Aanrijding met wild: is dat verzekerd?

Als u een noodstop voor overstekende dieren maakt, kunt u niet alleen uzelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar brengen. Als u dan een ongeluk krijgt, bent u dan verzekerd?

Onderweg 28 jul 2017 2 minuten

Overstekend wild

Natuurlijk wilt u dan remmen of uitwijken. Toch zit er soms niks anders op dan door te rijden. Zeker op een snelweg. Want ook in zo'n lastige situatie moet u rekening houden met andere weggebruikers. Remmen voor overstekend wild is niet verplicht. Een onverwachte noodstop of uitwijken kan behoorlijke gevolgen hebben. Bijvoorbeeld een botsing met andere verkeersdeelnemers. Of schade aan uw auto door die boom die niet uitwijkt.

Botsing met een dier

Komt u in botsing met een wild dier? En is het dier zwaargewond of dood? Dan moet u dit melden bij de politie. Dat is verplicht. Geef zo goed mogelijk de plaats van de aanrijding door. Dan kan de politie op zijn beurt de natuurbeheerder of een jachtopziener waarschuwen. Het dier wordt dan vakkundig uit zijn lijden verlost en afgevoerd. Neem nooit zelf het dier mee naar huis.

Uitkijken in bronstijd

Pas in juli en augustus extra op voor opgewonden reeën. De paringstijd voor reeën is van eind juli tot begin augustus. In deze zogenoemde bronsttijd zijn reeën veel minder voorzichtig. De mannetjes maken jacht op de vrouwtjes en kunnen onverwacht de weg oversteken. Let op de waarschuwingsborden voor overstekend wild en pas uw snelheid aan. Zeker in de genoemde periode.

Vergoeding schade

Schade aan uw auto door een aanrijding met een wild dier kan flink in de papieren lopen. Bij Centraal Beheer is een aanrijding met wild verzekerd onder Brand Storm en Natuur-dekking. Een schade heeft dan geen gevolgen voor uw no-claimkorting.

Uitwijken voor wild

Wanneer u schade veroorzaakt omdat u uitwijkt voor wild, dan heeft dit altijd gevolgen voor uw no-claimkorting.