier kunt u gemakkelijk uw route plannen voor een mooie fietstocht of fietsvakantie.

Let bij het kopen van een e-bike altijd goed op de kwaliteit van de accu. Test bijvoorbeeld hoe lang de accu meegaat tijdens een proefrit. Of vraag de verkoper om de accu even door te meten.

Heeft u moeite met bewegen? Dan kan een elektrische fiets heel handig voor u zijn. Bent u minder mobiel of is uw conditie slecht? Met een beetje extra ondersteuning door de accu, blijft u toch in beweging. Let wel goed op de fiets die u aanschaft. Een lage instap maakt opstappen veiliger.

Er zijn verschillende modellen e-bikes te koop: van sportief tot comfortabel. Kijk daarom bij aanschaf goed welk fietstype u bent. Houdt u van sportief fietsen? Dan kunt u kiezen voor een model waarbij u voorover gebogen zit. Bent u meer van de rustige fietstochten? Dan is een fiets waarbij u ontspannen naar achteren kunt zitten meer iets voor u. Maak altijd even een proefrit voor u de fiets koopt. Dan weet u zeker dat de fiets goed bij u past.

Een elektrische fiets is wel zwaarder dan een normale fiets. Test vooraf dus goed of u dit gewicht prettig vindt. U fietst lichter, maar de fiets zelf is door zijn gewicht minder makkelijk alle kanten op te bewegen. Dat kan in de fietsenstalling lastig zijn!

Met uw fiets erop uit

Ga op pad

En, bent u eruit? Wat u ook kiest: Nederland is een prachtig fietsland. Pak een lekker lunchpakket in, trek uw sportieve outfit aan en ga op pad. Met een goede fietsverzekering geniet u onbezorgd van uw (elektrische) fiets.