Man zet met tape de bumper van z'n auto vast

Wat is verzekerd bij een eenzijdig ongeval?

In een flits gebeurde het; u reed met uw auto tegen de straatverlichting aan. Of het nu kwam door de laagstaande zon of omdat u schrok van de vogel die voorbijvloog. Feit is dat uw motorkap nu een flinke deuk heeft. En de lantaarn? Die staat ook voor paal. Wij vertellen u hoe u verzekerd bent bij een eenzijdig ongeval.

Eigen schuld, helaas meestal dikke bult

Bij een eenzijdig ongeval zijn geen andere weggebruikers betrokken. Rijdt u tegen een boom of paal en veroorzaakt u dus zelf het ongeval? Dan bent u aansprakelijk voor de schade. Met een WA Autoverzekering en een WA+ Beperkt Casco Autoverzekering moet u de schade aan uw auto zelf betalen. Toch is het belangrijk de schade te melden bij uw verzekeraar. Rijkswaterstaat kan namelijk een rekening sturen voor de gedeukte lantaarnpaal. Hiervoor bent u wel verzekerd. Heeft u een All Risk Autoverzekering? Dan betalen wij ook de schade aan uw auto. 

De pijn verzachten

Bij een eenzijdig ongeval kan ook letselschade ontstaan. U of uw inzittende breekt bijvoorbeeld een arm. Uw WA-verzekering vergoedt letselschade aan uw passagier. Uw eigen pijn wordt verzacht door onze Inzittendenverzekering. Deze vergoedt ook schade aan uw spullen en aan die van de mensen die met u meerijden.

Tip: trek zelf de portemonnee 

Claimen van eenzijdige schade is niet altijd de voordeligste optie. Het zorgt er soms voor dat u minder no-claimkorting krijgt. U wordt dan teruggezet in schadevrije jaren waardoor uw premie hoger wordt. Bij kleine schades kan het daarom verstandig zijn om de reparatie zelf te betalen. Soms weegt het schadebedrag niet op tegen de extra premie die u de komende jaren moet betalen.

En goed om even bij stil te staan: er zijn uiteraard situaties denkbaar waarin schade aan of door uw motorvoertuig niet verzekerd is. Bijvoorbeeld als er sprake is van opzet. Of als er te veel alcohol in het spel is.