Onderweg
Onderweg

Overstekend wild: wel of niet remmen?

Als u een noodstop voor overstekende dieren maakt, kunt u niet alleen uzelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar brengen. Als u dan een ongeluk krijgt, bent u dan verzekerd?

  • 28 jul 2017
  • 2 minuten
  • 0

Overstekende dieren

Natuurlijk wilt u dan remmen of uitwijken. Toch zit er soms niks anders op dan door te rijden. Zeker op een snelweg. Want ook in zo'n lastige situatie moet u rekening houden met andere weggebruikers. Remmen voor overstekend wild is niet verplicht. Hoe onverwachter de noodstop, hoe groter de kans dat u (mede)schuldig bent aan het ontstaan van een botsing met andere verkeersdeelnemers.

Botsing met een dier

Komt u in botsing met een (wild) dier? En is het dier zwaargewond of dood? Dan moet u dit melden bij de politie. Dat is verplicht. Geef zo goed mogelijk de plaats van de aanrijding door. Dan kan de politie op zijn beurt de natuurbeheerder of een jachtopziener waarschuwen. Het dier wordt dan vakkundig uit zijn lijden verlost en afgevoerd. Neem nooit zelf het dier mee naar huis.

Uitkijken in bronstijd

Pas in juli en augustus extra op voor opgewonden reeën. De paringstijd voor reeën is van eind juli tot begin augustus. In deze zogenoemde bronsttijd zijn reeën veel minder voorzichtig. De mannetjes maken jacht op de vrouwtjes en kunnen onverwacht de weg oversteken. Let op de waarschuwingsborden voor overstekend wild en pas uw snelheid aan. Zeker in de genoemde periode.

Laatste artikelen

File op de weg

Motorrijders tussen de file door. Mag dat?

Lees meer
Stel in auto

Baby op komst: tijd voor een nieuwe auto?

Lees meer
Ruitschade auto

Ruitschade: wat moet u wel en niet doen?

Lees meer

Vergoeding schade

Schade aan uw auto door een aanrijding met een wild dier kan flink in de papieren lopen. Bij Centraal Beheer krijgt u vanaf de WA+ Beperkt Casco verzekering een vergoeding voor een aanrijding met loslopende dieren.

Denk aan het baasje

Komt uw auto in botsing met een loslopende hond of kat? Anders dan bij wild is de eigenaar soms wel te achterhalen. U kunt dan de eigenaar van het dier aansprakelijk stellen.