Stel in de keuken checkt hun aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek? Maak een plan!

Ruim 2 miljoen gezinnen hebben een hypotheek die ze pas na 30 jaar terug hoeven te betalen. Meestal is het verstandig daar al eerder mee te beginnen. Want verlengen na het einde van de looptijd is niet altijd mogelijk.

Geldzaken 14 aug 2017 2 minuten

Verlengen is niet altijd mogelijk

Lage maandlasten en terugbetalen wanneer je wilt. Geen wonder dat veel Nederlanders een ‘aflossingsvrije’ hypotheek hebben. Alleen: het ‘wanneer je wilt’ klopt niet helemaal. Aan het eind van de looptijd moet je echt de hypotheek terugbetalen. Veel mensen denken dat ze de hypotheek altijd kunnen verlengen. Een misverstand. Want ‘verlengen’ kan alleen als het inkomen hoog genoeg is. De normen daarvoor zijn veel strenger dan vroeger. Bovendien is het inkomen na pensionering vaak een stuk lager. Vereniging Eigen Huis onderzocht hoeveel mensen goed zijn voorbereid op de aflossing. Maar liefst 1 op de 3 is dat niet.

Lage rente biedt mogelijk kansen

Voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek komt de huidige lage rente mogelijk als geroepen. Loopt de rentevast-periode binnenkort af? Dan gaat het maandbedrag vaak flink omlaag. Het is slim om met die besparing extra af te lossen op de hypotheek. Maar ook als de rentevast-periode nog niet afloopt, kan rentemiddeling zorgen voor lagere maandlasten. 

Zonder kosten aflossen

Bij Centraal Beheer is aflossen op uw hypotheek geen probleem. Tot 15% (Basis Hypotheek) of 20% (Plus Hypotheek en Leef Hypotheek) van het oorspronkelijk hypotheekbedrag betaalt u geen kosten. Bijkomend voordeel: een aflossing op uw hypotheek is vaak voordeliger dan sparen.

Een andere hypotheekvorm

Overstappen op een hypotheekvorm waarbij u wel elke maand aflost? Dat kan. Dankzij de lage rente, gaat uw maandbedrag vaak maar een beetje omhoog.